Deel via

Breek de eenzaamheid!

January 2021
Eenzaamheid is een van de grootste gevaren in onze moderne samenleving. Dit is eens te meer gebleken in het 'coronajaar', zoals 2020 de geschiedenis helaas zal ingaan. Heel wat alleenwonenden worden geconfronteerd met de vaak verregaande gevolgen van hun (gedwongen) isolatie. Een woning delen met iemand die dezelfde waarden en normen heeft kan een oplossing bieden om de vereenzaming tegen te gaan. Een mens is nu eenmaal een sociaal dier.

 Gezelschap is de beste remedie tegen eenzaamheid, een potentieel levensbedreigende ziekte die dodelijker is dan alcohol en tabak. 

De mens is een sociaal wezen

Alleen is maar alleen, en dat heeft gevolgen voor ons functioneren. De mens is nu eenmaal een sociaal wezen. We hebben elkaar nodig, zowel op praktisch als emotioneel vlak. Vreugde en verdriet kunnen delen geeft voldoening en invulling aan ons leven. Het houdt ons jong van geest en zo voelen we ons zoals Bob Dylan ‘forever young’.

eenzaamheid2 Alleenwonenden zijn vatbaar voor eenzaamheid

Heel wat factoren kunnen leiden tot eenzaamheid: het overlijden van de partner, een scheiding, het verlies van sociale contacten en activiteiten, gezondheidsproblemen…. Zelfs alleenwonende mensen die goede contacten met de familie hebben, zijn vatbaar om eenzaam te worden. Je woning delen met een andere alleenstaande helpt eenzaamheid tegen te gaan.

Het belang van samenwonen voor de mentale gezondheid

Intussen worden steeds meer studies uitgevoerd naar het belang van samenwonen voor de mentale gezondheid. Niets voor niets wordt eenzaamheid intussen een van de grootste ‘ziektes’ van onze tijd genoemd. Eenzaamheid is volgens onderzoekers zelfs een groter gevaar voor de gezondheid dan kanker.

Zo verhoogt alleen wonen het risico op een depressie met 80%. Bij ouder wordende mensen die geïsoleerd leven verhoogt bovendien het risico op dementie.

Samenwonen is ook goed voor de lichamelijke gezondheid

Een opmerkelijke wetenschappelijke vaststelling: eenzame mensen roken vaker. Alleenwonenden lopen ook een groter risico op een hartaanval. Bovendien hebben ze twee tot drie keer minder kans om een hartaanval te overleven.

Eenzaamheid zorgt er bovendien voor dat mensen minder goed en eenzijdig gaan eten omdat ze het niet de moeite vinden om voor één persoon te koken of eten te gaan halen. Alleen op restaurant gaan is ook niet leuk.

Wie eenzaam is, komt ook minder vaak buiten. Minder mobiel zijn leidt ook sneller tot zwaarlijvigheid, met alle gevolgen vandien.

Tegen 2060 is de helft van de Belgen single

Ons land telt momenteel volgens de cijfers van Statbel (de statistische dienst van de overheid) bijna vijf miljoen huishoudens. 35% daarvan bestaat uit alleenstaanden. Dit is een stijging van zowat 1,3% met het jaar voordien. In Vlaanderen ligt het percentage rond de 32%, in Wallonië is het 36% en in Brussel zelfs bijna de helft (46%).

Volgens het Federaal Planbureau België dat onder meer de demografische vooruitzichten in het oog houdt zal deze evolutie alleen maar verder gezet worden. Het Planbureau verwacht dat tegen 2060 zowat de helft van de Belgen single zal zijn.

10 gevolgen van eenzaamheid


 * Eenzaam zijn verhoogt het risico op depressie met 80%.
* Eenzame mensen zijn vatbaarder voor stress en een zwakker immuunsysteem. Een lagere weerstand maakt je ook vatbaarder voor infecties.
* Eenzaamheid verhoogt het risico op dementie en een hartaanval.
* Eenzame mensen hebben twee- tot driemaal minder kans om een hartaanval te overleven.
* Eenzame mensen roken meer. Eenzaamheid is vergelijkbaar met het roken van 15 sigaretten per dag.
* Eenzaamheid lijdt vaker tot eenzijdige voeding omdat eenzamen zich minder de moeite doen om te koken.
* Eenzame mensen zijn minder mobiel. Dit leidt tot meer zwaarlijvigheid.
* Eenzaamheid kan een gevoel van leegte en algemene ontevredenheid over het leven geven.
* Eenzame mensen gaan vaker sociale gelegenheden uit de weg.
* Wie eenzaam is, heeft een grotere kans op een lager zelfbeeld.

3homemates Neem een kijkje op homemates.be

Geïnteresseerd of gewoon nieuwsgierig? Neem alvast nu al eens een kijkje op onze gloednieuwe website https://homemates.be. Registreer je vrijblijvend als je geïnteresseerd bent in dit project, hetzij als eigenaar om je huis te delen, hetzij om zelf bij iemand te gaan inwonen.

 

Auteur: Stefaan Van Laere

14 reacties

Eddyle
IK heb geen probleem met het alleen zijn, verveel me nooit.
11/01/21 15:52 REAGEER
Nuistgenoegwi1
Blij vr jou.. Ik eigenlijk ook.. of DENK ik dat?.. soms is dat gruwelijk..ik wil zoveeeeeel DELEN en vertellen..
11/01/21 20:07 REAGEER
Blanka
Ik ben al 10 jaar weduwe, en kan mij goed bezighouden. Tot voor de corona deed ik kunst-en ambachtenmarkten en had veel contact met collega's . eVerleden jaar ben ik ziek geworden en geopereerd en met de 1ste lockdown ben ik 16 weken binnen gebleven. Dat was niet gemakkelijk. Dan ga je wel nadenken. Mijn vriendinnen zijn bijna allemaal nog getrouwd, en dus hoor ik die niet of niet veel, en je kan moeilijk zelf altijd bellen. Ik wil wel graag een goed gesprek met andere mensen
. Nu is dat wel moeilijk, maar ik hoop eens de corona voorbij ik nieuwe vrienden kan maken.grtjs Bianca
12/01/21 17:30 REAGEER
Wel ik ben megablij uw post te lezen. Ik ben ook zo, geen aso, dolgraag alleen,en ook ik verveel me nooit!
11/01/21 20:56 REAGEER
jam
En wie wil luisteren?
11/01/21 20:15 REAGEER
Ik graag, vertel maar. Ben zelf heel eenzaam maar interesse naar wat andere mensen bezighoud.
11/01/21 21:08 REAGEER
jam
Goedemorgen ysara.
Ik ga regelmatig wandelen.Als ik dat vertel aan mijn oudere zus,die zeer sociaal is,vraagt zij alleen? Mijn antwoord is ja, want er komt niemand aanbellen om mee te gaan.Ik rij eens graag naar de kust ,daar heb ik jaarlijks een fijne tijd beleefd met mijn vrouw en schoonouders,maar zij zijn overleden.Ik zie graag kunst,dat doe ik dan weer liefst alleen.Deze maand ga ik naar een vernissage in Desselgem,nooit geweest.Zo kan ik ook de Leie aanschouwen.Heb je geen kennissen of vrienden om dingen te doen,doe ze zelf zoals ik, misschien heb je fijne contacten .Belangrijk is wel ben je voldoende gezond bent,heb je centen om dingen te doen, en een lastige, niemand wacht op mij .ik zoek het verschil tussen openheid en voorzichtigheid.Ik kan ook luisteren,dus ysara hoe maakt het?
12/01/21 10:09 REAGEER
Hugoo
Alleen zijn wordt veel te vaak op dezelfde lijn geplaatst als eenzaam zijn. Het eerste is meestal een keuze, het andere is een soort machteloosheid.
11/01/21 20:58 REAGEER
Reisgezel
Wel akkoord met de eerste zin van uw reactie, bij de tweede is het iets genuanceerder denk ik, het is niet voor iedereen even gemakkelijk om iemand te vinden om mee te babbelen of om iets te ondernemen.
Nog een fijne dag gewenst.
Mia
12/01/21 08:46 REAGEER
Macko
Juis
12/01/21 09:38 REAGEER
Hugoo
Dat is precies wat ik bedoel.
12/01/21 20:05 REAGEER
SUPEROMI
Volledig akkoord ! Je kan alleen zijn maar niet eenzaam en ook eenzaam zijn zelfs als je niet alleen bent.
14/01/21 21:03 REAGEER
GreM
Veel reacties in de zin van 'ik red het wel alleen' en dat is prima, ik ben ook zo eentje.
Wij kunnen mailen en reageren. Het probleem zit hem vooral bij die grote groep die dat niet kan!
Ik ben een grote voorstander van co housing en heb ook de mogelijkheid om dat te kunnen doen (keuze bij aankoop huis) . Echter dit is niet het moment (corona) om er concreet aan te beginnen. Er zijn bovendien nogal wat consequenties aan deze keuze. Een soort van helpdesk om mensen te begeleiden bij het nemen van deze beslissing zou heel welkom zijn!

13/01/21 12:45 REAGEER
MacLivinus
Ikzelf, 38jaar in het grootvervoer gezeten, bus en vrachtwagen, heel veel gezien. Nu met pensioen maar had nog heel wat activiteiten als medewerker in het Sportpaleis, De Ahoy enz. Ik ging ook naar veel evenementen zelf tot begin 2020, corona er aan kwam. Alles viel weg. Mijn vrouw is pijnpatiƫnt en kan erg moeilijk buiten. Het grootste weekend, mijn weekend was naar Alden Biesen in september, heel wat mensen ken je daar en krijg je heel veel aanspraak maar binnenin voel je je zo eenzaam, omdat zij er nooit bij is. Ik moet regelmatig naar buiten en ga veel wandelen, ook heb ik mij een e-bike gekocht om mijn gedachten te kunnen verzetten. Hopelijk mag deze pandemie vlug voorbij zijn.
17/01/21 11:27 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels