Deel via

Actief blijven is de boodschap

October 2020
Er zijn geen geheimen om tot op hoge leeftijd gezond te blijven. Uiteraard spelen je genen een belangrijke rol en heb je een aantal factoren niet in de hand. Maar naast gezond eten, weinig (of niet) roken en alcohol drinken blijft voldoende bewegen de boodschap. Het is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je mentaal welzijn. Vermijd vast te roesten en kom uit je luie zetel...

Het is aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging in het dagelijks leven bijdraagt tot de gezondheid op oudere leeftijd en een verbeterd lichamelijk en geestelijk welzijn. Regelmatig en goed uitgebelanceerd bewegen zonder overdrijven draagt bij tot ons lichamelijk en mentaal evenwicht, onze algemene coördinatie en mobiliteit. Door gerichte lichaamsbeweging op oudere leeftijd kunnen we onze alledaagse vaardigheden blijven uitvoeren en onze zelfstandigheid behouden. Beweeg voldoende zonder te overdrijven

Lichamelijke activiteit draagt bij in de strijd tegen lichamelijke beperkingen en ziekte. De gezondheidswinst is afhankelijk van de vorm, duur en intensiteit van de activiteiten. Aanhoudende vormen van lichaamsbeweging worden aanbevolen, zoals wandelen, hardlopen en fietsen, minimaal twee tot vijf dagen per week matig geoefend met een duur van minimaal 30 minuten.

Ook matige krachttraining van alle relevante spiergroepen wordt aangeraden. Er moet hierbij rekening worden gehouden met flexibiliteit en evenwicht. Het is belangrijk om plezier te hebben bij deze lichaamsoefeningen. Er wordt niet verwacht dat je atletische topprestaties levert. Wie voldoende actief is in het dagelijks leven, verbetert zijn gezondheid en dat kan al op een eenvoudige manier.Bijvoorbeeld door de trap te nemen in plaats van de lift of de kleine boodschappen te voet te doen.

Wandel regelmatig

bewegen3 Vooral ouderen kunnen veel voor hun gezondheid doen door regelmatig te wandelen. Door zachte, regelmatige lichaamsbeweging kan wandelen zelfs bestaande ziekten of aandoeningen helpen verlichten en het genezingsproces ondersteunen.

Ben je niet gewoon om te wandelen? Geen nood, je kan dit moeiteloos opbouwen. Begin met een kleine wandeling, al is het maar even het blokje om. Dit kan je opbouwen door telkens de duur van je wandeling wat te verlengen. Luister naar je lichaam en forceer niet.

Lichaamsbeweging heeft tal van gezondheidsvoordelen

Voldoende bewegen is niet alleen aangenaam, je bewijst er bovendien je lichaam een dienst mee. Het ondersteunt het cardiovasculaire systeem, de bloeddruk blijft stabiel en de ontwikkeling van aderverkalking wordt vertraagd. Bovendien wordt het immuunsysteem versterkt. Het is ook aangetoond dat het risico op diabetes, osteoporose en kanker door gerichte en regelmatige beweging vermindert. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een actief dagelijks leven dementie kan helpen voorkomen. En niet te vergeten: het vermindert het risico op vallen omdat de spierkracht en de flexibiliteit worden versterkt en het evenwichtsgevoel wordt getraind.

Een actieve levensstijl heeft ook een positief effect op de symptomen van artrose. Schouder- en nekpijn is vaak het gevolg van een gebrek aan lichaamsbeweging. Een onderzoek uit Zweden laat zien dat vrouwen die twee of meer uur per week liepen 30 procent minder kans hebben op een beroerte dan vrouwen die minder trainden.

Voldoende bewegen is ook goed voor de geest

Een gevarieerd dagelijks leven met voldoende lichaamsbeweging verbetert het mentale welzijn. Angsten kunnen gemakkelijker worden verminderd en depressie komt minder vaak voor. Regelmatig sporten bevordert niet alleen een positief lichaamsbewustzijn en zelfvertrouwen, maar verhoogt ook de levenslust en daarmee de kwaliteit van leven.

Manier om contacten te onderhouden

Wie op oudere leeftijd actief en mobiel is, vindt het gemakkelijker om in contact te blijven met anderen.  Wie regelmatig zijn huis verlaat ontmoet mensen en blijft deel uitmaken van het sociale leven. Het dagelijks leven wordt gevarieerder en aantrekkelijker. Studies tonen het aan: eenzaamheid is ongeveer net zo schadelijk als roken of obesitas.

Goed tegen stress

Als je regelmatig lichamelijk actief bent, breekt het lichaam stresshormonen af. Je wordt rustiger, evenwichtiger en komt 's nachts gemakkelijker tot rust. Een gezonde slaap vermindert klachten en zorgen.

Auteur: Stefaan Van Laere

1 reactie

Bewegen , bewegen al dat de klok slaat. Niet iedereen heeft nog de kracht, ziekte, andere mankementen , en ook de leeftijd kan 'n rol spelen of je nog kan of niet. Niet alleman is even sterk om dit nog aan te kunnen
5/10/20 16:54 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels