Deel via

Eenvoudige feestelijke recepten van chef Guy Van Cauteren

December 2020
Op 25 november jongstleden overleed topchef op rust Guy Van Cauteren op 70-jarige leeftijd. Bij wijze van eerbetoon deze feestelijke recepten van onze allereerste televisiekok, vele jaren lang de bezielende kracht van sterrenrestaurant 't Laurierblad en voor ondertekende niet alleen een gedroomde partner om in vele publicaties mee samen te werken maar ook een echte vriend.

Nog culinaire inspiratie nodig voor de feestdagen? Chef Guy Van Cauteren maakte er een erezaak van om zijn recepten met zoveel mogelijk mensen te delen. Dit steeds met de boodschap dat de recepten geen bijbel zijn maar dat iedereen ze naar hartenlust (en volgens eigen beurs) mag aanpassen.

guy Moordenaarsei - les œufs assassin

Guy Van Cauteren: "Toen ik bij Lucas Carton werkte als chef de partie ‘entremetier’, verantwoordelijk voor alle eibereidingen, pasta, rijst, alle groenten, soepen, crès en consommés en enkele nagerechten, vroeg monsieur Alex mij regelmatig dit ei te bereiden. Warme opkikker met pit! Ideaal als ontbijt of ‘anti-kater’-middel."

Voor 2 personen
 
Laat een theelepel boter smelten in 2 eierpannetjes, zonder te laten schuimen.
Kruid met een beetje zout en wat zwarte peper van de molen.
Breek de eieren in een bordje of kopje en laat ze voorzichtig in de warme boter glijden.
Houd even warm en plaats enkele minuten in een warme oven om het wit te laten stollen en de dooiers vloeibaar te laten warmen.
Druppel een flinke scheut beste wijnazijn op de eieren en serveer met soldaatjes (krokant geroosterde staafjes brood).

Geplette polderaardappel met karnemelk en gebakken boter

Guy Van Cauteren: "Eén van de 'plats' op vrijdag bij mijn ouders, kuisdag van de winkel en het atelier, dus snel en simpel."
 
guyaardappel Voor 2 personen

2 kloeke aardappelen
2 dl karnemelk
100 g boter
Zout en nootmuskaat

Gaar de aardappelen (frieslander of bintje) in de pel op een laagje grof zout in een passende plaat in de oven op 200° C tot volledige gaarheid.
Snijd de aardappels doormidden en lepel de pulp uit.
Plet met een vork, zout en vers geraspte nootmuskaat.
Voeg de karnemelk toe tot een half vloeibare massa.
Laat een eetlepel boter bakken (noisette) en voeg al schuimend toe aan de bereiding.
Bedien zo snel als de bliksem. 

Gerookte paling met lauwe aardappelvinaigrette en zacht ei

Snelle hap met allure
 
Voor 2 personen

12 krielaardappeltjes
200 g gerookte palingfilets
Platte peterselie
1 eetlepel gehakte rode ui, 1 lepel vers geraspte mierikswortel
Citroensap
Zwarte peper van de molen, fijn zeezout
1 dl olijfolie
2 eieren

guypaling Gaar de aardappelen in de schil in gezouten water, verfris en pel, snijd doormidden.
Zet de eieren in koud water op het vuur aan gedurende acht minuten, verfris en pel.
Hak de peterselie grof.
Snijd palingfilets in stukjes.
Meng een ruime slakom en een beetje zout en zwarte peper van de molen met citroensap, olijfolie, versnipperde rode ajuin, mierikswortel.
Voeg de aardappelen, peterselie en de paling toe.
Snijd de eieren doormidden en dresseer op de bereiding.
Serveer in de slakom of op het bord.

Appeltaart met kaneel en sinaasparfum

Heerlijk eenvoudig en snel! Voor dummy‘s
 
Voor 4 personen
 
3 eetlepels fijne suiker of de helft Stevia
3 eieren
150 g boter
50 g zelfrijzende bloem
1 eetlepel kaneelpoeder
1 eetlepel krenten
Geraspte zestes van 1 appelsien
Snuifje zout
4 appelen Jona Gold of Calville
 
guyappeltaart Meng de suiker, eieren, zout, gesmolten boter, bloem en de appelsienzestes krachtig.
Snijd de geschilde appelen in stukjes en meng met het beslag.
Bekleed de taartvorm met bakpapier.
Stort het mengsel in de vorm.
Bak in voorverwarmde oven 18 à 20 minuten op 200°.
Serveer lauw, eventueel met zure room.

Chocoladetaart à la Parisienne

Zalige chocolade ‘à la Parisienne’, chocolademousse met een korstje!
 
Voor 4 personen
 
125 g zwarte chocolade
30 g zelfrijzende bloem
125 g zachte boter
4 eieren
Snuifje zout
 
guychocoladetaart Smelt de chocolade en meng met de zachte boter.
Voeg de eidooiers en de bloem toe, meng strak.
Klop de eiwitten op met een snuifje zout tot luchtige sneeuw en spatel onder het chocolademengsel.
Bekleed de taartvorm met een bakpapier.
Stort mengsel in de vorm en bak in voorverwarmde oven op 190°, niet langer!
De taart moet zeer smeuïg zijn met een licht korstje.

Brood, verlengstuk van het gerecht

Voorbereiding

2 kg roggemeel
2 liter lauw water met 15 gr verse gist
1 appel type Reinette geraspt met de schil
1 el gist of zuurdesem

Meng en bewerk gedurende een kwartier.
Laat onder vochtige doek op een tochtvrije plaats op kamertemperatuur gisten gedurende 36 uur.

4 kg bloem
2,2 liter lauw water
30 g fijn zeezout
2 kg gegiste levain

guybrood Meng samen met het gistmengsel en bewerk gedurende minstens 20’ tot het deeg zeer elastisch wordt.
Bedek met een vochtige doek en laat op matige kamertemperatuur en tochtvrij 24 uur gisten. In de zomer op een koele plek, kelder of andere koele plaats.

Versnijd ’s anderendaags het deeg in stroken van 1 kg. Plaats het deeg in korfjes of andere vormen, bekleed met doek, ingewreven met bloem om het deeg nogmaals te laten gisten tot verdubbeld volume gedurende de ganse nacht. Tochtvrij en onder plastic of doek.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Draai de broodmandjes om op een gebloemde mat, maak 3 insnijdingen met een scheermesje op een kurk gemonteerd, en schuif in de hete oven. Vermijd dat de broden mekaar raken.
Bak gedurende 45’, haal het brood uit de oven en laat rusten op een rek of een rooster. Als men klopt op de onderkant moet het brood hol klinken.

Auteur: Stefaan Van Laere

3 reacties

frandossche
Hoe lang moet de chocoladetaart bakken?
21/12/20 15:44 REAGEER
kates
ja, ik heb de baktijd voor de chocoladetaart niet gevonden
21/12/20 16:56 REAGEER
Ziet er goed uit, ben geen keukenpiet.....heb geen band met eten, dus voor mij moet het eenvoudig zijn. Eten is voor mij de brandstof van de wagen ;-) ;-)
21/12/20 19:21 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels