Deel via

De Tuindokter: Dit zijn de geheimen voor een schitterend groen gezond gazon!

April 2013
De Tuindokter
Stefaan Bingé
Jan Schils
‘Groen is gras, groen is gras, onder mijne voeten’, luidt een kinderliedje. Maar niet elke tuinier krijgt het voor elkaar om een prachtig groen, zacht gazon in de tuin te toveren. Wat is de oorzaak van die gele of kale plekken, van het onkruid? Wat is gras eigenlijk. Hoe krijgt men het golfterrein wél groen? De Tuindokter onthult dit keer alle geheimen van gras. Met leuke en interessante weetjes.
 

Het begint met de juiste keuze van graszaad. De meeste verpakkingen bevatten verschillende graszaadsoorten die allemaal een andere behoefte hebben.

Een zaadje heeft heel wat werk te doen eer het ontkiemt tot jonge grasplant (fig. 2) en van daaruit een stengel en blad ontwikkelt. Wie gras zaait moet dus geduld uitoefenen.

Het geheim van de groene golfbanen zit ‘m in de topkwaliteit grasmengsels. Die zijn bovendien specifiek samengesteld voor de vijf gebruikscategorieën: greens, tees, fairways, roughs en driving ranges.

*Monocotyle plant = ontwikkelt vanuit het zaad met 1 kiemlob * Dicotyle plant = ontwikkelt vanuit het zaad met 2 kiemlobben

Als het gras zo’n 10 cm heeft bereikt kan je het voor de eerste keer maaien. Laat geen gemaaid gras op het gazon liggen.

Met deze "steekmonster" grondboren kan je heel eenvoudig bodemstalen (laten) nemen tot enkele meter diep! Voor een tuinier volstaan enkele bodemstalen per tuin op gemiddeld 25 – 30 cm diepte. Die kan je ook nemen met een schopje of een steekspade.

Over het ‘grasje’ en het ‘klasje’...

Vergelijk een grasveld met een klas vol kinderen.  Het is een verzameling van verschillende individuen.Sommige kinderen in de klas zijn gevoeliger dan andere en bovendien heeft ieder zijn eigen gevoeligheden.  

Of als de hondenrassen samen.

Je zou gras ook kunnen vergelijken met een weide vol met verschillende hondenrassen. Met zowel grote, dikke labradors, Deense doggen, Amerikaanse Staffords, Mechelse schepers ,… maar waar ook poedels, pekineesjes en Chiwawa’s (zie foto) door elkaar lopen.

Elk sprietje zijn verdrietje.

De grote hondenrassen hebben net als grotere, dikkere grassprieten een andere voedingsbehoefte. Ze zouden de kleinere rassen bovendien kunnen vertrappelen. Daardoor komen de kadavers (dode sprietjes) ‘in de weg te liggen’ . Die gaan spontaan andere ‘opruimers’ en organismen (zoals schimmels, insecten,…) aantrekken.

Daardoor zouden ook de andere overblijvende grotere rassen kunnen aangetast worden. Geen enkel levend organisme is 100% resistent tegen pathogene (ziekteverwekkende) organismen.

Graszaad: soorten door elkaar.

Dat geldt ook voor de verschillende soorten graszaad in een 1 verpakking. 1 verpakking graszaad is steeds een combinatie (= een mengeling) van meerdere verschillende gras-zaad-soorten.

Het geheim van het groene golfterrein.

Een golfterrein is een sportterrein. Het bestaat uit verschillende speelvelden en die zijn samengesteld uit verschillende grassoorten (-rassen).

1 verpakking graszaad is steeds een combinatie (= een mengeling) van meerdere verschillende graszaadsoorten.  

Op intensief gebruikte grasvelden, zoals golfterreinen, wordt veelal gewerkt met trager werkende meststoffen dan een siergazon in tuinen. Deze speciale meststoffen bevatten o.a. een traagwerkende vorm van stikstof (N).
Bladbemestingsproducten en sporenelementen (zoals boor, ijzer, zink,…) vervolledigen de meststofbehoefte voor intensief gebruikte grasvelden.

Het zit ‘m in de bodem.

Als je weldra een nieuwe grasmat wilt zaaien, of meteen een kant-en-klaar rolgazon wilt aanleggen dan is het belangrijk dat je de bodem goed gaat voorbereiden.

De bodem is immers de basis of het ‘medium’ voor elke plant.

Een goede en gezonde bodem bevat zowel lucht, water, voldoende voedingsstoffen maar ook een rijk bodemleven.

Bodemstaal kan helpen.

Neem zeker eerst een bodemstaal om de zuurtegraad van de grond te meten (laten analyseren). We zagen immers dat gras specifieke behoeften heeft die ze uit de bodem moet zien te halen.
Ik vergelijk het graag met een bloedonderzoek bij de dokter. Als de huisarts jouw bloedwaarden niet kent, hoe zou hij/zij dan kunnen weten of je nu precies medicijnen dan wel vitamientjes nodig hebt?

Dit zijn bodemverbeteraars.

In de tuin is het niet anders. Wanneer je de zuur(te)graad kent dan weet je ook meteen welke meststoffen je best kan gebruiken of strooien en in welke dosering.

Je kan ook kiezen voor bodemverbeterende producten zoals turfmengsels, humus, compost of zaaigrond. Die producten werken vaak een langere tijd dan de korrelmeststoffen. Let wel op, de producten zijn niet allemaal dezelfde.

Turf brengt ‘verlichting’.

Vergelijk het met ‘een emmer koud water’ toevoegen als je badwater te warm is!

Turf is bijvoorbeeld zeer zuur (pH ca. 4,5) en kan je gebruiken om je tuingrond te verlichten (= te verzuren).
Vergelijk het met ‘een emmer koud water’ toevoegen als je badwater te warm is!
Als je op een zware poldergrond tuiniert dan is dan misschien het aangewezen product.

Arme zandgrond.

Compost is dan weer zeer rijk (pH ca. 8,5), dat kan je dan best gebruiken wanneer je op een arme zandgrond tuiniert.  De resultaten na een bodemonderzoek zullen soelaas bieden.

Welke grassoorten?

Sommige soorten zijn ‘licht’kiemend, terwijl andere soorten ‘donker’kiemend zijn.
Dat betekent dus dat de donkerkiemende soorten niet zullen kiemen wanneer ze niet worden ingewerkt (vb. harken) of wanneer ze niet worden bedekt (vb. met zand). Het omgekeerde geldt voor de lichtkiemende soorten.

Zaaien, inharken, aandrukken.

Na het zaaien en inharken doe je er goed aan om met een tuinrol of tuinwals de bovenlaag even aan te rollen. Dat is nodig om de graszaden aan te drukken en zodat de bovenlaag van de bodem niet te snel zou uitdrogen. Bovendien zouden de zaden kunnen wegwaaien.

En nu een flink portie geduld.

De meeste grassoorten kunnen pas (ont)kiemen wanneer alle omstandigheden gunstig zijn. Houd rekening met gemiddeld 1 week tot 10 dagen vooraleer je het graszaad ziet boven piepen. Dat is afhankelijk van de bodemvochtigheid en de bodemtemperatuur die minstens 10 graden Celsius moet zijn. Wanneer ’s nachts de grond afkoelt, of wanneer het veel en aanhoudend regent (regen = koud water), dan kan dat dus een negatieve invloed hebben op de kiemsnelheid van je graszaad.

Help mijn grasmat...

Op welke hoogte moet ik mijn gazon maaien?
Mijn gazon heeft vreemde plekken.
Er pikken veel vogels in mijn gazon.
Mijn gras ligt precies los.
Wat kan ik doen tegen mieren in mijn grasveld?
Hoeveel kg meststof moet ik gebruiken? Welke soort?


Al deze antwoorden en nog veel meer kan De Tuindokter je zelf geven. Tijdens een persoonlijk bezoek inspecteert hij jouw tuin en formuleert hij meteen de mogelijke oplossingen. Wil je liever zelf als tuindokter aan de slag? Het nieuwste boek van de TUINDOKTER geeft heel wat antwoorden. Meer weten?

 

 

 
De Tuindokter Stefaan Bingé
Onze tuinspecialist Stefaan Bingé werkt gepassioneerd als "De Tuindokter", tuinarchitect en tuinadviseur. Hij is tv-gezicht, geeft lezingen, lessen en cursussen.
 

1 reactie

jeanl
niet alleen bij mij thuis in het gazon, maar ook langs de straat, begint het varkensgras te woekeren. wat kan ik er thuis aan doen buiten kapot spuiten en herinzaaien
28/08/14 23:13 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels