Deel via

Gezonde en gemakkelijke maaltijden voor senioren

July 2020
Eten is niet alleen levensnoodzakelijk, maar het kan ook een gezellige bezigheid zijn. Naarmate je wat meer jaren op de teller hebt wordt het steeds belangrijker om aandacht aan je voeding te besteden. Onderstaande tips kunnen je helpen bij de dagelijkse 'strijd' om te voorzien in gezonde en gemakkelijke maaltijden.

Het belang van gezonde maaltijden bij senioren kan niet overschat worden. Wie onvoldoende gezond eet, mist een aantal noodzakelijke voedingsstoffen en dit kan op termijn tot ernstige gezondheidsproblemen leiden.
Van ontbijt tot avondmaal: de hele dag door hebben we de mogelijkheid én de plicht om erover te waken dat onze maaltijden niet alleen lekker, maar ook gezond zijn. Deze tips kunnen je helpen om van het ontbijt, het middagmaal en het avondmaal een voedingrijke maaltijd te maken zonder uren in de keuken te moeten staan.

Ontbijt

Senioren hebben 65 gram eiwit per dag nodig. Goede eiwitbronnen zijn belangrijk bij elke maaltijd, maar vooral bij het ontbijt, aangezien senioren dan aan hun dag beginnen. Hoewel het een veel voorkomend onderdeel is van een uitgebalanceerd ontbijt, kunnen noten en zaden voor sommige senioren moeilijk te verteren zijn, dus stellen experts avocado’s als alternatief voor.

gezond2 Warme havermout en bessen. Doe bevroren of verse bessen in een kookpot op een lage temperatuur. Voeg een klontje boter en een portie ouderwetse haver en water toe. Dek af en kook enkele uren op laag vuur. Dit geeft het de consistentie van broodpudding. De eenvoudigere optie is het toevoegen van bessen aan warme havermout.

Een hardgekookt ei. Begeleid met een stuk vers fruit en een plakje volkoren toast.

Volkoren pannenkoeken of wafels. Als je het kunt vinden, kies dan een merk dat chiazaad bevat, dat stabieler is dan lijnzaad en essentiële vetzuren en eiwitten bevat. Werk af met verse bessen. Eet hierbij ook een handvol walnoten of amandelen.

Yoghurt parfait. Meng yoghurt, noten en fruit. Het is een goede combinatie van gezond vetten, vitamine C en koolhydraten.

Power toast. Voor de nodige gezond vetten en eiwitten, smeer je pindakaas of amandelboter op volkoren toast. Geniet daarnaast van vers fruit.

Lunch

gezond3 De aanbeveling luidt aan dat senioren dagelijks 2 tot 2 1/2 kopjes verse groenten eten (zoals boerenkool, spinazie en wortels), en de lunch is de ideale maaltijd om die kleurrijke groenten in te laden. Voel je vrij om bladgroenten toe te voegen aan al je maaltijden voor extra voedingsstoffen. De lunch moet de meest substantiële maaltijd van de dag van een senior moet zijn. Ideaal is om alle groenten te stomen of te sauteren om ze gemakkelijk te kunnen kauwen.

Quinoa salade. Bak voorgesneden gehakte roerbakgroenten (ui, rode paprika, champignons). Combineer met pijnboompitten of pecannoten en gekookte quinoa. Werk af met een saladedressing naar keuze. Eet vers, warm of koud. Je kan de groenten stomen of sauteren in plaats van te koken, waardoor de essentiële voedingsstoffen worden bewaard.

Eieren en rode aardappelen. Smelt een klontje boter in een koekenpan. Snijd de aardappelen in stukjes en doe ze op een middelhoog vuur in de pan. Dek de koekenpan twee minuten af. Breek twee eieren over de aardappelen, voeg verse kruiden, peper en zout toe en roer tot de eieren heet zijn. Je kan aan het eimengsel ook gemalen kaas en een vleugje chilisaus toevoegen. Tip: Chili en kruiden helpen verminderde smaakpapillen te stimuleren.

Zalmwrap. Leg een plak zalm op een volkoren wrap, kruid naar keuze. Voeg gehakte avocado, tomaten, groenten zoals fijngesneden ajuin en yoghurt toe. Wikkel stevig, snijd doormidden en serveer.

Avondeten

De meeste aanbevelingen voor het avondeten vragen om te bakken in een gezond vet zoals olijfolie, en experts adviseren om weg te blijven van koolzaadolie omdat dit kan leiden tot een verminderde cognitieve functie. Naast extra vierge olijfolie, stellen voedingsdeskundigen voor om avocado-olie te integreren in je kookkunsten.

gezond4 Gebakken of gegrilde zalm. Leg op elke moot zalm tomaten, zoete ui, gedroogde of verse basilicum, gehakte knoflook en een eetlepel extra vergine olijfolie. Wikkel elk stuk vis stevig in aluminiumfolie en plaats in de oven op laag vuur (300 graden). Als de vis is ontdooid, kook dan ongeveer 15 minuten. De maaltijd is klaar als de vis schilferig maar nog vochtig is.

Lamsvlees en aardappelen. Maak van gemalen lamsvlees kleine gehaktballetjes. Scheur verse basilicum in reepjes of gebruik een snufje gedroogde basilicum. Snijd voorgekookte rode aardappelen in kleine stukjes. Snijd een teentje knoflook. Warm extra vergine olijfolie in een koekenpan. Bak de knoflook en basilicum heel eventjes op middelhoog vuur. Voeg het lam en de aardappelen toe en laat enkele minuten bakken tot het lam een korstje krijgt maar vanbinnen nog rosé is.

Garnalen en pasta. Verhit een klontje boter en een eetlepel olijfolie in een pan. Voeg gehakte verse kruiden, knoflook en een handvol garnalen toe. Verhit de garnalen kortstondig. Leg op een bedje van pasta en bedek met gehakte verse tomaten.

Lever en venkel. Leg de plakjes lever in een koekenpan met extra vergine olijfolie. Werk af met gehakte venkel, ui en kool. Dek af en stoom tot de lever gaar is. Dien warm op.

Bonen en rijst. Verwarm een ​​blikje bonen naar keuze. Serveer met bruine rijst, haver of gerst.

Kipsalade met een ‘twist’. Bak kipfilet zonder vel, op middelhoog vuur in een koekenpan met extra vergine olijfolie. Voeg salsa toe. Versnipper de kip en bewaar in de koelkast om te gebruiken voor wraps, salade of soep.

Wat te eten tussen de maaltijden door

Zin in een tussendoortje? Vermijd dan vette snacks maar kies voor gezonde alternatieve zoals vezelrijke roggechips met wat guacamole erop. En hoewel senioren goed gehydrateerd moeten blijven, kunnen ze overdag beter geregeld een klein slokje nemen om frequente sprints naar de badkamer te voorkomen. Om maagklachten te voorkomen, moet het water op kamertemperatuur of warm zijn. Voeg wat citroen, limoen of een paar bessen toe voor extra smaak en je kan de hele dag kleine slokjes nemen om voldoende gehydrateerd te blijven.

Auteur: Stefaan Van Laere

9 reacties

keryan
Ik kook nog elke dag vers
20/07/20 14:59 REAGEER
depedro
Nu weet ik het niet meer !! Hier lees ik dat je kookt en bakt met " extra vierge olijfolie ". Voor zoveel ik weet kan je beter gewone olijfolie gebruiken om te verhitten. De extra vierge zou hier minder geschikt voor zijn.Ook begrijp ik niet dat vis in de oven op laag vuur ( 300 graden ) moet , hoeveel graden moet je dan hebben om hoog vuur te bereiken ? Dat kan toch niet ?
Ik gebruik zelf extra vierge olijfolie, maar dan wel voor koude schotels en als smaakmaker over 'n gerecht op het einde.
Ik moet toch eens minder naar Jeroen Meus kijken .... !!!
Beleefde groetjes ,
20/07/20 15:05 REAGEER
Marijke Schotte
Ik had juist dezelfde bedenkingen als depedro.
Inhoud dus met een korreltje zout nemen.
20/07/20 18:12 REAGEER
Lukero
's morgens een sneetje toast zonder boter maar met zelf bereide rabarber confituur of lemmon curd
en een paar tassen koffie, 's middags een paar stukken fruit , ananas,banaan, pruim en een appel of peer en koffie en 's avonds veel verse groenten met aardappelen en een stukje kip of vis, zo blijf ik al jaren gezond. De laatste keer dat ik een dokter heb gezien was in 2015.
20/07/20 20:24 REAGEER
Ik leef op groeten en fruit, pasta en grof brood, ben geen fan van vlees, wel van gebakken vis en tonijn in olijfolie. Lekker goedkoop en snel klaar , voila!!!!
21/07/20 00:04 REAGEER
Daniel 49
Ik volg de volgende levenswijze: vooral geen suiker, maximum 20% koolhydraten, en verder alles bakken in echte boter, mijn middag sla besprenkeld met extra vierge olijfolie begelijd met makreel of sardines, franse kaas of ham. Oh ja, het ontbijt: 6 dagen op 7, 3 sneetjes ontbijtspek natuur met een eitje omelet. ‘s Avondsvlees of vis uitsluitend met verse groenten. De 7 e dag vasten, water met vers citroensap en groene thee. In de week drink ik koffie en water, geen alcohol. Op 71 jaar kerngezond.
21/07/20 09:46 REAGEER
Vulcoo
Ik doe reeds enkele jaren WW systeem en voel mij daar prima en fit bij en ..... ik blijf op gewicht.
Trouwens de tip ‘Warme havermout met bessen’ ga ik eens direct uitproberen als alternatief voor de ‘zwarte calorierijke broodpudding’
@forum graag nog zo’n gezonde tips????????
21/07/20 13:53 REAGEER
carmel77
Lyken

Als ontbijt kan ik aanraden : havermout ( niet warm ) maar zo uit de doos, een handvol noten, een lepel lijnzaad. Dan voeg ik nog fruit toe 2 of 3 stuks volgens smaak. Overgieten met soja melk. Volgens huisdokter bestaat er geen gezonder ontbijt.
PS : Lijnzaad heel goed voor de stoelgang. Ik ben super gezond leeftijd 83 jaar
Dan doe ik de MIR-METHODE, werkt ongelooflijk en is gratis. Ga naar MIR-METHODE. NL en dan zie je wat je kan doen, duurt 2 minuten. Veel geluk en een prima gezondheid wens ik allen.
24/07/20 17:28 REAGEER
Cyper
Jammer genoeg zetten de grootkeukens en instellingen, waar gepensioneerden kunnen gaan eten meestal nog heel erg traditioneel eten op tafel, elke dag. Ik kan bv. gaan eten 'bij de Belastingen', maar daar is de soep zo zout als de Dode Zee, de portie groenten minimaal tot onbestaand, de saus moddervet en alleen van het vlees is er veel te veel. En om de twee dagen frieten. Voor dessert een fabriekspuddinkje of een Suzywafel.
Dat kost niet veel, want je mag als oud-ambtenaar voor verminderde prijs aan tafel schuiven. Ik heb daar echter nog maar zelden van "geprofiteerd". Ik wil liever gezond blijven...
27/07/20 15:45 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels