Deel via

Het belang van sociale contacten voor onze gezondheid

September 2020
Je hebt het intussen misschien zelf al aan den lijve ondervonden: sociale contacten zijn van kapitaal belang voor zowel onze mentale als onze fysieke gezondheid. De mens is nu eenmaal een sociaal dier, en wanneer we (te) weinig contacten met onze soortgenoten hebben heeft dat op termijn een desastreuze invloed op ons welzijn.

Sociale steun en sociale interactie behoren tot de belangrijkste factoren bij het voorspellen van de lichamelijke gezondheid en het welzijn van iedereen, van kinderjaren tot oudere volwassenen. Hoe sociale interactie ook kan zijn, het is essentieel voor de menselijke gezondheid, zowel mentaal als fysiek.

Durf praten over je gevoelens en je problemen

Veel mensen vinden het moeilijk om over hun gevoelens en problemen te praten. Sociale interactie waarbij mensen hun gevoelens kunnen uiten en hun problemen met andere mensen kunnen delen, heeft echter een gunstig resultaat voor de menselijke gezondheid.

Voldoende sociale interactie kan ook helpen bij het omgaan met stress en ingrijpende veranderingen in het leven, zoals scheiding, ontslag, verhuizing enzoverder. Het is bewezen dat eenzame mensen vaker last hebben van cardiovasculaire problemen, stress en depressie.

Het belang van waardering

Weten dat we door anderen worden gewaardeerd, is een belangrijke psychologische factor om ons te helpen de negatieve aspecten van ons leven te vergeten en om positiever over onze omgeving te denken. Vrienden en familie kunnen onze stress verminderen door dingen te zeggen die ons zelfvertrouwen vergroten en door morele aanmoediging te geven.

Goed voor het immuunsysteem

sociaal2 Sociale ondersteuning helpt niet alleen het welzijn van een persoon te verbeteren, het beïnvloedt ook het immuunsysteem, waarbij het gebrek aan sociale interactie negatief kan leiden tot de eerste tekenen van depressie en angst. We weten echter nog steeds niet zeker wat er eerst komt: depressie of sociaal isolement. Bij levensbedreigende aandoeningen zoals kanker of HIV/AIDS kan een sterk sociaal netwerk helpen bij het herstel en de kwaliteit van leven verbeteren, wat erg belangrijk is voor de geestelijke gezondheid van een ernstig zieke persoon. Sociale steun heeft een positieve invloed op een betere kwaliteit van het leven (theaterbezoek, gezelligheid met vrienden en familie, vakanties enzovoort), wat dan weer een gunstige invloed heeft op de lichamelijke en geestelijke gezondheid (minder optreden van depressie en angst, beter pijnbeheer).

Let op de negatieve effecten

Opgelet, want sociale interactie kan ook een negatieve invloed hebben op de menselijke gezondheid. Het komt vooral voor als onze naasten asociaal gedrag vertonen (drugsgebruik, overmatig alcoholgebruik). In dat geval heeft sociale interactie een verwoestende uitkomst voor de mentale en fysieke gezondheid en is het nodig om de persoon te helpen dit soort relatie te verbreken en positieve sociale steun of professionele hulp te vinden.

Onze gezondheid hangt sterk van anderen af

Samengevat: het lijkt er sterk op dat onze gezondheid in sommige opzichten sterk afhankelijk is van andere mensen. Sociale steun en sociale interactie hebben een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid van mensen. Het vermindert het optreden van stress, depressie en angst en heeft ook een grote invloed op ons endocriene immuunsysteem. Dus uiteindelijk kunnen we zeggen dat mensen mensen nodig hebben.

Auteur: Stefaan Van Laere

9 reacties

GreM
Het meest sociale contact is samen iets doen, doen, doen.
Samen iets ondernemen, samen iets veranderen!
Niet zagen maar doen, we zijn nog niet te oud daarvoor!
Contacteer Grem en we beginnen eraan!
21/09/20 14:19 REAGEER
sarah
Ok GreM ik ben er klaar voor . . . iets doen . . . hoe beginnen we eraan
22/09/20 11:45 REAGEER
keryan
Seniorennet slaat weer de nagel op de kop. Het belang van sociale contacten kan niet genoeg beklemtoond worden.
21/09/20 16:30 REAGEER
Klopt wss voor de meesten. Persoonlijk ben ik dolgraag alleen, ben NIET eenzaam!! Contacten , nu en dan OKE. Seule maitre a bord , le nec plus ultra. Mijn eigen keuze, mijn rust bovenal :-):-):-) Ben ik de enige ????? Zo ja, 'n buitenbeentje ....LOL
21/09/20 17:42 REAGEER
Dicksy
Nee, u bent niet de enige. Ik heb een hekel aan dat deuren plat lopen en loop ze zelf ook niet plat. Als het echt niet anders kan en dan wil ik het nog zo kort mogelijk houden.
Met hoeveel start men een buitenbeentjesclubje? Met u, dafke hieronder en ik hebben we al drie leden. Laten we onze eerste vergadering houden over 25 jaar om de nodige statuten vast te leggen en een klein feestje organiseren (hooguit 10 min) om het doopsel van dit clubje te vieren.
Dus tot op 24/09 in 2045. Aanvang vergadering op een schappelijk uur, 19.00 uur bv zodat we al om 20.00 uur terug thuis zijn voor ‘Familie’ of ‘Thuis’ op tv.
Tot dan. ????????
24/09/20 18:28 REAGEER
rdckx
Bij leven en welzijn
25/09/20 20:17 REAGEER
Joepie, maar wss zonder mij, daar ik over 25 jaar 104 jong zou zijn...LOL
26/09/20 04:15 REAGEER
Dicksy
Dat moet lukken. Hahaha
27/09/20 17:14 REAGEER
dafke
Nicole, ge zijt niet de enigste Ik ben graag alleen Ik doe het liefste mijn eigen ding zonder een groep of vereniging
23/09/20 07:26 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels