Deel via

7 stappen om makkelijker om te gaan met moeilijke mensen

November 2020
Omgaan met 'moeilijke' mensen kan soms vervelend zijn. Het zorgt soms voor ergernissen die onnodig zijn. Maar hoe moet je er mee omgaan? Lifecoach Wim Annerel geeft in dit artikel aan de hand van een stappenplan de nodige tips mee die er kunnen voor zorgen dat het geen frustraties worden.

Het kan erg frustrerend zijn om met moeilijke mensen om te gaan. Ons geduld en onze grenzen worden soms behoorlijk op de proef gesteld. Wanneer iemand met opzet moeilijk doet en op onze zenuwen werkt, lijkt het bijna onmogelijk om niet te ontploffen en hen eens goed op hun plaats te zetten. Maar vandaag wil ik je uitnodigen om het te laten gaan.

Het boek “Loving what is” van Byron Katie veranderde volledig de manier waarop ik naar conflicten kijk en hoe ik erover denk. In dit artikel wil ik je tonen hoe jezelf begrijpen het makkelijker maakt om met moeilijke mensen om te gaan. Het kan je leven veranderen.

Stap 1. Schrijf op wat je ergert aan iemand

Neem een blad papier en schrijf over een moeilijk persoon die jou ergert. Schrijf in volledige zinnen op wat je voelt, en wat jou precies ergert. Bijvoorbeeld: “Karel waardeert me niet!” of “Rita is zo frustrerend, ze ruimt nooit op. Ze is zo lui!

Wees eerlijk met jezelf: niemand zal dit lezen behalve jij, dus hoe eerlijker je bent tegenover jezelf, hoe beter deze oefening je zal helpen.

Doe dit nu eerst vooraleer je de volgende stappen zet.

Stap 2. Vraag jezelf af: “Is dit waar?”

Bekijk zin per zin, en stel bij elke zin de volgende vragen. Dus bij de zin “Rita ruimt nooit op”, stel jezelf de vraag: “Is dit waar?” Bekijk wat er bij je opkomt.

Stap 3. Vraag jezelf: “Kan ik absoluut zeker weten dat dit waar is?”

Wanneer je erg gefrustreerd bent, is de kans groot dat je bij de vorige vraag “Ja” hebt geantwoord. Wanneer dat gebeurt, vraag jezelf dan: “Kan ik er absoluut zeker van zijn dat het waar is?” Het is erg belangrijk dat je honderd procent zeker bent van wat je beweert.

ergenissen2 Ruimt Rita nooit op? Heeft ze nog nooit in haar leven opgeruimd? Echt niets? En hoe kan je dat weten? Hou je Rita 24 uur per dag in de gaten? Wellicht niet. Dus het antwoord op de vraag kan eigenlijk “Nee” zijn, omdat je er niet honderd procent zeker kan van zijn. Misschien ruimt ze soms wel op, op momenten dat jij het niet ziet. Wie weet.

Stap 4. Herken jouw reactie wanneer je die gedachte hebt

Denk aan de originele gedachte: “Rita ruimt nooit op.” Frustrerend, niet? Hoe reageer je wanneer die gedachte bij je opkomt? Voel je boosheid, frustratie, irritatie, iets anders? Herken het, en breng het onder woorden.

Stap 5. Vraag jezelf: “Wie of wat zou ik zijn zonder die gedachte?”

Deze vraag is erg belangrijk. Bedenk hoe je door het leven zou gaan wanneer je de gedachte “Rita ruimt nooit op” niet zou hebben. Nooit.

Hoe zou je je dan voelen? Vrediger? Rustiger? Hoe zou je zijn in de buurt van Rita, wanneer je die gedachte niet zou hebben? Zou je vriendelijker en blijer zijn, en in staat om haar aanwezigheid te appreciëren, in plaats van te focussen op het feit dat ze niet heeft opgeruimd? Wellicht kan je hier “ja” op antwoorden. Deze vragen laten je zien dat je deze persoon alleen maar ‘moeilijk’ vindt, door de gedachten die je erover hebt. Het gaat niet om wat Rita echt doet, het zijn jouw gedachten over haar die jouw frustratie voeden.

Stap 6. Kan je een reden zien om de gedachte te laten vallen?

Aangezien de gedachte alle negatieve gevoelens veroorzaakt, kan je een reden zien om deze gedachte niet te hebben?
Weet dat je een gedachte niet zomaar kan laten vallen. Je kan niet voorkomen dat je iets denkt. Maar eens je erkent dat deze gedachte niet nodig is en je ziet wat ermee samenhangt, kan de gedachte misschien vanzelf weer weggaan.

Stap 7. Draai de stelling om

Na dit onderzoek is het tijd om de stelling om te draaien. Vervang de naam van de persoon door “ik”. Laat de stelling dus over jezelf gaan. Dus in plaats van “Rita ruimt nooit op”, schrijf je: “Ik ruim nooit op.” Denk hierover na. Is dit even waar of misschien meer waar dan de originele stelling?
Dit kan tot verrassende aha-momenten leiden!

Neem de tijd om dit te doen en onderzoek jezelf. Spring niet meteen naar de laatste vraag, werk de vragen in volgorde af om het meest positieve effect te verkrijgen. Veel succes!

Ontdek hier nog extra 7 inzichten over het omgaan met moeilijke mensen

Auteur: Wim Annerel

9 reacties

Cyper
Da's allemaal makkelijk gezegd. Als de "moeilijke" persoon je baas is en je elke dag het bloed van onder je nagels haalt, dan heeft het weinig nut om te lopen denken: "hoe kan ik de gedachte laten vallen?"
Van zodra je hem hebt laten vallen, komt Baasje terug en bezorgt je opnieuw ergernis. En weer, en weer.
En tenzij je je ontslag indient, valt er niet aan te ontsnappen. Aan jou om daar een oplossing voor te vinden, meneer Annerel.
23/11/20 15:53 REAGEER
Zeer goed opgemerkt Cyper. Annerel zijn raad, niet steeds haalbaar.
23/11/20 18:07 REAGEER
aronjaco
Ja , zolang je met min of meer normale mensen te doen hebt kan het wel lukken. Een bezinning over hoedikwijls en voor wat je aan projectie doet kan nooit kwaad, brengt zelfkennis .
Maar wat als sje te doen heb met een psychopaat, een narcist , enz..
Dan helpen die stappen niet.
23/11/20 15:59 REAGEER
Uw laatste opmerking..idd dan helpen die stappen niet , ben het met u eens Aronjaco :-)
23/11/20 18:10 REAGEER
In het mate van het mogelijke, probeer hen te mijden, niet altijd evident, helaas.
23/11/20 18:05 REAGEER
Sylvain
Er zijn inderdaad mensen die altijd opmerkingen plaatsen te pas en te onpas. Erg als dit inderdaad van een baas is. Iemand uit je kennissenkring: ok. dat kun je wel verdragen maar het mag toch niet buitensporig te worden. Resultaat: meer en meer afstand nemen.
Sylvain Cuypers
24/11/20 15:32 REAGEER
Toedeloe
Mijn buurvrouw is ook een zeer vervelend/moeilijk mens. In plaats van mij op te jagen heb ik op een moment gezegd tegen haar : " Met mij ga je nooit ruzie hebben want vanaf nu praat ik niet meer tegen U." Dat was zo'n jaar of vier geleden en tot nu toe ( van mij geen woord meer tegen haar ) geen problemen meer.
26/11/20 14:52 REAGEER
Marbruynseels
Onze buren ook .... spijtig genoeg. Ik reageer ook niet meer op hun spottende opmerkingen, dag in en dag uit. Maar ze blijven kwetsend, en ik voel me onbehaaglijk. Ik ben niet de enige die ze belagen, en gelukkig staat nu sinds een drietal weken hun huis te koop. 2021 zal zeker beter worden....
14/12/20 11:58 REAGEER
jam
Zo had ik een collega die lui was,lui in mijn ogen.Ik had het daar lastig mee,tot ik een artikel las over dit onderwerp.Want blijkbaar voelde de collega hoe ik over hem dacht.Ik paste de raad toe en ik reageerde positief op zijn eerste telefoon.Merkwaardig genoeg reageerde hij positief op mijn houding,net zoals in het artikel gelezen had.De vraag die ik ook stel waarom is iemand moeilijk,en niet in eerste instantie denken dat de fout bij mij ligt.Sommige blijven moeilijk wat je ook probeert
26/11/20 19:15 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels