Deel via

18 waardevolle kooktips en -trucs

August 2020
Het dagelijks koken kan een sleur worden. Deze handige kooktips en -trucs kunnen je alvast heel wat ergernis vermijden. Ongetwijfeld ken je er zelf ook nog wel een paar... Ze met elkaar delen is de boodschap zodat koken weer prettig wordt.

Hoeveel handige kooktrucs en -tips je ook kent, er zijn altijd nieuwe die je zullen verrassen. Hier volgen 18 tips die zeker hun nut in jouw keuken zullen bewijzen.1. Hoe zaden snel uit groenten te verwijderen

Gebruik een ijslepel om zaden en zaden snel van kalebas of pompoen te verwijderen. De scherpe rand krast gemakkelijk de zaden uit de groente. Je kunt het ook gebruiken om dunne plakjes in een salade te snijden.

2. Hoe overtollig vet uit gekookt voedsel te verwijderen

ls het gerecht dat je kookt te vet is, kan je gemakkelijk overtollig vet verwijderen met een paar ijsblokjes en een stuk keukenpapier. Wikkel het ijs in met handdoekpapier en veeg de bovenkant van de schaal af. Het ijs werkt als een magneet en plakt het vet of de olie op het handdoekpapier.

3. Gebruik plasticfolie als een professionele kok

Is je plasticfolie niet gelijkmatig gescheurd of kun je niet vinden waar de randen zijn? Bewaar het in de koelkast zoals professionele koks doen. Dit plakt en scheurt beter, waardoor je frustratie en zenuwen bespaart.

4. Schil gemakkelijk citrusvruchten

Is het schillen van een sinaasappel of grapefruit te moeilijk voor je? Wil je je manicure of je nagellak niet kapotmaken? Zet ze 20 seconden in de microgolf en het is veel gemakkelijker om de schil van het fruit te scheiden.

keukentips2 5. Pel gemakkelijk hardgekookte eieren

Voeg zuiveringszout of azijn toe aan het water waarin je de eieren kookt. Deze ingrediënten komen in de schaal en maken het gemakkelijk te schillen.

6. Hoe meer sap uit citrusvruchten te persen

Om de laatste druppel citroen uit te persen, koel je eerst het fruit in de koelkast en zet je het dan 15-20 seconden in de microgolf.

7. Hoe zachte kaas te raspen zonder er een boeltje van te maken

Zet de kaas 30 minuten in de vriezer voordat je begint te raspen. De kaas wordt hard en kleeft niet aan de rasp.

8. Hoe uien hakken zonder te huilen

Ook hier kan de diepvriezer helpen. Vries de ui eerst in. Leg de ui 30 minuten voordat je hem begint te snijden. Het is belangrijk om te onthouden dat deze truc alleen effectief is als je de ui wilt bakken.

9. Een slimme manier om pasta te koken

Als je niet wilt dat het water uit de pot stroomt als het borrelt, plaats dan een houten lepel op de pot. Het hout voorkomt dat de belletjes morsen.

10. De juiste manier om gebak te verwarmen

Als je een pizza of ander gebak in een magnetron verwarmt, zet er dan een glas water naast. Het vocht voorkomt dat het deeg uitdroogt en zijn knapperigheid behoudt.

11. Het perfecte paardenoog

Breek de eieren in een pan als je ze gaat bakken. Maar in plaats van olie of boter voeg je water toe en zet de pan dan op het vuur. Het resultaat zijn perfecte omeletten met een lekkere vloeibare dooier.

Tips en trucs voor opslag

12. Hoe kruiden te bewaren

Als je kruiden in een ijsbakje invriest, blijft hun voedingswaarde behouden. Probeer ze in te vriezen met water of olijfolie.

keukentips3 13. De juiste manier om noten op te slaan

Bevries gepelde noten om hun voedingswaarde, smaak en aroma te behouden. Doe ze in een goed gesloten potje voordat je ze in de vriezer legt. Rooster of bak ze niet eerder, anders verliezen ze hun smaak. De noten moeten vers en ongekookt zijn. Noten die zo worden bewaard, krijgen niet de bittere smaak die noten krijgen wanneer ze bij kamertemperatuur worden bewaard.

Tips en trucs voor het schoonmaken

14. De juiste manier om een ​​koekenpan van gietijzer te reinigen

Om roesten in een pan te voorkomen, moet je deze niet spoelen met gewoon afwasmiddel. Gebruik in plaats daarvan zout. Deze methode verwijdert ook onaangename geuren die aan de pan zijn blijven plakken.

15. Hoe je te ontdoen van onaangename geuren die aan je handen blijven plakken

Gebruik keukenzout of citroen om hardnekkige knoflook- of uivlekken te verwijderen. Wrijf ze op je handen en spoel af met koud water.

16. Hoe de glans terug te geven aan metalen keukengerei

Om de glans terug te geven aan het keukengerei, spoel je het af met een mengsel van azijn en water. Als er geen ijzeren delen zijn, kan je hetzelfde effect bereiken door de schaal een nacht te laten weken.

17. Breng houten lepels weer in vorm

Na verloop van tijd verliezen houten lepels hun uiterlijk en hebben ze een onaangename geur. Toch hoef je ze nog niet weg te gooien.Kook de houten lepels in water en laat ze drogen in de zon. Het verbergt de onaangename geuren en geeft ze een nieuw leven.

18. De juiste manier om een ​​houten snijplank schoon te maken

Om vegen en etensresten op de snijplank te verwijderen, wrijf je deze in met grof zout en wacht je 10-15 minuten. Veeg daarna af met een halve citroen en droog af. Je snijplank ruikt en ziet er uit als nieuw.

Auteur: Stefaan Van Laere

0 reacties

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels