Deel via

Het belang van senioren voor onze samenleving

July 2020
Behoor je tot de groep van senioren en voel je je soms afgeschreven? Dat is nergens voor nodig! De groep senioren groeit aan, en we hebben de maatschappij heel wat te bieden. Gooi de negatieve gevoelens over jezelf overboord, borst vooruit en kin omhoog! Het is hoog tijd dat we fier zijn op de term 'senior' en voor onze rechten opkomen.

Senioren dragen heel wat bij aan de samenleving. Zoals elke jongere winkelen we, gebruiken we diensten (die mensen aan het werk zetten) en betalen we belasting. We doen ook vrijwilligerswerk; veel organisaties zouden zelfs moeilijk kunnen functioneren zonder hun oudere vrijwilligers. Kortom, senioren zijn de olie die de motor van onze (sociale) economie doen draaien.

Senioren geven ook genereus: ze doen meer donaties aan goede doelen per hoofd van de bevolking dan enige andere leeftijdsgroep.

Opvang en huishoudelijk werk

Senioren babysitten. Ze zorgen voor kleinkinderen. Het valt moeilijk voor te stellen wat er met onze economie zou gebeuren als er plotseling geen grootouders meer beschikbaar waren om voor kleinkinderen te zorgen. Hoeveel ouders zouden moeten worstelen om andere zorgopties te vinden (al schaars) - of zouden hun werk moeten missen omdat ze geen alternatieven konden vinden? Hoeveel voetbalwedstrijden of balletlessen zouden worden gemist als oma of opa er niet waren om de kleinkinderen op te vangen?
Senioren doen huishoudelijk werk, huisonderhoud en tuinwerk - niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. Ze zorgen voor vervoer of doen boodschappen voor anderen. Ze bieden emotionele steun en vriendschap, zoals de senior vrijwillig die een aan zijn huis gebonden vriend bezoekt om ervoor te zorgen dat alles in orde is en blijft kletsen.

Zorg voor partners en vrienden

senioren2 Senioren zorgen voor hun partners of vrienden. Denk aan de vrouw die steeds meer verantwoordelijkheden binnen en buiten het huis op zich neemt terwijl haar man zwakker wordt. Ze ziet zichzelf misschien niet als een verzorger, maar wat zou er zonder haar met hem gebeuren? Wie zou de boodschappen halen, koken, hem naar medische afspraken brengen?

Andere familieleden zijn niet altijd beschikbaar om te helpen. Ze wonen misschien te ver weg of hebben zelf gezondheidsproblemen. Er zijn organisaties die kunnen helpen, maar het grootste deel van deze ondersteuning wordt mogelijk gemaakt door vrijwilligers. En de vrijwilligers zijn meestal senioren.

Dan is er het voorbeeld van de man die zorgt voor zijn vrouw met de ziekte van Alzheimer (of omgekeerd). De zieke partner die zich niet meer kan herinneren welke dag van de week het is, laat staan ​​welke maand of jaar, of ze heeft gegeten of wat ze net heeft gegeten deed; die keer op keer dezelfde vraag blijft stellen en het antwoord vergeet zodra het gegeven is. Hij zorgt ervoor dat ze zich aankleedt, goed eet, haar medicijnen neemt, haar vergezelt naar de dokter en haar leven zo normaal mogelijk houdt. Zonder hem zou ze niet meer thuis kunnen wonen, maar wel opgenomen worden in een verzorgingshuis. Door hem kan ze zo lang mogelijk in een vertrouwde omgeving blijven. Door hem is ze geen 'last' voor de gezondheidszorg.

Geen grijze 'tsunami'...

In plaats van catastrofale visies te creëren over de impact van de 'grijze tsunami', zou het helpen als we een meer evenwichtige benadering van de vergrijzende bevolking zouden kiezen. We hebben beleidsoplossingen nodig om de echte uitdagingen aan te pakken, zoals: Hoe zorgen we ervoor dat familie en vrienden die voor oudere volwassenen zorgen en zo'n belangrijke rol in hun leven spelen, de steun krijgen die ze nodig hebben? Hoe bieden we ondersteuning in gemeenschappen om ze zo leeftijdsvriendelijk mogelijk te maken, zodat ouderen kunnen blijven bijdragen aan de samenleving en de beste kwaliteit van leven hebben?

Het erkennen van de belangrijke bijdrage van senioren zou helpen om van onze samenleving een meer inclusieve samenleving te maken waarin de ene generatie niet tegenover de andere wordt geplaatst.

... maar integendeel, een 'grijze' economie

Het wordt hoog tijd dat onze samenleving inziet hoe belangrijk senioren wel zijn. Naast kennis en ervaring beschikken ze (meestal) ook over koopkracht. Misschien hebben ze slechts een klein pensioentje, maar wie over een eigen woning beschikt heeft toch voldoende geld om uit te geven. Onze economie evolueert dan ook steeds meer in de richting van een 'grijze' economie, met dank aan de senioren.

Auteur: Stefaan Van Laere

11 reacties

Josnaessens
Perfect verwoord! Wordt het geen tijd dat een (politieke?) beweging (terug) overwogen wordt?
Meer aandacht voor verzuchtingen van senioren is meer dan ooit nodig! ( ik ga mee betogen ...????)
Kijk maar hoe de coronacrisis aangepakt werd ...

Jos Naessens
Leuven
27/07/20 11:59 REAGEER
GDVY
Toch een realistisch voorbeeldje, van gisteren 27.07.2020.
Ik kocht een bon bij Social Deal, voor een driegangenmenu à la carte, in “’t Korenveld” in Mechelen op de Korenmarkt.

Door geluk bij het parkingzoeken, was ik echter een half uur te vroeg aangekomen.

Reactie: Gij hebt gereserveerd hé? Wij zijn nog gesloten ! Al eens te vroeg bij de bank geweest ? Of bij De Post ? Daar mag je ook niet binnen hé!
Toen ik dus wegging, riep men me nog na: 't Is goed weer: ga nog maar wat winkeltjes doen !

Ook het eten was niet OK: geen kroketten beschikbaar. De "pepersteack saignant" was (veel) te hard gebakken en dus uitgedroogd en taai ... (zelfde reactie aan de tafel naast mij !)
De rode wijn was veel te warm. Maar de ijskreem bij het dessert was verrassend lekker !

De geplaatste recenties, bij Social Deal, tonen nochtans allemaal meer dan 90 % tevredenheid !

Mijn conclusie dus:
Ik werd behandeld als een aftandse oude man die, goedkoop, nog wat overschotjes kwam eten.
Hou dus aub op met zulke artikels te schrijven. De realiteit is (soms) anders.
27/07/20 12:12 REAGEER
Helena van Troje
GDVY al eens in uw eentje in de Mechelse horeca iets gaan eten? Eén keer maar nooit meer.
27/07/20 13:52 REAGEER
marleenvdv
Toen ik vorig jaar voor de eerste keer in mijn leven alleen kwam te staan, had ik het heel moeilijk.Maar ik wou sterk zijn en besloot op een gegeven moment met een heel klein hartje in mijn eentje op restaurant te gaan. Toen ik daar al een hele tijd aan mijn tafel zat te wachten, kwam uiteindelijk de ober naar mij en stelde de volgende vraag : "Wacht u op iemand ?" Ik was totaal verbouwereerd en ben sindsdien niet meer op restaurant geweest. Alleen nog op een terrasje een koffie of een pintje gedronken :(
(ik woon in Antwerpen)
28/07/20 14:42 REAGEER
jam
Dat heb ik ook vorige maand meegemaakt in Rumst,langs De Nete.
Het was warm en daarom ga binnen aan de deur zitten, op een voor mij gebruikelijke tafel bij de deur die toegang geeft tot het terras.Er zaten veel mensen op het terras.Het personeel 4 voor de toog en de zaal.Gedurende een kwartier zat ik daar,elke dienster zag mij zitten,zonder ook maar te vragen wat ik nodig had.Misschien door hun jonge leeftijd en ervaring waren zij gefocust op hun werk.Ik heb via de trap en een toiletbezoek de zaak verlaten;Veertien dagen later echter was de bediening top..
Heeft mijn plotse vertrek zijn effect gehad,ik zou het niet weten.
2/08/20 01:00 REAGEER
snabber
Het wordt hoog tijd om mee te doen aan het voorstel van Josnaessens, de politiek weet ons enkel wonen in een verkiezingsjaar, anders zijn we een NOODZAKELIJK kwaad, waar men zo vlug mogelijk van af wil, iemand die voor de senioren wil op komen op politiek vlak heeft zeker mijn stem en van gelijk welke strekking
27/07/20 14:58 REAGEER
Senior45
Ikzelf en mijn vrouw zijn 75 jaar. Mijn vrouw zit noodgedwongen in een rust en verzorgingstehuis. Volgens de Vlaamse Taskforce COVID-19 mag er nog bezoek zijn, zei het met heel strikte regels. Het uitgangspunt is de veiligheid en het phsychosociaal welzijn van de bewoners optimaal te waarborgen. Elk rusthuis mag nu blijkbaar volgens Minister Beke, de regelgeving ivm bezoek zo streng aanpassen als ze zelf willen. Het rusthuis waar mijn vrouw verblijft besliste dat ik mijn vrouw slechts 2 maal per week mag bezoeken en telkens maar een half uur met mondmasker en in open lucht en met 2 meter afstand van elkaar. Ikzelf zit thuis vrijwillig in volledige afzondering. Alleen ontvang ik mijn maaltijden van het OCMW van mensen met een mondmasker aan en doe mijn dochter de boodschappen ook gebracht met mondmaster aan. Nu gaan verzorgers van mijn vrouw alle dagen ook naar huis, hebben wellicht meer kontakten met hun vrienden, gaan wellicht ook eens naar de kust of restaurant enz... De logica zegt dus dat door mijn bezoek ik minder kans heb om mijn vrouw te besmetten, dan de kontakten met haar verzorgers. De eenzaamheid van mijn vrouw en van mij worden bijkbaar niet serieus genomen. Het argument dat ik altijd als antwoord krijg is : Het zijn nu eenmaal de regels en men kan geen uitzonderingen maken.
27/07/20 16:17 REAGEER
Zolang ik verplicht ben om lasten, taksen etc te betalen, en te consumeren, voel ik me niet afgeschreven. Au contraire, ik spek nog de staat, en de economie. Mijn pensioentje, heb er 44 jaar voor gewerkt. Zijn we 'n last ? NJET !!!!!
27/07/20 18:02 REAGEER
oscario
helaas is in onze hedendaagse maatschappij in Vlaanderen alles gericht op jonge mensen en op kinderen, je kan nergens meer komen of er is een speeltuin voor de kindjes , misschien wel tof voor jonge gezinnen met kinderen maar men zou ook eens mogen denken aan senioren die graag rustig op een bankje willen genieten van natuur en rust ! De jongere generatie is anders opgevoed veel assertiever (ik noem dat brutaler) ze komt goed voor zichzelf op en heeft weinig of geen respect voor ouderen dit is vooral zo in Vlaanderen in Frankrijk bv. is dit veel minder zo daar heeft de jeugd vooral in de landelijke streken wel nog respect voor en empathie met hun senioren . Jong Vlaanderen denkt vooral aan reizen, terrasjes, tomorrowland (waar zowel zestienjarigen als veertigers uit de bol gaan op afstompende beats al dan niet onder invloed van drugs) kortom geen al te schitterend maatschappijbeeld in ons piepklein overbevolkt landje !
27/07/20 18:11 REAGEER
Dat is nu eens gesproken zie, steeds alles voor die verwende nesten. Dat ze dit hebben, is dankzij onze inzet om jarenlang te hebben gewerkt. Ondankbare jeugd !!!! Jullie zullen de ouden van morgen zijn EAT THAT !!!
28/07/20 03:41 REAGEER
wimverbeke
Het wordt hoog tijd dat we meer voor onze belangen opkomen!
28/07/20 07:54 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels