Deel via

Pladijs Vis van het Jaar

October 2020
Pladijs is opnieuw is 'Vis van het Jaar'. Met deze 'verkiezing' wil de Vlaamse visserijsector deze wat in de vergetelheid geraakte vissoort in de schijnwerpers zetten. Terecht, want met pladijs kan je alle kanten uit. Het is een erg gezonde en smaakvolle vis, gemakkelijk te bereiden en vast van structuur. En bovendien niet echt duur.

Pladijs is de meest aangevoerde vissoort in de Vlaamse vissershavens maar wordt slechts door 8% van de Belgische gezinnen aangekocht om thuis te eten. Er is dus beslist nog potentieel voor deze lekkere vis van bij ons (Hilde Crevits, Vlaams minister van Landbouw en Visserij).

VLAM en de Vlaamse visserijsector verkozen pladijs tot 'Vis van het Jaar' 2020. In 2013 kreeg deze vis ook al deze titel. Minister Hilde Crevits was aanwezig op de voorstelling op de hotelschool Ter Duinen in Koksijde en gaf deze boodschap mee.

Pladijs of Europese schol heeft als wetenschappelijke benaming Pleuronectes platessa. Hij komt voor in de Noordoost-Atlantische Oceaan van de Noordzee, de Oostzee tot het westelijke deel van de Middellandse Zee.

De oranjerode vlekken op de donker gekleurde bovenkant zorgen er voor dat schol gemakkelijk te onderscheiden is van andere platvissen. De huid van schol is glad en de zijlijn boven de borstvin is vrijwel recht. Volwassen exemplaren meten ongeveer 30 cm.

De voortplanting vindt plaats in verschillende periodes van het jaar, afhankelijk van het bestand waartoe de schol behoort. Voor de Noordzee is dat van januari tot april. De vis bevat dan weinig visvlees en wordt dan beter niet geserveerd.

Visserij op pladijs

pladijs2 Pladijs wordt vaak samen met tong bevist, waarbij tong de doelsoort is en pladijs de bijvangst. Als we de vangstgegevens van dit jaar en 2019 analyseren, zien we dat pladijs vooral opgevist wordt in de Noordzee en het oostelijk deel van het Engels Kanaal. Gerichte visserij op pladijs vindt plaats gedurende de najaarcampagne in de oostelijke Noordzee.

De aanvoer in Belgische havens klokte in 2019 af op 3.636 ton, terwijl in 2018 zo’n 4.548 ton werd aangevoerd. In 2017 lag de aanvoer nog een stuk hoger, namelijk op 5.418 ton. Wanneer we kijken naar de eerste zes maanden van dit jaar, komen we slechts op een aanvoer van 784 ton. Belangrijke constatatie hierbij is dat een groot deel van de vangst deel uitmaakt van de campagne in de oostelijke Noordzee, die pas op dit moment op gang komt. De ideale timing voor de lancering van de Vis van het Jaar-campagne dus. Meer economische achtergrond over pladijs vind je hier.

Er geldt een vangstbeperking of quotum voor pladijs. Doordat de visserij-inspanning algemeen afneemt, de quota gerespecteerd worden en het aandeel van duurzamere visserijtechnieken toeneemt, blijkt er geen gevaar voor overbevissing van Europese schol door de Belgische vissers. Vanuit een wetenschappelijk oogpunt steunt ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) bijgevolg schol/pladijs als Vis van het jaar 2020. Meer details hierover vind je hier.

Pladijs, een lekkernij

Pladijs geniet niet de reputatie van tong in de keuken maar is beslist het proberen waard. Zowel gebakken, gepocheerd of gestoofd, in filets of uit één stuk, is pladijs een echte lekkernij. Pladijs laat zich bovendien heerlijk krokant bakken op het vel. De smaak van pladijs is ronduit uitstekend en het visvlees is fijn, stevig en mals. Bovendien is pladijs vaak interessant geprijsd.

Voor amateurs en professionals

Tijdens het jaar van zijn verkiezing wordt de Vis van het Jaar op verschillende manieren gepromoot.

VLAM heeft een receptenfolder gemaakt met enkele lekkere gerechten met pladijs. De recepten werden uitgewerkt door chef en culinaire inspirator Ilse D’hooge. De folder wordt gratis verdeeld door de visspeciaalzaken en door devisventers. Zo wordt de consument aangespoord om ook eens een recept met pladijs uit te proberen in de keuken. Ook de visgroothandel, supermarkten en cash&carry-bedrijven worden gestimuleerd om pladijs in de kijker te zetten.

Auteur: Stefaan Van Laere

3 reacties

Lekker :-)
12/10/20 17:03 REAGEER
keryan
Lekker en gezond...
19/10/20 10:46 REAGEER
Passant
Ik heb steeds de indruk dat de vis van het jaar dan altijd in prijs verhoogt tegenover de prijs voor de vis van het jaar .
21/10/20 17:05 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels