Deel via

Zeg nee aan de eenzaamheid

January 2021
In deze coronatijden werd duidelijker dan ooit dat eenzaamheid een van de grootste gevaren van onze moderne samenleving is. Ons project Homemates wil alleenwonenden die dezelfde normen en waarden delen samenbrengen om van een huis opnieuw een thuis te maken. De voordelen hiervan zijn legio. De mens is nu eenmaal een sociaal dier, en alleen is maar alleen.

Gezelschap is de beste remedie tegen eenzaamheid, een potentieel levensbedreigende ziekte die dodelijker is dan alcohol en tabak. 

De mens is een sociaal wezen

Alleen is maar alleen, en dat heeft gevolgen voor ons functioneren. De mens is nu eenmaal een sociaal wezen. We hebben elkaar nodig, zowel op praktisch als emotioneel vlak. Vreugde en verdriet kunnen delen geeft voldoening en invulling aan ons leven. Het houdt ons jong van geest en zo voelen we ons zoals Bob Dylan ‘forever young’.

eenzaamheid2 Alleenwonenden zijn vatbaar voor eenzaamheid

Heel wat factoren kunnen leiden tot eenzaamheid: het overlijden van de partner, een scheiding, het verlies van sociale contacten en activiteiten, gezondheidsproblemen…. Zelfs alleenwonende mensen die goede contacten met de familie hebben, zijn vatbaar om eenzaam te worden. Je woning delen met een andere alleenstaande helpt eenzaamheid tegen te gaan.

Het belang van samenwonen voor de mentale gezondheid

Intussen worden steeds meer studies uitgevoerd naar het belang van samenwonen voor de mentale gezondheid. Niets voor niets wordt eenzaamheid intussen een van de grootste ‘ziektes’ van onze tijd genoemd. Eenzaamheid is volgens onderzoekers zelfs een groter gevaar voor de gezondheid dan kanker.

Zo verhoogt alleen wonen het risico op een depressie met 80%. Bij ouder wordende mensen die geïsoleerd leven verhoogt bovendien het risico op dementie.

Samenwonen is ook goed voor de lichamelijke gezondheid

Een opmerkelijke wetenschappelijke vaststelling: eenzame mensen roken vaker. Alleenwonenden lopen ook een groter risico op een hartaanval. Bovendien hebben ze twee tot drie keer minder kans om een hartaanval te overleven.

Eenzaamheid zorgt er bovendien voor dat mensen minder goed en eenzijdig gaan eten omdat ze het niet de moeite vinden om voor één persoon te koken of eten te gaan halen. Alleen op restaurant gaan is ook niet leuk.

Wie eenzaam is, komt ook minder vaak buiten. Minder mobiel zijn leidt ook sneller tot zwaarlijvigheid, met alle gevolgen vandien.

Tegen 2060 is de helft van de Belgen single

Ons land telt momenteel volgens de cijfers van Statbel (de statistische dienst van de overheid) bijna vijf miljoen huishoudens. 35% daarvan bestaat uit alleenstaanden. Dit is een stijging van zowat 1,3% met het jaar voordien. In Vlaanderen ligt het percentage rond de 32%, in Wallonië is het 36% en in Brussel zelfs bijna de helft (46%).

Volgens het Federaal Planbureau België dat onder meer de demografische vooruitzichten in het oog houdt zal deze evolutie alleen maar verder gezet worden. Het Planbureau verwacht dat tegen 2060 zowat de helft van de Belgen single zal zijn.

10 gevolgen van eenzaamheid


 * Eenzaam zijn verhoogt het risico op depressie met 80%.
* Eenzame mensen zijn vatbaarder voor stress en een zwakker immuunsysteem. Een lagere weerstand maakt je ook vatbaarder voor infecties.
* Eenzaamheid verhoogt het risico op dementie en een hartaanval.
* Eenzame mensen hebben twee- tot driemaal minder kans om een hartaanval te overleven.
* Eenzame mensen roken meer. Eenzaamheid is vergelijkbaar met het roken van 15 sigaretten per dag.
* Eenzaamheid lijdt vaker tot eenzijdige voeding omdat eenzamen zich minder de moeite doen om te koken.
* Eenzame mensen zijn minder mobiel. Dit leidt tot meer zwaarlijvigheid.
* Eenzaamheid kan een gevoel van leegte en algemene ontevredenheid over het leven geven.
* Eenzame mensen gaan vaker sociale gelegenheden uit de weg.
* Wie eenzaam is, heeft een grotere kans op een lager zelfbeeld.

3homemates Neem een kijkje op homemates.be

Geïnteresseerd of gewoon nieuwsgierig? Neem alvast nu al eens een kijkje op onze gloednieuwe website https://homemates.be. Registreer je vrijblijvend als je geïnteresseerd bent in dit project, hetzij als eigenaar om je huis te delen, hetzij om zelf bij iemand te gaan inwonen.

 

Auteur: Stefaan Van Laere

6 reacties

veramortelez
Hallo ! Noemt dit nu Homemates ! Ik dacht dat het co-housing was.Ik woon sinds 15 november samen in hetzelfde huis. Ik denk dat ik meer had moeten informeren hoe die persoon was.ik weet dat het een gepensioneerde was en proper man,maar nooit stil en wij spreken verschillend ,hij Frans en ik Vlaams ,Nederlands verstaat hij een klein beetje. Ik spreek wat Frans ,kheb al wat bijgeleerd ,en wij delen alle kosten.Dat gaat goed.Maar ik heb een auto ,die staat buiten ,omdat hij van alles in de garage zet. Ongelooflijk ! Ik zou iedereen aanraden eerst goed te kijken waar je housemate woonde. Groetjes.VM
18/01/21 14:20 REAGEER
jpvs
Ja heb een groot huisje ,In hongarije wie wilt naar hier komen???ben 67 jaar geen kinderen en alleen.....jpvsmets@hotmail.com goed te been sport..voel mij 40 jaar...
19/01/21 08:16 REAGEER
epicurio
Ik heb twijfels bij de bewering van het Planbureau dat tegen 2060 de helft van de Belgen single zou zijn. De demografische evolutie toont aan dat dat misschien wel het geval kan zijn voor de autochtone bevolking. Maar als ik een staatssecretaris voor migratie en asiel hoor verklaren dat de Belgen met buitenlandse afkomst en buitenlanders het land aan het "bevolken" zijn, heb ik eerder de indruk dat het Planbureau het alleen heeft over Belgen met Belgische roots en niet de allochtonen.
20/01/21 08:21 REAGEER
Hobo
EENZAAMHEID is een GEVOEL.
Midden een groot gezelschap kan men zich rot eenzaam voelen.
Zelfs in een (kleinere) groep mensen, vallen sommigen uit de boot.
Omdat ze ofwel minder interessant zijn voor de anderen, ofwel minder taalvaardig.
Maar...blijkbaar eenzaam op stap in de weidse natuur, kan men met alle 5 de zintuigen op scherp,
zich onderdeel van de "actie" voelen.
Men ziet veel meer dan in een groepje van babbelende wandelaars en men hoort duidelijker de vogels en/of andere dieren.

Wolf
23/01/21 11:24 REAGEER
Lukero
Groot gelijk Wolf,
24/01/21 16:15 REAGEER
ash1181
awosome post thanks
http://pornni.com/
31/01/21 15:10 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels