Deel via

Je leven delen met anderen heeft voordelen voor je gezondheid

December 2020
Samenwonen met anderen biedt een manier om onafhankelijk te blijven en een waterval van mentale, emotionele en fysieke gezondheidsproblemen te vermijden. Harvard Medical School onderzocht deze problematiek in Amerika en kwam tot verrassende conclusies die ook bij ons toepasbaar zijn.

Amerikanen willen op thuis plaats ouder worden. Uit onderzoek blijkt dat negen op de tien mensen van 65 jaar of ouder in hun latere jaren thuis willen blijven. Dat doel is niet altijd haalbaar, vanwege uitdagingen op het gebied van zelfstandigheid, zoals een beperkt inkomen of chronische gezondheidsproblemen. (Harvard Medical School)

Steeds meer Amerikanen willen langer thuis blijven wonen

Harvard Medical School onderzocht een recent fenomeen in Amerika, namelijk het groeiend aantal senioren dat zoekt naar manieren om langer thuis te kunnen wonen. Een woning delen is er een manier die opvallend in de lift zit.

Wonen bij familie

Oudere volwassenen lijken steeds vaker bij hun gezinsleden in te trekken. Een analyse van gegevens verzameld door het U.S. Census Bureau, uitgevoerd voor de Harvard Health Letter door Harvard's Joint Center for Housing Studies (JCHS), wees uit dat tussen 2001 en 2016 het aantal Amerikanen van 65 jaar of ouder met ongeveer 40% is gestegen. In dezelfde periode is het aantal mensen van 65 jaar of ouder dat in het huis van een volwassen kind woont, ruim verdubbeld (van 1,4 miljoen naar 3,4 miljoen), evenals het aantal dat in het huis van een broer of zus woont (van 226.000 tot 453.000).

Wat veroorzaakt deze trends? Om te beginnen leven mensen langer. Anderzijds sterven er minder plotseling aan hartaanvallen en beroertes. Bovendien kunnen demografische veranderingen in de Amerikaanse bevolking bijdragen aan de verschuiving. "Naarmate onze bevolking cultureel diverser wordt, zullen we meer huishoudens met meerdere generaties zien. Traditioneel Aziatische en Spaanse huishoudens zullen bijvoorbeeld eerder drie generaties omvatten", zegt Jennifer Molinsky, senior onderzoeker bij de JCHS.

Huisgenoten zoeken

Voor sommige oudere volwassenen is de manier om thuis te blijven het delen van een huis met mensen die geen gezinslid zijn. Uit de JCHS-analyse bleek dat het aantal oudere volwassenen dat samenwoont met niet-familieleden is gestegen van ongeveer 400.000 in 2001 tot ongeveer 900.000 in 2016. Dit kan betekenen dat je een huis koopt of huurt met een andere volwassene die niet je familielid is, of dat je huurders zoekt.

Deze huurders kunnen je vrienden zijn of andere volwassenen die je ontmoet door een advertentie voor huurders te plaatsen. Molinsky zegt dat een van de drijvende krachten achter deze trend het inkomen is. "We zien dat 60% van de 80-plussers die een hypotheek hebben of een huis huren, hoge kosten hebben - ze betalen zodanig veel voor huisvesting dat ze afwegingen moeten maken en bezuinigen op andere dingen, zoals voedsel of medicijnen," legt ze uit. Het delen van een huis helpt de woonlasten te compenseren. Maar de voordelen gaan verder dan de financiën.

Op zoek naar een huisgenoot?

delen2 Verschillende websites, zoals de New York Foundation for Senior Citizens en Let's Share Housing, brengen oudere volwassenen in contact met anderen die een huis willen delen. Nesterly in Boston (helpt oudere huiseigenaren ruimte te verhuren tegen prijzen onder de marktprijs aan jonge volwassenen, die ermee instemmen om huur te betalen en te helpen in het hele huis.

Tips

Dit zijn enkele belangrijke tips waar je volgens Harvard medical School rekening moet mee houden. Zorg ervoor dat je huisgenoot van tevoren volledig is doorgelicht en een contract ondertekent waarin de huur, de huisregels en de opties om de overeenkomst te annuleren, worden beschreven.

Isolatie vermijden

Veel oudere volwassenen lopen risico op isolatie en eenzaamheid, deels vanwege hun relatiestatus (misschien zijn ze gescheiden of hebben ze een partner verloren), maar ook vanwege hun woonsituatie. "We zien dat driekwart van de oudere volwassenen ouder wordt in buitenwijken of op het platteland, wat het gevaar van isolatie inhoudt, vooral als je stopt met autorijden", zegt Molinsky.

Isolement en eenzaamheid zijn risicofactoren voor veel gezondheidsproblemen. "Als je alleen woont, loop je een hoger risico op geheugenverlies, depressie, hartaandoeningen, diabetes, artritis en stress", zegt dr. Stevens. "Maar iemand in huis hebben is sociaal en mentaal stimulerend, en het kan gezondheidsproblemen helpen voorkomen."

Andere voordelen

Samenwonen met anderen kan je helpen om ook op andere manieren onafhankelijk te blijven, afhankelijk van de situatie. Bijvoorbeeld: het kan ertoe leiden dat je gezonder gaat koken en eten. "Als je alleen woont, heb je misschien niet het geld, de bekwaamheid of de motivatie om eten te bereiden. Samenwonen met iemand anders kan daar verandering in brengen."

Misschien vind je iemand die je bijstaat met persoonlijke zorg. "Je huisgenoot kan je helpen bij het aankleden, helpen met je medicijnen of je aanmoedigen om te sporten en te socializen", zegt dr. Stevens. Het kan ook je werkdruk verminderen. Je kunt taken delen, waardoor het gemakkelijker voor je wordt als je vermoeid bent of beperkt bent door fysieke uitdagingen zoals artritis. Je kan ook hulp bij  vervoer krijgen. Als je niet meer kunt rijden, kan iemand anders in huis je misschien naar de supermarkt of naar een doktersafspraak brengen. Er staat ook iemand voor je klaar in geval van nood, zoals een beroerte.

Het laten werken

Het is belangrijk om grenzen te stellen als je met anderen samenwoont. "Leg basisregels vast en praat over de taken die je kunt doen en de taken waar je hulp bij nodig hebt. Voer een openhartige discussie waarbij je elk je behoeften identificeert, zodat je misverstanden kunt voorkomen", zegt Barbara Moscowitz, een geriatrische maatschappelijk werker in het aan Harvard gelieerde Massachusetts General Hospital.

Wonen in het huis van je eigen kind kan ook uitdagingen opleveren, vooral als je zorg nodig hebt. "Het volwassen kind kan overcompenseren en overbezorgd zijn. Of misschien wil je het ouderschap voortzetten. Bespreek van tevoren wat jullie beiden verwachten en nodig hebben", adviseert Moscowitz. En onthoud: de risico's wegen wellicht ruimschoots op tegen de voordelen van samenleven met anderen. "Het gaat erom dat je opgemerkt en zichtbaar bent, en een functie en doel hebt. Het is 'fijn om 's ochtends wakker worden en andere mensen zien", zegt Moscowitz. "Het geeft je onafhankelijkheid, maar het ook ritme aan je leven."

Auteur: Stefaan Van Laere

5 reacties

noriem
Je leven delen met iemand kan enkel als je weinig verwacht van iemand .
21/12/20 16:23 REAGEER
Proficiat Noriem, u bent 'n zèèr wijs persoon, zo denk ik ook Groetjes en 'n gezond 2021 :-)
21/12/20 19:28 REAGEER
engelinde
Beter alleen ,dan met 2 ongelukkig!
1/01/21 14:35 REAGEER
Eddyle
Ik ben gelukkig op mijn eentje, tot zo lang ik nog alles zelf kan beredderen. Soms zou het leuk zijn met twee om samen te kletsen over...de verleden tijd enz.
11/01/21 15:56 REAGEER
Lida Kieu
Did you know puzzle-jigsaw.com? If not, let's experience it with me
18/01/21 16:52 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels