Deel via

Goed horen is essentieel voor ons welzijn

January 2021
Goed horen draagt bij tot ons tot algemeen welzijn. Dit blijkt eens te meer uit deze getuigenis van Charlotte S. Yeh, Chief Medical Officer, AARP Services op Harvard Head Publishing die een ander licht op gehoorverlies en de gevolgen ervan werpt.

Jarenlang was het duidelijk dat mijn vader hardhorend werd. Normaal gesproken was hij gezellig en het leven van het gezelschap, hij raakte steeds meer teruggetrokken omdat hij niet goed genoeg kon horen om deel te nemen aan gesprekken rond de tafel. Hij begon schuifelend te lopen. Hij zakte voor mijn ogen achteruit. En toch, toen we communiceerden via e-mail, waren zijn intellectuele nieuwsgierigheid en warme vertelvaardigheden intact. Maar persoonlijk leek hij te vervagen. Na veel aandringen overtuigde ik hem ervan om een ​​paar hoortoestellen op maat te kopen.

Transformatie

De transformatie was geweldig. Bij een familiereünie een maand later zat mijn vader aan de ontbijttafel en vertelde hij iedereen over zijn ondeugende jeugd. Hij stond opnieuw in het middelpunt van de belangstelling. Voorbij was de schuifelende wandeling, vervangen door een sterke, zelfverzekerde pas. Uit de teruggetrokken, rustige man die alleen zat, kwam mijn grappige, geanimeerde vader naar voren die verhalen vertelde, lachte en grappen maakte.

Hij kon zijn kinderen en kleinkinderen horen. De vader die ik me als kind herinnerde, kwam bij ons terug. Dit verhaal, en er zijn er zoveel zoals het, gaat over het veranderen van het openbare gesprek over het horen om te laten zien hoe mensen die gehoorverlies ervaren, kunnen overgaan van angst en ontkenning naar gracieus ouder worden, met veerkracht, vreugde en gezondheid.

De gezondheidsvoordelen van goed horen

horen7 We zouden het moeten hebben over wat ik zag: de grote impact die goed horen kan hebben op de levenden. We zouden het moeten hebben over wat er wordt gewonnen door goed te horen - sociale interactie, gezinsband en productiviteit op het werk - niet over wat er verloren gaat. Gehoorverlies is geen op zichzelf staande handicap. Het is gekoppeld aan alles wat we elke dag doen. Verrassend genoeg wachten velen van ons zeven tot tien jaar voordat ze erkennen dat we problemen hebben met horen en een gehoorapparaat krijgen.

Waarom? Voor sommigen van ons is het ontkenning, of angst om er oud uit te zien; bij anderen is het gehoorverlies zo geleidelijk dat we ons misschien niet bewust zijn van de verraderlijke progressie ervan. In feite melden meer Amerikanen dat ze een colonoscopie hebben gekregen dan een gehoortest! Maar het niet vroegtijdig laten testen en corrigeren van het gehoor kan in feite bijdragen aan een snellere veroudering.

Gehoorverlies en dementie

Gehoorverlies wordt in verband gebracht met een eerder begin van dementie, een vroegere sterfte en zes keer meer vallen dan bij mensen met een normaal gehoor. Bijdragen aan deze negatieve gevolgen voor de gezondheid is het isolement, het verlies van interactieve communicatie met anderen vanwege het onvermogen om duidelijk te horen. Dit resulteert in eenzaamheid, waarvan bekend is dat het een negatief effect op de gezondheid heeft dat gelijk staat aan het roken van 15 sigaretten per dag. Bovendien, wanneer de input wordt verminderd, verliezen de hersenen het vermogen om geluiden te onderscheiden, wat betekent dat ze moeten “opnieuw leren” om te horen wanneer zij of hij eindelijk een hoortoestel krijgt.

Een gesprek voeren over gehoorverlies

Denk in plaats van gehoorverlies na over wat u wint als u hoort, zodat u ten volle van het leven kunt genieten. Het leven gaat over het behouden van het cruciale vermogen om verbonden te blijven met familie en vrienden. Een recente studie wees uit dat gehoorverlies voor Amerikanen van 65 jaar en ouder een grotere impact op het leven had dan hartaandoeningen, beroertes, osteoporose, ischias, kanker en vele andere veel voorkomende aandoeningen. De transformatie van mijn vader was een 'aha'-moment voor mij - als dochter en als dokter. Sindsdien heb ik geleerd dat gehoorverlies, dat vrij gemakkelijk kan worden verlicht, een grotendeels verborgen probleem is, ook al treft het velen.

Een op de drie 60-plussers en tweederde van de 70-plussers heeft gehoorverlies. Van de babyboomers is 15% al ​​getroffen. En een paar jaar geleden werd gemeld dat 12% tot 15% van de schoolgaande kinderen een zekere mate van gehoorverlies heeft, met de hoogste incidentie onder tieners. Deze cijfers zijn niet verwonderlijk, gezien onze routinematige blootstelling aan rockconcerten, sportstadions, autoradio's, oordopjes, files, straalmotoren en dergelijke.

Gehoorverlies is niet langer een teken van leeftijd

Het is er nu en het is iets dat velen van ons eerder zullen meemaken dan we verwachten. Als gevolg hiervan kunnen we niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om ons gehoor te beschermen en gehoorverlies door de harde geluiden in onze omgeving te voorkomen - en om het gehoor vroegtijdig te laten testen.

Wat is belangrijk voor mensen als ze praten over gehoorverlies? Eenenzestig procent van de AARP-leden gaf aan dat gehoorverlies het moeilijk maakt om gesprekken te volgen in lawaaierige omgevingen, terwijl 44% opmerkte dat gehoorproblemen een impact kunnen hebben op relaties met vrienden en familie. Ongeveer tweederde zei dat ze een gehoortest zouden krijgen als gehoorverlies hun relatie met het gezin zou schaden, en 59% zei dat ze zouden worden getest als het een last voor het gezin zou worden. Denk aan het verhaal van mijn vader. Wat is er krachtiger en positiever - praten over hoe gehoorverlies klinkt of praten over hoe een beter gehoor mensen helpt die voorsprong terug te krijgen en van het leven te genieten? Uw eigen verhaal over gehoorverlies kan nog lang niet duren. Maar vergeet niet dat vroege screening, vroege tests en vroege interventie betekenen dat u uw allerbelangrijkste relaties met vrienden en familie niet verliest."

Auteur: Stefaan Van Laere

0 reacties

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels