Deel via

Denk je te negatief over jezelf? 5 tips om dat te veranderen

December 2020
In deze donkere coronatijden hebben we allemaal weleens last van negatieve gevoelens. Op zich is dat niet erg, maar het mag natuurlijk niet blijven duren. Lifecoach Wim Annerel geeft je vijf praktische tips om niet bij de pakken te blijven zitten en dit probleem aan te pakken voor het je leven gaat beheersen.

Denk je te negatief over jezelf? Dit zijn 5 tips om dat te veranderen. Zo kan je 2020 goed afsluiten en hoopvol aan het nieuwe jaar beginnen! (Wim Annerel)

Ik durf te wedden dat als je terugkijkt naar je kindertijd of later, er momenten zijn waarvan je zegt : “Dat was de dag dat ik begon te geloven dat ____. “

En dan gaat het over belemmerende overtuigingen zoals ‘Ik ben niet goed genoeg om…’ of ‘Ik ben te jong/te oud om…’ of ‘Ik ben niet slim genoeg’ of ‘Ik heb niet genoeg tijd/geld om...’

Zodra de hersenverbindingen van die overtuigingen zijn aangemaakt en versterkt, kan het veranderen van jouw geest – en het creëren van het leven dat je wil – een heuse uitdaging zijn.

Op zoek naar verandering

Gelukkig er zijn vijf eenvoudige dagelijkse praktijken die je kunt toepassen om de verandering te bekomen die je zoekt. Deze eenvoudige dagelijkse technieken kunnen de neurale paden in jouw hersenen veranderen en je helpen jouw denken om te keren.

1. Laat jouw aannames vallen

Geloven dat iets wat in het verleden is gebeurd altijd op die manier zal gebeuren in het heden of in de toekomst, kan jou belemmeren. Een gebrek aan succes in het verleden voorspelt of beïnvloedt op geen enkele manier de uitkomst van een handeling deze keer.

Neem nu deze actie: Oefen het openstaan voor verandering. Je hoeft niet te geloven dat het zal gebeuren of precies te weten wanneer. Focus in plaats daarvan op het ontwikkelen van een houding die rekening houdt met het idee dat er verandering kan optreden. Je zou bijvoorbeeld tegen jezelf kunnen zeggen: “Ik sta open voor het veranderen van mijn overtuiging over _____________.

2. Creëer een ‘afformatie’ (in plaats van affirmatie)

Als je ooit hebt geprobeerd om affirmaties te gebruiken, weet je dat ze in eerste instantie moeilijk te geloven zijn. In The Book of Afformations, stelt Noah St. John voor om te werken met de natuurlijke leergierige aard van de hersenen: Stel een vraag en je hersenen beginnen onmiddellijk te zoeken naar het antwoord. Bijvoorbeeld: “Waarom kan ik zo gemakkelijk en comfortabel voor mezelf opkomen?

Neem nu deze actie: Kies een overtuiging die je wil veranderen en construeer er een positieve vraag rond. Stel jezelf deze vraag herhaaldelijk wanneer je wakker wordt en vlak voor je naar bed gaat. Zoek niet bewust naar een antwoord; laat het reticulair-activerende systeem van je hersenen (een netwerk van zenuwbanen dat jouw bewustzijn activeert) scannen naar oplossingen.

3. Transformeer je weerstand

veranderen1 Wanneer je iets probeert te veranderen, zal een deel van je tegen het idee zijn. Achter elke weerstand zit angst – vooral angst voor verandering. Je kunt de weerstand zachtjes verminderen als je het erkent, de angst identificeert en een plan maakt om het te veranderen.

Neem nu deze actie. Beantwoord de volgende vragen: Als het gaat over de overtuiging die je wil veranderen, welk deel van je verzet zich dan tegen het veranderen ervan? Waarom? Over welke angst gaat het? Wat zou er nodig zijn om die angst te verminderen?

4. Maak een nieuw verhaal

Van elke gebeurtenis zijn er vele interpretaties mogelijk. Het verhaal dat je jezelf vertelt is noch het enige, noch het enige juiste. Het is tijd om een nieuw verhaal te creëren rond de oude overtuiging.

Neem nu deze actie: Kijk met jouw meer volwassen perspectief terug op de dag(en) die de overtuiging vormden die je wil veranderen. Merk op welke andere verhalen je kunt vertellen om de situatie uit te leggen.

5. Verander je aanpak

Vaak als we iets aan onszelf willen veranderen, besteden we onze aandacht aan het stoppen van iets, bijvoorbeeld te veel eten, drinken, roken, enzovoort. Maar als je nadenkt over wat je wil stoppen, richt je je geest op wat je niet wil dat er gebeurt. Verander je aandacht naar datgene wat je wel wilt.

Neem nu deze actie: Bepaal welk resultaat je wil en ontwikkel een nieuwe overtuiging om het te ondersteunen. Denk dan na over hoe je de omgeving en ervaring kunt creëren die nodig is om succes te bereiken.

Ontdek hier nog 5 tips om succesvoller te communiceren met jezelf.

Auteur: Wim Annerel

3 reacties

TimV
Schitterende tips, dankjewel!
T
21/12/20 17:23 REAGEER
Prachtig hoor go 4 it !!!
21/12/20 19:29 REAGEER
Cyper
De meeste mensen die ik ken vinden zichzelf DE MAX... ze zijn juist blind voor hun gebreken.
Heb je daar ook een remedie tegen?
21/12/20 23:05 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels