Deel via

Hoe ga je om met moeilijke mensen in je leven?

February 2021
Ook nu in coronatijd ontmoeten we elke week wel ‘moeilijke’ mensen in ons leven. Het is nu eenmaal niet te vermijden dat er mensen zijn die we niet leuk vinden, in wiens gezelschap we niet graag vertoeven, of die ons zelfs overstuur of woedend maken.

 Dat zijn nooit aangename ervaringen, maar toch kunnen we leren hoe we er beter mee kunnen omgaan.

Dit soort mensen zorgt vaak voor heel wat onnodige stress en angst bij ons. Hun negatieve gedachten en gevoelens kunnen ons aansteken zodat ook onze eigen mentale toestand erdoor wordt aangetast.

Maar dat hoeft niet zo te zijn. Met de juiste ingesteldheid kunnen we de negatieve invloed minimaliseren die deze mensen op ons hebben.

Hier zijn enkele belangrijke ideeën die ik zelf in gedachten houd wanneer ik te maken heb met een ‘moeilijk persoon’. Deze in je achterhoofd houden kan je helpen om rustiger te worden en begripvol te blijven.

1. Iedereen heeft zijn eigen gevecht te leveren

Wat je ook aan de buitenkant ziet, uiteindelijk is iedereen bezig met zijn eigen gevechten, en ervaart iedereen problemen in zijn of haar leven.

Misschien krijg je de indruk dat iemand het veel beter heeft dan jijzelf, terwijl je niet kan weten wat die persoon allemaal meemaakt op dit moment. Vaak vergelijken we de successen van andere mensen met ons alledaagse leven.

Maar heel veel mensen verbergen hun echte gevoelens en gedachten. Ze tonen enkel hun ‘gelukkige’ of ‘zelfzekere’ kant, terwijl ze zich ellendig en onzeker voelen vanbinnen.

Onderschat nooit de pijn die iemand vanbinnen kan voelen. Wanneer iemand zich als een hufter gedraagt tegen jou, zou het kunnen dat ze vanbinnen heel erg gekwetst zijn.

2. Neem het niet persoonlijk, ze hebben gewoon een slechte dag

Wanneer je te maken krijgt met moeilijke mensen, is het verleidelijk om je te laten meeslepen in hun negatieve energie en zelf ook negatief uit de hoek te komen.

Misschien zeggen ze iets gemeens of beledigends, waardoor je dus geneigd bent om iets terug te zeggen. Vaak lijkt het of moeilijke mensen ons aanvallen – en soms hebben ze ook de bedoeling om ons op stang te jagen – dus willen we ons verdedigen.

Maar dat maakt het probleem alleen maar erger. Door erop in te gaan voeden we enkel het conflict en de vijandigheid.

Daarom is het belangrijk om afstand te nemen van wat de ander zegt, en niets persoonlijk te nemen. Probeer te begrijpen dat meestal, wanneer mensen iets gemeens zeggen, ze dat doen omdat ze al slechtgezind zijn of een slechte dag hebben. Ook al zeggen ze dus erg kwetsende dingen, meestal bedoelen ze dat niet echt zo.

3. Als ik in hun schoenen zou staan, zou ik ook zo reageren

Bij moeilijke mensen onderschatten we vaak hoe gelijkaardig we zelf zouden reageren als de situatie anders zou zijn. Vaak onderschatten we de kracht van omgevingsfactoren, terwijl we persoonlijkheidsfactoren net overschatten wanneer iemand een fout maakt of iets verkeerds doet.

We denken dan vaak dat wij zoiets nooit zouden doen, terwijl de waarheid is dat we echt niet weten hoe we zelf zouden reageren in die situatie.

Onderzoek bewijst ook dat mensen echt slecht zijn in het voorspellen hoe ze zouden reageren in een situatie die ze nooit eerder meemaakten, vooral als het over een emotionele situatie gaat.

De volgende keer dat iemand handelt op een manier die je niet begrijpt, probeer dan jezelf in zijn schoenen te plaatsen. Wat zou ertoe kunnen leiden dat je zelf op zo’n manier zou reageren? Wellicht ben je minder verschillend van die persoon als je zelf dacht.

4. Hoe kan ik deze persoon helpen, in plaats van terug te vechten?

Denk niet hoe je kan terugvechten en jezelf verdedigen, maar denk: hoe kan ik deze persoon helpen?

Mensen in een erg negatieve en moeilijke staat, handelen vaak vanuit een roep om hulp. Eigenlijk willen ze alleen maar iemand die naar hen luistert en kan helpen om hun leven een beetje makkelijker te maken.

Ze zijn dus echt niet op zoek naar vijanden: ze zijn op zoek naar vrienden, zelfs al lijkt het niet zo.

Zelfs een klein gebaar van jouw kant kan mensen helpen en hen op slag aangenamer en dankbaarder maken. Vraag gewoon ‘hoe gaat het ermee?’ of ‘kan ik je ergens mee helpen?’ Zo laat je weten dat je er voor hen wil zijn.

5. Soms is het beter om mensen gewoon met rust te laten

moeilijkemensen2 Moeilijke mensen eventjes met rust laten is soms het beste wat je kan doen. Je kan iemand niet helpen wanneer die niet geholpen wil worden.

Wanneer mensen zich in een erg negatieve staat bevinden, is het soms onmogelijk om redelijk met hen te praten. In plaats daarvan geef je hen best wat ruimte, om later terug te komen wanneer ze wat gekalmeerd zijn en bereid om te luisteren.

Aarzel niet om weg te gaan wanneer je geen andere positieve acties kan ondernemen.

6. Iedereen wil gelukkig zijn, sommigen zijn alleen slecht geïnformeerd

Ik geloof dat iedereen diep vanbinnen een goed mens is. Dat helpt me om positieve relaties met anderen aan te gaan. Geloven dat iedereen positieve intenties heeft en enkel zijn eigen geluk nastreeft, helpt om anderen respectvol en vriendelijk te behandelen. Zelfs wanneer de ander iets ergs heeft gedaan wat ik niet kan begrijpen.

In plaats van te denken dat een ander slecht is, of gemeen, of verkeerd, probeer ervan uit te gaan dat die ander gewoon ‘slecht geïnformeerd’ of ‘misleid’ is. Met de juiste kennis en ervaringen, zou die ander zich misschien ook anders gedragen. Alleen kan hij dat nu niet, en probeert hij gewoon op zijn manier een uitweg te vinden.

Het is dus niet altijd nodig om moeilijke mensen te vermijden of uit de weg te gaan. Je kan ook gewoon  proberen om meer geduld op te brengen om vaker het goede in hen naar boven te brengen.

7. We kunnen niet altijd met iedereen overeenkomen

In onze wereld leven 7,59 miljard verschillende mensen, met verschillende levensvisies, waarden, interesses en doelen. Het is dus begrijpelijk dat we niet altijd met iedereen overweg zullen kunnen.

Natuurlijk doen we ons best om een conflict te vermijden, maar het is niet realistisch om te denken dat er nooit conflicten zullen zijn.

In elke relatie, of het nu onder vrienden, familie, collega’s of partners is, zijn er ups en downs. Er zullen meningsverschillen zijn, discussies en ruzies. Dat gebeurt. Het is onderdeel van het leven.

Voel je dus niet schuldig wanneer een situatie niet helemaal loopt zoals je zou willen. Soms zal je met iemand van mening verschillen, of zelfs snauwen of iets wreed zeggen.
We maken allemaal wel eens een fout, dus laat het los en wees je beste zelf in de toekomst.

 Wil je beter kunnen communiceren met de mensen in je omgeving? Ontdek dan deze 5 tips om jouw communicatievaardigheden te verbeteren:  Zo verbeter je jouw communicatievaardigheden in 5 stappen

Auteur: Wim Annerel

8 reacties

TimV
De nagel op de kop! Dankjewel voor deze inzichten!
Ik kan de mensen in mijn leven niet veranderen, maar wel de manier waarop ik naar hen kijk en met hen omga.
22/02/21 08:47 REAGEER
Heb daar geen enkel probleem mee. Ik ben 'n einzelganger, en ik pas me aan de anderen, dankzij weinig contacten, is het echt niet moeilijk, is toch maar vluchtig, small tolk en fijne dag nog ....gemakkelijk ;-)
22/02/21 20:05 REAGEER
Dicksy
Helemaal mijn gedacht:

Een voor mij belangrijk punt dat ik wel een beetje mis in dit artikel is de relatie tussen die 'moeilijke mens' en uzelf. Een wereldvreemde persoon zal u nooit of te nooit aanspreken over zijn persoonlijke besognes. Ikzelf ondervind dagelijks tijdens de wandeling met mijn hondje dat de mensen u straal voorbij lopen of het houden bij een goedendag zeggen, so what? Mensen met een hondje daarentegen hebben meer de neiging om u aan te spreken. De eerste 'verkennende gesprekken' gaan altijd over de hondjes, waar je wandelt, hoeveel maal per dag enz........en na enige tijd komen dan ook met mondjesmaat de tongen los. Men geeft die mensen een luisterend oor en laten hun verhaal doen. Ik wandel verder en 2 meter verder gooi ik het weg.
Een groter probleem wordt het met die 'moeilijke personen' als deze persoon zich in de familiale sfeer bevinden ongeacht de verwantschap. Schoonbroer of schoonzuster, broer of zuster, zoon of stiefzoon enz........Mensen uit je directe omgeving met haantjesgedrag, egotripperij, googlepapegaaien, schippers aan de wal, altijd negatieve/positieve mensen enz........Dan stel ik mij geen vragen of die misschien een slechte dag heeft. Of deze slecht geslapen heeft enz.......Ik confronteer hen met hun gedrag met de vraag of er iets scheelt. Is het antwoord nee, dan wil ik, nee dan eis ik, dat ze stoppen om zich zo te gedragen. Is hun antwoord ja, kan er over gesproken worden en naar een oplossing gezocht worden. En of het nu een vreemde of familie is doet voor mij niet ter zake..........ik zeg altijd mijn gedacht maar mijn gedrag aanpassen omdat iemand een 'moeilijk mens' is.... nooit van mijn leven. Ik ga hun gedrag niet bestendigen door mij aan te passen aan hun. Misschien ben ik dan wel die 'moeilijke persoon'...........dan is het maar zo. Ik heb het daar 'niet moeilijk' mee.
2/03/21 09:54 REAGEER
clariet
Een verhelderend artikel met nodige aandacht gelezen, zal mij zeker helpen om mezelf terug een houvast en een zekerder houding te profileren in deze toch wel polariserende tijdsgeest (Corona restricties). Het is een waarheid dat in bedrijven de beste manager wetten dicteert of richtlijnen neerschrijft die vooral toepasbaar moeten zijn op andere werknemers en niet op zichzelf om zich een dominerende rol toe te schrijven, wat handig is op de werkvloer om de juiste hiërarchie in stand te houden. Het wordt moeilijker aantoonbaar in vrijetijdsverenigingen waar iedereen schijnbaar een gelijkwaardige hiërarchie heeft en er toch individuen naar voor treden die zich profileren als zeer belangrijk personen en daarbij niets ontzien als ze voelen dat hun belangrijke positie in gevaar komt, wat eigenlijk op neerkomt dat deze personen de gemakkelijkste positie in de vereniging wil met de meeste voordelen en alle tegenstanders wegduwen. Toch bedankt voor het artikel en het gewoon neerschrijven van mijn replay werkt al therapeutisch voor mij, met vriendelijke groeten Claude Vandeputte
25/02/21 22:19 REAGEER
Noenkle
Nu weten ze hoe ze moeten omgaan met mij...
1/03/21 08:17 REAGEER
Camilla
Ik begrijp Dicksy. Ge kunt niet blijven dominantie verdragen;
Bij mij willen sommige kennissen altijd raad geven, daar kots ik van.
Je beleren of de les spellen en raad geven, dat is niet uit te houden;
Ik zal het eens op mail proberen hen duidelijk te maken dat ik dat niet meer verdraag of aan kan.Milla
8/03/21 11:19 REAGEER
nikske68
Ik begrijp je volledig Camilla. Heb de indruk dat hoe ouder we worden, hoe meer anderen denken dat ze je moeten hun mening opdringen.
Er is een familie waarvan sommige leden bij ons af en toe over de vloer komen om te helpen. Dat is vriendelijk van hen maar als zij eenmaal aan de keukentafel zitten voor een tas koffie beginnen zij luidkeels hun meningen te verspreiden, met twee en drie door elkaar. Zij vertellen over de mensen, met wie zij getrouwd zijn, waar zij wonen, wie hun kinderen zijn enz.... en dat ik ze wel moet kennen al doe ik dat niet...... Ik kom gek van hen.
8/03/21 18:26 REAGEER
Toby
Mooie theorie dat wel, maar de praktijk is zo veraf. Iedereen houdt zich bezig met zijn eigen problemen. Dat leerde ik intussen wel. Als je jezelf er niet door slaat, geraak je in de goot. That's it.
12/03/21 06:03 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels