Deel via

Deel huishoudelijke taken

January 2021
Een woning delen met iemand die dezelfde normen en waarden deelt heeft onmiskenbaar zijn voordelen. Zo sta je niet meer alleen in voor al die (vervelende) huishoudelijke taken in en rond het huis die we nu eenmaal moeten uitvoeren, of we nu willen of niet. Of je nu alleen woont of niet, in je woning zijn er altijd wel klussen te doen. Woon je met iemand samen, dan kan je verdelen naargelang je persoonlijke vaardigheden en interesses. Wat voor de ene een zware opdracht is, vindt de andere misschien net aangenaam.

Door samen te wonen sta je niet meer alleen in voor het al de klussen die bij wonen gepaard gaan. Een goede verdeling van de dagelijkse taken in het huis en de tuin zorgt voor harmonieus samenwonen waarbij iedereen zijn eigen talenten kan ontplooien.

Van uitstel komt afstel

Woon je alleen, dan moet je de nodige discipline hebben om al die kleine en grote klussen die er nu eenmaal met wonen gepaard gaan op tijd en stond uit te voeren. Je persoonlijke hygiëne, koken, de was en de plas, het onderhoud van de tuin, boodschappen doen: het is een hele waslijst, en van uitstel komt helaas soms afstel.

Het gevaar dreigt dat je na verloop van tijd deze klussen ofwel eindeloos voor je uitschuift, of wel gewoon niet doet. Op die manier verwaarloos je jezelf en je woonomgeving. Deel je een woning met iemand, dan zal je vanzelf al sneller geneigd zijn om de huishoudelijke taken wel uit te voeren. Je kan elkaar stimuleren en, nog belangrijker, de taken verdelen.

Ontspanning of een vervelende klus?

Ben jij een keukenprins(es) of gruw je hier net van? Heb je groene vingers, of helemaal niet? Doe je de administratie nauwgezet, of blijft die altijd liggen? Wat voor de ene een talent en pure ontspanning is, is voor de andere een vervelende klus. Je talenten gebruiken geeft heel wat voldoening. Want wat je graag doet, is voor jou niet echt een inspanning.

Taken verdelen

huishouden2 Wat doe jij … en wat doe ik? In veel huishoudens komt deze kwestie weleens op tafel, wanneer het gaat over huishoudelijke taken. Wil je als alleenstaande de belangrijke stap zetten om met iemand een woning te delen, dan moet deze vraag vooraf zeker beantwoord worden.

Samenwerken

Sommige klussen doet niemand graag, maar als je deze samen uitvoert is het misschien geen opdracht meer... Samenwerken zal de band met je nieuwe huisgenoten alleen maar versterken en meerdere handen maken het werk licht.

Goede afspraken maken goede vrienden

huishouden Het lijstje van te verdelen taken is immers niet min. Zo heb je bijvoorbeeld taken in de keuken (eten klaarmaken, tafel dekken, afruimen, afwas, …), de schoonmaak, stofzuigen, was, boodschappen doen, de dieren verzorgen, het onderhoud van de tuin, de auto, de administratie…

Maak van je huis een thuis

Je kan deze naar eigen inzichten verdelen volgens een vaste of een beurtrol en indien gewenst of nodig in overleg eventueel hulp van buitenaf inschakelen. Dit alles in onderling overleg delen maakt van je huis een ware thuis.

3homemates Neem een kijkje op homemates.be

Geïnteresseerd of gewoon nieuwsgierig? Neem alvast nu al eens een kijkje op onze gloednieuwe website https://homemates.be. Registreer je vrijblijvend als je geïnteresseerd bent in dit project, hetzij als eigenaar om je huis te delen, hetzij om zelf bij iemand te gaan inwonen.

Auteur: Stefaan Van Laere

4 reacties

Huishoudelijke taken doe ik zelf, indien het niet meer kan, er bestaat zoiets als betalende hulp....natuurlijk moet je uitgeven, so what? Dan verdienen anderen ook eens wat.
11/01/21 20:59 REAGEER
Ik vind dit een schitterend idee, waarom niet, in ieder geval beter dan in een klein kamertje te verblijven in een rusthuis..
Ik stel me mits een goede regeling kandidaat.

Ysara
12/01/21 00:22 REAGEER
Lukero
Inderdaad een schitterend idee Ysara, mits goede, schriftelijke afspraken, is dit zeker te doen.
En niet alleen voor ouderen, ook voor jongere alleenwonende mensen is dit volgens mij een prima idee.
Ook een goede oplossing voor ruimtelijke ordening en het tekort in de woningmarkt.
13/01/21 12:25 REAGEER
Liliane Dgns
co housing wat denk je daar van is dat een idee
dan moet alles wel op wieltjes lopen he ook de wederhelften moeten het er mee eens zijn
natuurlijk kinderen en kleinkinderen zijn zeker voor oudere mensen erg belangrijk dat hebben wij mogen ervaren (en dat blijft blijft gans uw leven bij )
18/01/21 15:37 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels