Deel via

Deze 7 vragen kunnen je gelukkig maken

March 2021
De coronacrisis geeft het geluk van de Belgen een deuk. Dat blijkt uit het recentste NN Nationaal-UGent Geluksonderzoek. Ten opzichte van 2018 was de Belg nochtans goed bezig. De levenstevredenheid steeg van 6,55 naar 6,73 op 10 net voor de crisis, maar daalde terug lichtjes naar 6,62 op 10. Hoe zit dat bij jou? Welke score geef jij jouw levensgeluk vandaag? En waarvan laat je die score afhangen?

Want voor veel mensen is geluk iets wat ze hopelijk in de toekomst zullen bereiken als de omstandigheden precies goed zijn. Dit is gebaseerd op de gedachte dat geluk er pas kan zijn als alle last is weggenomen. Mensen denken dan: ‘Ik zal gelukkiger zijn als mijn schulden zijn afbetaald, als ik een andere job krijg, als ik gevaccineerd ben, als de coronacrisis voorbij is, als ik eindelijk de partner van mijn dromen vind, of als ik eindelijk uit deze vreselijke relatie geraak.

Maar dit denken beschouwt geluk als iets heel voorwaardelijks: dat het alleen bereikt kan worden als alle puzzelstukjes perfect in elkaar passen.

Als geluk alleen het resultaat is van de omstandigheden om mij heen, zal ik het nooit volledig bereiken.

De waarheid is dat de mensen die het gelukkigst zijn niet noodzakelijkerwijs degenen zijn die in de beste omstandigheden leven. Nee, de gelukkigste mensen zijn die mensen die hebben besloten om anders te denken.

Deze 7 vragen richten jouw focus

Gelukkige mensen richten zich op de dingen die vandaag vreugde in hun leven brengen. Voor sommigen is dit misschien makkelijker, maar voor iedereen is het mogelijk.

Als je worstelt met de omstandigheden van je leven van vandaag – of het nu een zware beproeving, een job, een relatie of iets anders is – verander dan jouw perspectief. Wacht niet tot jouw omstandigheden verbeteren voordat je gelukkig kunt worden. Beslis in plaats daarvan om het vandaag al te zijn.
Stel jezelf daarom deze 7 vragen om geluk bewust dichterbij te brengen:

1. Waarvoor kan ik dankbaar zijn?

Als alles goed gaat, is dankbaarheid natuurlijk makkelijk. Maar het is het meest geluksbevorderend wanneer je het moeilijk hebt. Wanneer je het lastig hebt, kijk dan om je heen, merk het goede op en spreek jouw dankbaarheid uit. Het verschuift onmiddellijk je focus.

2. Wie ken ik die van me houdt?

Weinig dingen geven meer bevestiging dan het besef dat we gekend en geliefd zijn bij een ander – of dat nu een ouder, een echtgenoot, een vriendin, een mentor of een (klein)kind is. Of ze nu dichtbij of ver weg wonen, denk aan hun gezichten. Of je nu recentelijk met hen hebt gesproken of niet, onthoud hun stem. Als je geliefd bent, heb je alles wat je nodig hebt voor vreugde.

3. Welke vooruitgang heb ik geboekt?

Veel mensen halen zichzelf naar beneden omdat ze zich nog niet ‘volmaakt’ voelen. Perfectionisme is daarom vaak de grootste spelbreker voor geluk. Ontdek hier meer over de valkuilen van perfectionisme en hoe eruit te ontsnappen.

Als we ons te veel richten op de dingen die we nog willen bereiken, vergeten we de al gemaakte vooruitgang te waarderen. Neem even de tijd om jezelf te herinneren aan wie je vroeger was en wie je vandaag de dag bent. Heb je nu alles bereikt? Allicht niet. Maar ben je vandaag verder dan ooit tevoren? Waarschijnlijk.

4. Wat is mijn bijdrage?

geluk2 Of je nu schildert, tuinen onderhoudt, je kleinkind opvangt, op de hond van de buren past, mensen aanstuurt of telefoons beantwoordt op de klantendienst, dankjewel! Jouw bijdrage is belangrijk. Hoewel je het niet altijd ziet, toch maak je onze wereld beter. Beschouw jouw werk niet als slechts een loonstrookje – er is immers geen eurobedrag dat het offer van jouw leven waard is. Beschouw daarom jouw werk als een bijdrage. En denk eraan dat we er dankbaar voor zijn.

5. Welke bezigheden brengen mij de meeste vreugde?

Waar in het leven vind jij de meeste vreugde en voldoening? Jouw kleinkinderen? Jouw werk? Jouw hobby’s of passies? Kijk om je heen om te zien wat jou het meest tot leven doet komen. En ga dat nu vaker doen. Jouw televisie maakt je niet gelukkiger en ook staren naar Facebook niet. Besteed meer van jouw energie aan de dingen die jou leven inblazen.

6. Wie kan ik helpen?

Een van de redenen waarom we geluk missen is dat we zo gefocust zijn op het proberen gelukkig te worden door onszelf te dienen. Maar we vinden ons grootste geluk en onze grootste voldoening in het dienen van anderen. De tijd om gelukkig te zijn is nu. En de manier om gelukkig te zijn is om anderen zo te maken.

7. Welke keuzes heb ik?

Een ding dat niemand van jou kan afnemen is jouw vrijheid om te kiezen. We zijn misschien niet in staat om onze omstandigheden te veranderen, maar we kunnen altijd onze reactie erop kiezen. Welke opties heb je vandaag?

Geluk is niet wachten tot al je omstandigheden perfect zijn in de toekomst. Geluk wacht om vandaag ontdekt te worden.

Ontdek hier nog extra (soms verrassende) tips om vandaag gelukkiger te zijn: https://wimannerel.be/2021/02/20/gelukkig-geluk-wetenschap/

Auteur: Wim Annerel

3 reacties

TimV
Deze vragen helpen me om me gelukkiger te voelen. Maar ik moet er wel even bewust tijd voor maken. Ik ga ze zometeen op mijn spiegel hangen in de badkamer.
8/03/21 08:57 REAGEER
Ik voel me steeds hetzelfde, corona of niet. Behalve de smoelvodden, echte hinder, de rest je m'en fou.....
8/03/21 18:12 REAGEER
CharlesS
Veel mensen gaan er vanuit wat ze NIET hebben (vooral de jongere generatie). Maar denk eens na, je zult versteld staan wat je allemaal wel hebt en kan. En dat is pas rijkdom en geluk.
13/03/21 13:19 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels