Deel via

Wat zijn jouw talenten?

January 2021
Woon je alleen en valt je dat soms zwaar? Het voordeel van een woning te delen is dat ieder zijn eigen inbreng kan hebben. Door ieder gebruik te maken van zijn talenten en interesses, verlicht je het leven voor mekaar. Maar wat zijn nu precies talenten? Het hoeft zeker niet altijd om uitzonderlijke prestaties te gaan. Iedereen heeft wel iets waar hij goed in is… En wat je graag doet, doe je eenmaal beter.

Tot de kenmerken van een talent behoren dat het gaat om iets aangeboren, met andere woorden een natuurlijke aanleg. Vaak zijn het bepaalde vaardigheden die je kan aanscherpen door ervaring en een verdere ontwikkeling van je kennis.

Wat is een talent? We denken hierbij in eerste instantie aan bijzondere gaven, zoals een muzikaal wonderkind, een talenknobbel, een sporttalent,… Dat is maar het topje van de ijsberg.

De vele vormen van talent

Talent kent vele vormen. De ene pikt snel een nieuwe taal op zonder dat hij er veel moeite moet voor doen, de andere komt zelfs na een intensieve cursus van vier jaar Frans niet veel verder dan ‘non’ en ‘merci’. Ikzelf heb al moeite om de handleiding van een IKEA-kast uit de verpakking te halen terwijl iemand anders fluitend de hele kast in mekaar steekt.
talent2  Al die talenten waarover we al dan niet beschikken kunnen onder een van deze categorieën worden verdeeld:
-          Verbaal talent: heb je taalgevoel?
-          Praktisch talent: ben je goed met je handen?
-          Analytisch talent: zie je snel in hoe je een probleem moet oplossen?
-          Actiegericht talent: wil je dat het vooruitgaat, of ben je eerder voorzichtig?
-          Organisatorisch talent: ben je iemand die graag dingen regelt?
-          Aanmoedigend talent: kan je anderen in beweging brengen?
-          ….
 Iedereen heeft minder of meer aanleg voor elk van deze talenten.

(H)erken je eigen talenten

Het is zeker nuttig om voor jezelf uit te maken over welk(e) talent(en) je beschikt. Zeg niet te snel dat je geen talent hebt, want iedereen is altijd wel ergens goed in. Vaak gaat het om onvermoede talenten en ben je misschien zelf niet bewust van wat je allemaal kan.
Nog een belangrijk aspect van talent: kenmerkend bij een gave is dat het gaat om iets wat je weinig of geen moeite kost.

 Praktische voorbeelden van talent

Er zijn tal van vormen van talent. Ik geef er graag enkele bij wijze voorbeeld. Herken je jezelf hierin?
 
talent3 -          Je bent actiegericht. Hoor je een idee of heb je er zelf, dan wil je meteen de handen uit de mouwen steken en niet bij de pakken zitten. Je slaagt er bovendien in anderen ook enthousiast te maken en je vindt het leuk om samen te werken.
-          Je ziet vooral de fouten, zowel bij anderen als bij jezelf. Je ergert je aan slecht uitgevoerd werk en alles wat misgaat. Je rust niet voor alles perfect verloopt.
-          Je hebt gezelschap nodig, met andere woorden, je bent een sociaal dier. Je geniet ervan je eigen ervaringen en die van anderen te delen.
-          Je rust niet voor alle papierwerk en administratie in orde is. Je wordt er ’s nachts wakker van als je beseft dat je de familiale verzekering nog niet betaald hebt.
-          Je kan niet stilzitten. Je wil dat alle vervelende klussen opgeknapt zijn. Pas dan kan je ’s avonds op de sofa van je wijntje echt genieten.
-          Je kookt graag. Je volgt alle televisieprogramma’s met chefs op de voet en maakt van hun recepten liefst je eigen versie.
-          Je deelt graag je kennis en je houdt ervan te filosoferen over de diepere waarden van het leven. Als je gesprekspartner(s) weerwerk kunnen geven is dat meegenomen, maar het hoeft niet. Ook een luisterend en geïnteresseerd oor is voor jou al heel wat.
-          Je zorgt graag voor anderen. Is je huisgenoot ziek of voelt hij zich wat down, dan doe je wat je kan om hem te helpen.
-          Je gaat graag op stap. Een film, een museumbezoek, wandelen, fietsen, een meerdaagse uitstap of vakantie: je zoekt het graag allemaal uit en je staat open voor nieuwe ervaringen.

Bij Homemates kan je je talenten delen

talent4-1140

Besluit je om een woning met een andere alleenwonende te delen, dan kan je meteen ook al jullie gezamenlijke talenten samenleggen. Wat voor de ene een lastige klus is die hij liefst voor zich uitschuift, kost de andere dan weer geen moeite.
Door te delen, sta je sterker dan alleen.

Woon je alleen en heb je interesse om een woning te delen met iemand die dezelfde normen heeft? Neem dan zeker een kijkje op de website van Homemates. Hier kan je in contact komen met mensen die jouw interesses delen.

Auteur: Stefaan Van Laere

3 reacties

Mijn talent : is zèèr goed alleen kunnen leven, mooi toch ?
4/01/21 18:45 REAGEER
jam
Inderdaad,nicolevandeghinste,ik ben nog elke dag aan het bijleren.
Mijn familie zegt mij dat ik goed moppen kan tappen.
Het grootste talent dat iemand kan hebben is luisteren.Te weinig beschikken over dat talent.
Mevrouw, ik wens u toch dat het komende jaar vredevol mag zijn.
4/01/21 20:31 REAGEER
SUPEROMI
Ik denk dat ik goed kan luisteren, zelfs digitaal.... zoveel mensen die elkaar niet kennen vertrouwen mij zo veel toe zonder dat ik daar om vraag. Ze weten ook dat ik tijd maak aan de telefoon en luister zonder te oordelen of te vooroordelen. Immers, je kan nooit iets echt inschatten omdat je meestal maar één klokje hoort luiden. Ik bààl ervan als mensen zeggen : je moet dit of dat of zo doen.....niks te moeten, enkel raad proberen te geven en dan nog.....iedere situatie is anders, iedere persoon is anders of reageert anders dan je zou verwachten. Is dit luisteren een talent ? Zelf zou 'k het zo niet willen noemen. Nu ja..... ik ben een tevreden mens als ik iemand helpen kan, op welke manier dan ook.
11/01/21 16:46 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels