Deel via

Hoe eenzaamheid bestrijden

July 2020
Het is een nagel waarop we niet genoeg kunnen kloppen: naast een slechte gezondheid is eenzaamheid de grootste bedreiging voor senioren. Om niet in deze valkuil te trappen is het belangrijk dit probleem tijdig te counteren, want voorkomen in nog altijd beter dan genezen.

Ouderen zijn bijzonder kwetsbaar voor eenzaamheid en sociaal isolement, en het kan een ernstig effect hebben op de gezondheid. Maar er zijn manieren om eenzaamheid te overwinnen, zelfs als je alleen woont en het moeilijk vindt om eruit te komen.Vele duizenden ouderen zijn eenzaam en afgesloten van de samenleving in dit land, vooral die ouder dan 75 jaar. We zouden al die eenzame senioren die langer dan een maand met niemand praten de kost niet willen geven.

Mensen kunnen om verschillende redenen sociaal geïsoleerd raken, zoals ouder of zwakker worden, de dood van echtgenoten en vrienden, of door een handicap of ziekte.

Wat de oorzaak ook is, de stap om je alleen en kwetsbaar te voelen is snel gezet, wat kan leiden tot depressie en een ernstige achteruitgang van de fysieke en mentale gezondheid en het welzijn.

Iemand die eenzaam is, vindt het vaak ook moeilijk om hulp te vragen. Er is een stigma rond eenzaamheid en oudere mensen hebben de neiging hun problemen te verstoppen omdat ze te veel trots hebben.

Iedereen kan eenzaam worden

Het is belangrijk om te onthouden dat eenzaamheid iedereen kan treffen, en dat ook doet, van elke leeftijd. Meer zelfs, volgens tal van studies is eenzaamheid potentieel zelfs gevaarlijker dan alcohol, tabak en alle andere genotsmiddelen.

Leer (opnieuw) contact maken

Hier zijn manieren waarop oudere mensen contact kunnen maken met anderen en zich weer nuttig en gewaardeerd kunnen voelen.

Doe mee aan lokale activiteiten

Het kan je helpen om je minder eenzaam te voelen als je de komende week plant en dingen in je agenda zet om naar uit te kijken, zoals een wandeling in het park of naar een plaatselijke coffeeshop, bibliotheek, sportcentrum, bioscoop of museum gaan.

eenzaamheid2 Glimlach, ook al voelt het moeilijk

Grijp elke kans om naar anderen te glimlachen of een gesprek te beginnen - bijvoorbeeld met de kassamedewerker in de winkel of de persoon naast je in de wachtkamer van de huisarts.

Als je verlegen bent of niet zeker weet wat je moet zeggen, probeer dan mensen over zichzelf te laten praten.

Nodig vrienden/kennissen/buren uit voor een kopje koffie

Als je je down en alleen voelt, is het verleidelijk om te denken dat niemand je wil bezoeken. Maar vaak zullen vrienden, familie en buren het op prijs stellen een uitnodiging te ontvangen om wat tijd met je door te brengen.

Blijf telefonisch in contact

Een telefoongesprek met een vriend of familielid via de telefoon kan het beste zijn om bij hen te zijn.

Leer van computers te houden

Als je vrienden en familie ver weg wonen, is een goede manier om contact te houden, vooral met kleinkinderen, beroep te doen op een pc of tablet (een handcomputer).

Je kunt e-mails en foto's delen met familie en vrienden, gratis videochats houden met services zoals Skype, FaceTime of Viber, en nieuwe online "vrienden" maken of opnieuw contact maken met oude vrienden op sociale mediasites zoals Facebook of Twitter en websitefora.

Een tabletcomputer kan vooral handig zijn als je niet vlot ter been bent.
Een styluspen met sponspunt of spraakherkenning kan helpen als het touchscreen moeilijk is voor jichtige handen of vingers met een slechte bloedsomloop.

Verstop je niet achter excuses

Een vaak gehoorde opmerking blijft: "Die computertoestanden is niets voor mij! Ik ben te oud om het nog te leren!" Maar dat excuus gaat niet op. Het is echt niet zo moeilijk als het lijkt. Je kinderen, je kleinkinderen, vrienden, buren: er is vast wel iemand die je op weg wil helpen. Zo niet worden overal regelmatig cursussen voor oudere mensen georganiseerd om je de elementaire computervaardigheden te leren. Dit is vaak ook een goede plek om op eigen gelegenheid tijd met anderen door te brengen en door te brengen.

Auteur: Stefaan Van Laere

12 reacties

Helena van Troje
Fantastisch artikel op de moment dat we weer als ouderen terug in ons kot gezet worden.
Nu we onze bubbel terug kleiner moeten maken.
Activiteiten plannen deze week? Ik dacht het niet.
Hooguit in mijn eentje een wandeling gaan maken bij valavond als iedereen achter zijn tv zit.
Sorry, maar glimlachen naar de mensen, graag, en dan een gezicht gelijk een oorwurm terug krijgen gelijk in de week van de mensenschuwe mens waar je goedbedoeld contact mee wou maken.
Het laatste telefonisch contact was ook niet het gezelligste, gezien het humeur van mijn respondent. Bel dan al eens naar iemand om toch je mond eens open te kunnen doen.
Het zal wel aan mij liggen zeker. Het moest er eens af.dat komt ervan als je overweg kan met een computer dan spui je al eens gemakkelijker je gal.
27/07/20 14:01 REAGEER
FiekeVD
Inderdaad niet de beste tips bij een dreigende lockdown
27/07/20 14:25 REAGEER
Treibeltje
Heel juist gezegd Helena Van Trojen , het is weeral zover , geen evenementen of activiteiten voor de ouderen , godverdorie , dat is nog alleen wat we hebben en waar dat we naar uit kunnen kijken .
27/07/20 16:06 REAGEER
keryan
Prima artikel! Het wordt nu we terug onze contacten moeten beperken meer dan ooit belangrijk om niet te vereenzamen.
27/07/20 16:36 REAGEER
Heb te doen met diegenen die niet alleen kunnen, natuurlijk zijn ze dan eenzaam. Ik ben reeds 16 jaar alleen, nooit zo goed gevoeld, ben dol op alleen zijn. Neen ik ben geen ASO, heb gewoon graag rust om mijn ding te doen Voila ! En ga niet graag buiten, helaas geen huis, tuintje of groot terras . Mini flat, klein balcon jammer !
27/07/20 18:13 REAGEER
Meneer Van Laere heeft jammer genoeg geen glazen bol, een artikel heeft voorbereiding nodig en dit zijn uitstekende tips. Lees ze later eens terug!
Ben al heel tevreden dat niet een of andere zelfverklaarde deskundige hier aan het woord komt deze week en daarbij de horeca is open ik zie er als alleenstaande vrouw geen graten in om alleen mijn koffie te gaan drinken en indien ik zin heb uit eten te gaan...alleen! Heren mogen dat zo ook de vrouw. Tijden zijn veranderd, pas u aan dames en laat ons praten tegen elkaar.
Bedankt voor dit uitstekend schrijven.
Ysara.
27/07/20 23:52 REAGEER
wimverbeke
Ik vond het een nuttig artikel. We mogen ons door corona niet laten doen en moeten al denken aan de toekomst. En ook een verkleinde bubbel kan bijdragen tot het bestrijden van eenzaamheid! Je kan trouwens ook virtueel contact met mensen hebben.
28/07/20 07:56 REAGEER
carmel77
Allemaal goed en wel, maar wat als je vriendinnen over gegaan zijn????
De kinderen geen tijd hebben!!!!!
Ik woon in appartement met 12 eenheden, denk je dat er 1 iemand is komen kijken of ik iets nodig had.
Ik heb nog veel geluk dat ik mijn eten zelf kan halen, ondanks min 83 jaar, anders had ik kunnen verhongeren.
En die glimlach, dat deed ik al heel lang, maar wat baat het nu, met dat stom masker, niemand ziet het.
Ik wens alle oudjes veel geluk en veel bezoek, en een goede gezondheid.
lieve groetjes aan allen.
Nelly
28/07/20 09:55 REAGEER
Geef dan een knikje en ogen lachen ook. Niets is mooier dan lachende ogen van, wij ,,,senioren.
Wat ben jij een gelukkige dame Nelly 83 en gezond, nu nog die glimlach en je bent perfect, houden zo.
Liefs Ysara.
28/07/20 16:15 REAGEER
Lukas
Alleen zijn is moeilijk. Zelfmedelijden is nefast.
Probeer uw situatie te aanvaarden zoals ze is en er dan het beste van te maken.
28/07/20 17:30 REAGEER
Legema
Oud worden heeft zoveel te maken met je eigen manier van leven. De grote regel is, ook al gaat het minder, jezelf tot de orde roepen en je herpakken. Ben 14 jaar alleen, word 85 jr. woon al 3 jaar op een service flat en heb hier aanspraak zoveel ik wil. Tot aan corona deed ik alles zelf behalve poetsen. Relativeren moet je leren, laat de dingen zijn wat ze zijn en ga verder. Het werkt op die manier.
6/08/20 22:51 REAGEER
single1959
ik ben single1959: hallo ik ben niet eenzaam alhoewel ik alleen ben , ik ben wel sociaal dus doe aan vrijwilligers werk in de buurt van Gent , Dampoort en Macharius , ik zie soms 3 uur per dag mensen die net als ik alleen zijn , dat volstaat , om mij niet eenzaam te voelen en ben toch nog met iets nuttigs bezig in tijd van isolatie corona
7/08/20 14:19 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels