Deel via

Omgaan met depressies in het coronatijdperk

August 2020
Te midden van de wereldwijde COVID-19-pandemie die de mensheid in haar greep houdt, voel je je gemakkelijk overweldigd door hopeloosheid en wanhoop. Het sociale isolement dat nog strikter is geworden hakt er bij velen diep in. Maar deze tips kunnen je humeur helpen verbeteren en depressie verlichten.

Als isolement, angst, economische onzekerheid en de dagelijkse aanval van slecht nieuws veroorzaakt door de coronavirus pandemie een zware tol eisen van je humeur, ben je niet de enige. De stress van sociaal isolement, de zorgen over werk, geld en gezondheid, en de diepe gevoelens van verlies die velen van ons op dit moment ervaren, kunnen voor de eerste keer depressie veroorzaken of de symptomen verergeren als de diagnose al is gesteld.

Als je aan een depressie lijdt, kan het leven overweldigend somber en hopeloos lijken. Het kan je vermogen om helder te denken verstoren, je energiebalans in de war brengen en het moeilijk maken om de dag door te komen.

Hoe COVID-19 depressie beïnvloedt

Dit is een verontrustende, onzekere tijd. Het einde van de coronatunnel lijkt nog ver weg. Misschien rouw je om het verlies van geliefden of het leven dat je kende voor de pandemie, ben je gefrustreerd en voel je je afgesneden van de buitenwereld door de gedwongen sociale afstand. Leven in het coronavirustijdperk kan een diepgaand effect hebben op je humeur.
Isolatie en eenzaamheid voeden depressie. Mensen zijn sociale wezens. Het missen van de liefde, de steun en het nauw contact van familie en vrienden kan depressie veroorzaken of bestaande symptomen verergeren. Maanden van sociale afstand en beschutting thuis kunnen je een geïsoleerd en eenzaam gevoel geven, omdat je je problemen alleen of in de beperkte kring van je bubbel onder ogen moet zien.
Een moeilijke relatie kan zelfs erger zijn dan eenzaamheid. Hoewel sterke en ondersteunende relaties cruciaal zijn voor je mentale welzijn, kan het zelfs nog meer schadelijk zijn voor je humeur om maandenlang in quarantaine door te brengen in een moeilijke, ongelukkige of beledigende relatie.

depressie2 Angst kan tot depressie leiden

De angst en onzekerheid rond COVID-19 is een begrijpelijke reden om je zorgen te maken. Wanneer deze zorgen echter uit de hand lopen, kunnen ze paniek en angst veroorzaken. Aangezien wordt aangenomen dat angst en depressie voortkomen uit dezelfde biologische kwetsbaarheid, kan het ene vaak tot het andere leiden.
De stressniveaus dreigen enorm te stijgen. Het ervaren van een grote verandering in je leven, zoals de dood van een geliefde, het verlies van een baan, de diagnose van een ernstige ziekte of financiële of relatieproblemen, kan overweldigende stressniveaus met zich meebrengen. Als gevolg van deze pandemie ervaar je mogelijk meerdere van deze grote stressoren tegelijk, waardoor je kwetsbaarder wordt voor depressie.
De verveling, eenzaamheid en stress van opgesloten zitten kunnen tot ongezonde manieren van omgaan leiden. Misschien drink je te veel, gebruik je drugs of eet je te veel junkfood om zo om te gaan met stress. Hoewel deze methoden een korte verlichting kunnen bieden, zullen ze op de lange termijn de depressiesymptomen nog veel erger maken.

depressie1 Verander je focus

Er is geen gemakkelijke oplossing om te herstellen van een depressie, en het kan moeilijk zijn om de energie en motivatie te vinden om de eerste stap te zetten. Maar je hebt meer controle over je humeur dan je misschien beseft.
Het zijn pijnlijke en verontrustende tijden zijn. Maar tegelijkertijd kan een depressie dingen nog erger maken dan ze in werkelijkheid zijn. Als je depressief bent, wordt alles gefilterd door een lens van negativiteit. Door dat te erkennen en herkennen, kun je beginnen je focus te veranderen en de eerste stap zetten om je optimistischer te voelen.

Leid jezelf af

Als je depressief bent, geen werk hebt en geïsoleerd bent van je sociale netwerk, kunnen de negatieve gedachten die steeds maar door je hoofd lopen, nooit ophouden. Maar je kunt de cyclus doorbreken door je te concentreren op iets dat betekenis en doel aan je leven toevoegt. Misschien heb je altijd al iets willen leren, zoals een nieuwe taal of een muziekinstrument? Of heb je altijd al een roman willen schrijven, koken of je eigen groenten willen kweken? Als je een project of doel voor ogen hebt, zelfs een klein project, kan je een welkome onderbreking van negatieve gedachten en zorgen krijgen - en een gevoel toevoegen van betekenis voor je dagen.

Auteur: Stefaan Van Laere

17 reacties

waltermac
HLN - Opinie - 8 augustus
Michelle Obama heeft een milde depressie. “Low-grade depression”, drukte ze dat uit in het Engels, in haar podcast. Meteen zal de halve wereld zich verwant voelen met Michelle, het elegante voorwiel van een tandem die we qua stijl en toon hard missen.
Een tikje depri, dat gevoel is nu des mensen. We komen uit ons bed, uiteraard, en we halen gezwind een brood of starten fluks onze computer, maar we staan ook wel eens met een tas koffie voor het raam, bij een wereld die opeens averechts draait. Wat is er met ons leven gebeurd? Hallo, iemand?
Het gebeurt dus de besten, na maanden van coronastress. Ook het beleid van Trump valt haar zwaar, zegt Michelle, net als de richting die de VS uitgaan. De ex-presidentsvrouw weet dus heel precies wat haar stoort. Maar is dat dan een depressie, in casu een ziektebeeld? Of is dat ‘gezonde’ tristesse in deze lastige tijden? Bij zulke vragen neem ik graag de boeken van filosoof Alain de Botton erbij, die een vuistregel formuleerde waar ik al eens iets aan had: “Een verdrietige persoon wéét waarom hij verdrietig is. Een depressieve persoon weet dat meestal niet.” Depressie, beschrijft hij, is het moedeloze schouderophalen bij de vraag: ‘Wat scheelt er?’ Depressie, dat is in snikken uitbarsten omdat een banale appelcake mislukt, en niet meer beseffen dat die reactie voortvloeit uit een voorval van vijf jaar terug. “Depressie is verdrietig worden om àlles, omdat men niet verdrietig kon zijn om iéts.” Uit het dal krabbelen vraagt tijd en zorg, omdat depressie knabbelt aan je zelfbeeld: ‘Ik ben mislukt.’ Vaststellen dat er in de wéreld iets gebeurt waar je lastig van wordt: dat is andere koek.
Dit is niet bedoeld om taboes in stand te houden. Ik heb niet liever dan dat mensen vrank en vrij over hun depressie spreken en ik ben er mij ook van bewust dat bovenstaande theorie gaten heeft: een postnatale depressie, bijvoorbeeld, kan zomaar toeslaan. Maar het laatste wat we nodig hebben, is snelle diagnoses en schimmige zelftests op het internet. (“Heb jij òòk een milde depressie, zoals Michelle Obama?”, stond gisteren op de site van The Telegraph.) Zoiets is voor professionals.
Wat we intussen zelf kunnen doen, is onze energie focussen, zoals nu reeds volop gebeurt. Het regende de voorbije dagen open brieven van mensen die de avondklok in Antwerpen met argumenten in vraag stelden.
Zie, die avondklok is intussen bijgestuurd. Grafieken worden elke dag nauwlettender bekeken: besmettingen, allemaal goed en wel, maar de overlijdens blijven stabiel, wat valt daaruit zoal te concluderen?
Kennis is een gradueel proces, waarbij laagje per laagje dieper wordt gegraven, en waarbij conclusies telkens worden verfijnd. Dit is een vermoeiende periode en als die ook nog eens inhakt op je portefeuille, zou je voor minder een donsdeken rond je lijf draaien en zuchten van ‘alles is om zeep’. Doch, wat we nodig hebben, is precisiewerk. De focus houden op het probleem en wat er juist wringt. Niet kopje onder gaan, in een algemeen, onbestemd onbehagen.
Nadine Van Der Linden
10/08/20 08:44 REAGEER
Annabel2
Er zullen wellicht mensen zijn die wat Michelle Obama allemaal de wereld instuurt, erg herkenbaar en verfrissend vinden, maar er zullen er nog meer zijn die een enorme kloof ervaren met iemand die er zulk een riante levensstijl op nahoudt... Het moest ervan komen dat zij, die zo graag de toon aangeeft aan de hele hedendaagse mensengemeenschap, momenteel natuurlijk ook een 'lichte depressie' ervaart. De oorzaken zijn ook voor de hand liggend : corona en Trump. Echte depressie is als een inktzwarte wolk, zeer complex, en gewoonlijk wordt dit niet aan 'de wereld' meegedeeld, laat staan dat er 1,2,3 oorzaken voor op te geven zijn. En wat die avondklok betreft : er zullen net zo goed mensen zijn die zich blauw ergeren aan de voortdurende wijzigingen in het reglement... Die avondklok was een kordaat antwoord op de aanhoudende nachtelijke oploopjes en laatavondlijke balorigheden in steden maar ook iets daarbuiten, door mensen die last hebben van ofwel domheid, ofwel onvolwassenheid, ofwel beide. Men wordt echt niet depressief van een avondklok, als daar een klare en heldere reden voor is. Wat er nu gebeurt is pas absurd : alles gaat net zo goed om 23 u dicht, de avondklok is er nog maar er wordt niet opgetreden tegen mensen die zich buiten bevinden. Waarom niet gewoon de klok een uurtje later laten ingaan een uurtje vroeger laten eindigen (van 00.30 tot 5) en de horeca tot middernacht open laten blijven? Cathy Berx is al even erg als ong. al onze andere politici, nl. een zwalpend schip, een slappe leidersfiguur die niet durft optreden en die van hot naar heer zwiert om toch maar niet teveel ongenoegen van deze of gene op te roepen. Met als resultaat dat het een belachelijk zootje wordt, met 101 regels die steeds veranderen en vaak omzeild worden door sluwe vossen.
10/08/20 11:50 REAGEER
Osaida
Denk dat we blij moeten zijn met iemand als Cathy Berx. Zij is diegene die deze onpopulaire maatregelen durfde te nemen, wat de politiekers niet durfden. Dat ze deze aanpast indien nodig spreekt van gezond verstand. Wanneer de politiekers naar de virologen hadden geluisterd en niet getracht populair te zijn was dit een stuk beter geweest. De onduidelijkheid van de maatregelen komt wel van de politiek......Dat de regels door mensen omzeild worden zal altijd spijtig genoeg blijven
Osaida
10/08/20 16:36 REAGEER
dafke
Ik heb meer problemen met het huidige zeer warme weer omdat ik niet weg kan in deze hitte Corona heeft voor mij persoonlijk niet verhinderd in wat ik altijd doe Fietsen of wandelen
10/08/20 08:49 REAGEER
Haakon
Het zijn twee verschijnselen samen.Eenzaamheid door angst en onzekerheid en nu nog eens de hitte.Hoe lang kan je de elastiek rekken zonder dat hij stuk gaat?
10/08/20 09:57 REAGEER
sola
Misschien is ze ook depressief omdat haar man niet veel thuis is, hij geeft lezingen over heel de wereld voor een, voor de meesten, onbetaalbare prijs. Zo las ik dat zij tijdens zijn presidentschap al gescheiden woonde. Nu kan men natuurlijk gemakkelijk een (drog)reden vinden, Trump en corona klinkt wat beter.
10/08/20 13:33 REAGEER
Seke
Ik denk dat ze meer problemen heeft met Osama-Obama dan met president Trump. Die tenminste doet wat hij zegt.Het is niet omdat hij de eerste neger-president was dat hij goed was nietwaar?
11/08/20 12:15 REAGEER
Maximie
Ik weet zeker dat ik een depressie heb, en dit komt door allerlei factoren in het verleden! Relatie gestopt na 13jaar, woon nu op een huurappartement! Ben alleen en zie enkel wat buren en af en toe mijn zonen! De Corona crisis heeft er nog eens voor gezorgd, dat je niet kan afspreken met vrienden! En daten moet je nu ook niet doen! Dit betekent dat ik een gevoel krijg van eenzaamheid! En dan die maskerplicht zorgt er ook nog eens voor, dat je, je helemaal triestig voelt! Als ze tenminste hierover eens duidelijk zouden zijn, enkel dragen als je geen afstand van 1,5m kunt garanderen! Maar niemand lijkt het te weten, de ene draagt het en de andere niet! Ik mis zoals zovelen met mij, gezelschap! En alleen op een terras gaan zitten, geeft je nog meer het gevoel, dat je alleen bent!
10/08/20 14:29 REAGEER
Patrick1954
Wát Michelle Obama nu publiceert is gewoonweg anti-propaganda voor Trump. Niets meer, niets minder...
Het zijn goedgelovigen die iets anders geloven. Een “lichte” depressie bestaat niet...
10/08/20 16:25 REAGEER
sola
Wel ja, zoals ik hierboven zeg: een zondebok vindt men altijd. En alle goedgelovige schapen volgen.
10/08/20 16:33 REAGEER
Cyper
Er bestaan allerlei vormen van depressie. Lichte en zware, milde en ernstige, Patrick Je hoeft niet ongelukkig te zijn om het te krijgen, en ook niet arm. Dus ook rijke mensen kunnen depressief worden, en hun "riante" levensstijl kan hen daar niet van redden. Al die misverstanden komen van mensen die zélf nooit depressief zijn geweest of niemand kennen die het heeft.
En dat Michelle Obama anti-Trump propaganda maakt is niet meer dan normaal, dat is immers haar plicht als vooraanstaand lid van de oppositie!
10/08/20 20:53 REAGEER
Seke
mvr Obama heeft haar tijd gehad in het witte huis. dan heeft ze genoeg mogelijkheden gekregen om wat te zeggen en te doen! Nu heeft President Trump het woord, en moet Madame Obama wijselijk haar mond houden zoals het hoort!
12/08/20 11:05 REAGEER
Mijn enige depressie is de hittegolf die maar blijft duren. In 'n uitgewoonde miniflat van 85 vierkantemeter, en bovenop balconnetje van 5 vierkanten zuidkant, niet te doen zonder airco of ventilator. Komt daarbij het VERPLICHTE maskerdracht, met bril, je besterft het gewoon. Vandaar blijf ik binnen, ik vertik 'n masker, tenzij niet anders kan om 1 x per week supermarkt, en dan nog.Helaas geen meiden, sta voor alles alleen. Ik haat de zomers, ben fan van de Winter, lekker fris. Nu nog bidden om een ferme regen zone, en AUB 'n lekkere koudefront. Normaal nooit dépri, en dolgraag alleen .Weg met die (K)zomer, en hop, dépri zo voorbij
10/08/20 19:51 REAGEER
Wat heeft die geit te klagen? Ze verzuipt in de luxe. Ga eens op wandel in de BRONX, HAARLEM bv, daar hebben de mensen reden om dépri te zijn. Madam is met haar gat in de boter gevallen, en nog durven jammeren ....lichte dépressie , LUCKY U Happy few heeft geen idee wat er onder het plebs leeft. Moeten we nu huilen met madam haar lichte dep, aandachtshoer ja ! Sorry, maar dat volk maakt me kregel, voor hen nooit goed , bahhh
10/08/20 21:07 REAGEER
keryan
Een raak en goed geschreven ARTIKEL!
10/08/20 21:07 REAGEER
Marina52
Ik heb diabetes type 2 en hooikoorts en behoor ik tot de risicogroep. Mijn man kan me goed steunen. Zeker met de hittegolf kan je ook ineens in een depressie raken. Uit pure frustratie ging ik maar in me badpak zitten thuis om een beetje te koelen, naast de airconditioning. En veel drinken. Gelukkig heb ik voorlopig geen werk. Geef ook niets.
11/08/20 10:08 REAGEER
Hobo
Na ooit meer dan 10 jaar solitair te hebben geleefd, is dit mijn eigen ervaring.
1) Als men heel alleen is, ziet men niemand om zich heen.
En is men ALLEEN!
2) Maar EENZAAMHEID is een gevoel.
Want in een gezelschap, kan men zich evenzeer (rot) "eenzaam voelen".

Een raad die ik graag aan iedereen zou geven, die zich eenzaam VOELT is simpel.
Koop een kladschrift en leg dat binnen handbereik.
Bij gevoelens van eenzaamheid, vertrouw je even alles toe aan een blad papier.
Ik begon daarmee in 1980 en later heb ik heel wat teksten overgenomen op mijn PC.
Daarna begon ik het af te drukken en verzamelde het in kaften.
Een mooi naslagwerk, met intussen zowat 850 "titels".
Waarin ik deels mezelf - maar ook wat me heeft beroerd en/of ontroerd - tegen kom.
Tot slot nog dit...
Heel alleen gaan wandelen in de natuur, dringt veel dieper door dan in gezelschap.
Men merkt dan heel wat details, die tijdens kletsen met een eventuele partner jou totaal ontgaan.
En dat nadien delen...gewoon jouw vertrouwde biechtvader opzoeken. Een notaboek!

Succes!

SW

16/08/20 14:54 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels