Deel via

Helpt rozemarijn in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer?

August 2020
Wetenschappers zijn al geruime tijd op zoek naar manieren om het lijden van mensen met de ziekte van Alzheimer te verlichten. Volgens professor Mark Moss uit Boston kan rozemarijn ingezet worden om het geheugenverlies van mensen met deze aandoening te bestrijden en hun mentale vertraging tegen te gaan. Alzheimer Nederland trekt dit dan weer in twijfel. Een studie die dus sterk gerelativeerd moet worden gezien de kleine onderzoeksgroep.

Rozemarijn is geweldig om maaltijden op smaak te brengen als decoratie, en zorgt ervoor dat ons huis heerlijk ruikt, maar het heeft een bijkomend voordeel en dit is geweldig nieuws voor mensen die lijden aan dementie en/of de ziekte van Alzheimer, meldt Viralife.

Rozemarijn in de strijd tegen geheugenverlies

Onderzoekers ontdekten onlangs dat het populaire kruid wonderen doet voor geheugenverlies en het begin van mentale vertraging in verband met deze ziekten. Mark Moss is emeritus professor anatomie en neurologie aan de Boston University School of Medicine. Met zijn team van onderzoekers bestudeerde hij de effecten van de geur van rozemarijnolie op de hersenen. Wat ze vonden, omschreven ze als baanbrekend.

alzheimer2 Verbetering van het cognitieve vermogen

Het team stelde een positieve correlatie vast tussen de geur van rozemarijn en een verbetering van het cognitieve vermogen - in het bijzonder het behoud van geheugen. Met een klein snuifje rozemarijn waren de deelnemers aan het onderzoek in staat om hun score te verbeteren bij een verscheidenheid aan visuele en geheugentaken.

Deze studie werd uitgevoerd om te onderzoeken of mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer en dementie kunnen profiteren van de geur van rozemarijn. De studie vond een positieve correlatie met een verbetering van de cognitieve vaardigheden van de patiënten.

De betekenis van de resultaten van het onderzoek biedt hoop op een natuurlijke behandeling voor Alzheimer- en dementiepatiënten. De volgende keer dat je iets met rozemarijn kookt, ruik het dan eerst - je hersenen zullen je zeker bedanken...


Bron: Healtheternally, BBC Magazine, realnatural.org, Amerikaanse National Library of Medicine National Institutes of Health

Ontdek hier zes weldadige effecten van rozemarijn:

 

Relativeren?

Alzheimer Nederland trekt dit onderzoek in twijfel:

"Voor het onderzoek kregen 20 mensen (gemiddelde leeftijd 25 jaar), een flesje met 330 ml water met rozemarijnsmaak. Na éénmalige consumptie van het drankje moesten de deelnemers een hele batterij aan testen doen. Op sommige taken scoorden de mensen uit de controlegroep beter, op andere de mensen die het rozemarijnwater dronken. Zo’n uitslag met (eigenlijk toevallige uitkomsten) verwacht je ook met zo’n klein onderzoek. Conclusies trekken op basis van dit onderzoek over het effect van rozemarijn op het geheugen is dan ook een wetenschappelijke zonde. Nog erger is dat seniorenweb het ‘resultaat’ doortrekt naar effecten op de ziekte van Alzheimer. De woorden alzheimer en dementie komen namelijk in het hele wetenschappelijke artikel niet voor."

Ter vergelijking. Wanneer een geneesmiddel naar de ziekte van Alzheimer wordt getest, wordt dit gedaan bij duizenden patiënten. Zij krijgen dan het middel (of een nepmiddel). Die groepen worden dan met elkaar vergeleken. Vaak krijgen patiënten dan 1,5 jaar of langer het medicijn. Pas daarna zijn conclusies te trekken over de werkzaamheid.

Bron: https://www.alzheimer-nederland.nl/onderzoek

 

Auteur: Stefaan Van Laere

7 reacties

Cyper
Klinkt mij een beetje als 'te mooi om waar te zijn" in de oren, maar het zou wel fijn zijn als het waar was.
31/08/20 16:43 REAGEER
aronjaco
Zo ziet en leest men elke dag iets anders. Ik denk dat gezond leven bepalend is , voor zover men niet genetisch bepaald is om de ziekte te ontwikkelen. Al de rest lijkt mij grote zever. De wetenschap heeft het probleem niet opgelost tot nu toe en dan , nu , komt men af , met weeral een huismiddeltje .
31/08/20 17:12 REAGEER
Pixelpix52
En toch verkies ik de huismiddeltjes ver boven alle chemische rommel van de medische wetenschap! Precies of alleen de wetenschap, die zich altijd maar moet herroepen, de enige is die voor een oplossing zou kunnen zorgen. Terug naar de natuur!
31/08/20 20:03 REAGEER
Cyper
Wetenschap is niet de vijand van de natuur, Pixelpix. Wetenschap is de studie van de natuur. Je moet die twee niet tegenover elkaar zetten, ze horen samen.
7/09/20 17:11 REAGEER
sola
Spijtig, maar door gezond te leven kan men Alzheimer niet afhouden. Het heeft daar niets mee te maken, net zomin als het geheugen trainen. Ook intelligente en sportieve mensen kunnen dementie ontwikkelen. Jammer, maar helaas.
31/08/20 17:45 REAGEER
keryan
Interessant! Ik weet niet of het waar is maar rozemarijn is in ieder geval l
ekker.
31/08/20 20:19 REAGEER
EdwinVW
Aan Pixelpix52: dan weiger je dus ook alle chemische middelen om kanker te behandelen en/of af te remmen?
1/09/20 15:16 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels