Deel via

Waarom het belangrijk is om goed te horen

February 2021
Goed horen is van groot belang voor ons welzijn. Wie niet goed hoort, dreigt zichzelf van de buitenwereld af te sluiten en dat is nefast voor je algemeen welzijn en je gezondheid. Intussen is de technologie gelukkig zodanig ver gevorderd dat voor heel wat problemen met het gehoor een oplossing bestaat. Hoor je zelf minder goed? Blijf dus niet bij de pakken zitten en vraag raad aan een specialist.
Wat betekent geluid voor jou? De impact die geluid op elke persoon kan hebben, is ongelooflijk divers. Een onverwachte deur dichtslaan kan ons bang maken. Muziek kan ons tot tranen reduceren. Zelfs het geluid van chips als we ze eten, kan ervoor zorgen dat ze beter smaken!
 
Onze relatie met het brede scala aan geluiden om ons heen is volkomen persoonlijk, gaat veel verder dan het luisteren naar spraak en kan onze mentale gezondheid aanzienlijk beïnvloeden. Als het gehoor is aangetast, zal de impact die het op elke persoon heeft anders zijn. Horen is voor de meeste mensen een belangrijk onderdeel van communicatie.
 

Er zijn veel voordelen van goede communicatie

 
Taal wordt het meest effectief geleerd door de spraak van anderen te horen en uw eigen stem te horen. Het behoeft geen betoog dat de impact van gehoorverlies waarschijnlijk een negatief effect zal hebben op het onderwijs, in welke context dan ook.
 

Veel meer dan woorden

 
horen5 Een groot voordeel van communicatie is het plezier in het gezelschap van anderen en er is zoveel meer te spreken dan de woorden die er worden gezegd. Woorden brengen meer over dan feiten of informatie; ze worden gebruikt om emoties te delen. We kunnen zoveel plezier en troost putten uit het geluid van de stem van een ander, vooral degenen die dicht bij ons staan. Als een gehoorverlies niet effectief wordt beheerd, kan het gehoorverlies problemen veroorzaken bij het voldoen aan de behoeften van een persoon, omdat het zijn kwaliteit van leven beïnvloedt en gedrag kan oproepen dat uitdaagt.
 

Kiezen voor een goede hooroplossing

 
Er is een denkrichting die meldt dat er een aantal mensen met leermoeilijkheden zijn die de voorkeur geven aan muziek boven spraak en beter reageren op dit soort prikkels. Hoortoestellen worden veel beter in hun vermogen om met dit soort geluid om te gaan. Hoewel het mogelijk is om goed te horen met één oor, is het, als het gehoor in beide oren goed is, gemakkelijker te ‘lokaliseren’ of te identificeren waar een geluid vandaan komt. Dit kan ons helpen ons comfortabeler te voelen in een reeks situaties en kan ook cruciaal zijn voor de veiligheid.
Een ander voordeel van goed horen in beide oren is dat het horen van spraak in achtergrondlawaai iets gemakkelijker is. Dit komt omdat de hersenen de informatie van elk oor vergelijken en we ook veel visuele aanwijzingen krijgen als we de spreker kunnen vinden en naar hun gezichten kunnen kijken.
 

Gehoorverlies

 
Gehoorverlies treft momenteel ongeveer 1 op 6 mensen. Er wordt geschat dat er duizenden mensen zijn met leerproblemen en gehoorbehoeften en dat de meesten hun gehoor niet hebben laten testen. Leeftijdsgebonden gehoorverlies (presbyacusis) is de meest voorkomende oorzaak; Actie tegen gehoorverlies meldt dat het aantal getroffen personen toeneemt tot meer dan 40% van degenen ouder dan 50 jaar en meer dan 70% van degenen ouder dan 70 jaar.
 

Leeftijdsgebonden gehoorverlies

 
Leeftijdsgebonden gehoorverlies komt niet alleen vaker voor bij het syndroom van Down, maar ook op jongere leeftijd, vaak tussen 20 en 30 jaar. De prevalentie van andere soorten gehoorverlies is ook hoger bij personen met het syndroom van Down, zoals middenoorontsteking met effusie of "lijmoor".
 

Oorsmeer

 
De impact die oorsmeer kan hebben, wordt vaak onderschat en komt ongelooflijk vaak voor. Het komt vaker voor bij personen met het syndroom van Down. Een opeenhoping van oorsmeer kan pijnlijk zijn of jeuken, het risico op een oorontsteking vergroten en gehoorverlies en tinitus veroorzaken. De eerste stop om dit aan te pakken, is een gesprek met de huisarts. Als het oorsmeer op de operatie niet kan worden verwijderd, kan een verwijzing naar de afdeling oor, neus en keel van het ziekenhuis nodig zijn. Helaas is gehoorverlies een van de vele gezondheidsproblemen die onderbelicht worden bij mensen met leerproblemen. Zelfs als het vermoed wordt, wordt het effect van gehoorverlies vaak onderschat of niet geprioriteerd. De behoefte aan verbeterde toegang tot passende gehoorbeoordeling en gepersonaliseerde audiologische zorg wordt algemeen erkend.
 

Meer weten over hoe een hoorprobleem te behandelen?

 
Heb je zelf problemen met je gehoor of ken je iemand uit je omgeving die daar mee worstelt? Neem dan zeker een kijkje in ons dossier over horen en hoorproblemen.
 
Auteur: Stefaan Van Laere

3 reacties

Belangrijk, soms. Met apparaat echt duur. Niet aan me besteed, ik ben selectief doof, handig!
2/02/21 00:30 REAGEER
Alfons leemans
Een hoorapparaat is inderdaad niet goedkoop , maar het verhoogt wel je levenskwaliteit . Ik heb 3 jaar te lang gewacht. De mutualiteit komt gedeeltelijk tussen. Dit gedeelte moet men zelf niet voorfinancieren. Ik ben zeer tevreden met de firma die het me leverde en de service achteraf . Ik meen zelfs een maand op proef.
Alfons
2/02/21 17:38 REAGEER
Baya
ik ben absoluut niet tevreden over mijn hoorapparaten ik heb ondertussen al 2 paar gekocht en heb een 3e paar onlangs 4 weken geprobeerd, de prijs is overdreven bij het laatste paar dat ik geprobeerd heb kreeg ik een korting van 30% en toen ik na de proefperiode niet tevreden was bood men mij zelfs 50% korting aan...wat is dan de echte waarde ??? bij een peiling van een franse consumentenorganisatie bleek dat slechts 60% van de gebruikers matig tevreden was...
3/02/21 20:41 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels