Deel via

Een zin waarmee je levens verandert

March 2021
Wist je dat een ogenschijnlijk eenvoudig complimentje een wereld van verschil kan maken? Het zijn maar enkele woorden, maar toch hebben ze een grote positieve invloed. Meer zelfs, een complimentje kan je onverwachte emotionele reacties opleveren en mensen een vleugje vreugde en hoop brengen. Lifecoach Wim Annerel helpt je op weg aan de hand van zijn eigen ervaringen.

Een tijd geleden begon ik een klein experiment.

Het heeft mijn leven veranderd, en ik kan het je sterk aanraden.

Het experiment gaat als volgt:

Maak een compliment in elk gesprek dat je hebt.

Het is zo eenvoudig. En tegelijk zo moeilijk.

Deze uitdaging kwam eerder toevallig. Het idee kwam toen ik enige tijd geleden aan het spreken was met een goede vriend, die ik op verschillende vlakken bewonder. Op een bepaald moment vertelde ik hem vrij terloops waarom ik hem zo waardeer. Zijn reactie verraste me. Hij reageerde nogal emotioneel, keek me aan en zei: “Bedankt Wim. Dat was precies wat ik vandaag nodig had.

Het herinnerde me eraan dat veel mensen hun eigen zorgen hebben. Naar buiten toe glimlachen we, maar vanbinnen kunnen we diep ongelukkig zijn en lijden. Soms is een vriendelijk woord onze enige bron van hoop of vreugde in onze dag.

Op dat moment besloot ik om bewuster om te gaan met complimenten en bemoedigende woorden. Ik besloot zelfs om ze te verwerken in elk gesprek dat ik heb. Dat bleek een leuke uitdaging. Perfect ging het niet, maar ik merkte wel resultaten:

Complimenten moedigen anderen aan. Door vriendelijke woorden herinneren we anderen aan hun waarde en hun talenten. We willen allemaal opgemerkt worden, en een compliment bevestigt ons daarin.

Door het experiment leerde ik ook om minder aan mezelf te denken en meer aan de ander.

Ook mijn omgeving vaart er wel bij. Door vreugde te verspreiden, stimuleer je een positieve cultuur die anderen aanmoedigt om hetzelfde te doen. Zo help je de wereld om je heen een stukje te veranderen.

Onze woorden zijn belangrijk. Ze kunnen mensen doen groeien. En een gemeend, eerlijk compliment geven is de beste manier om dat te doen.

Wil je het ook eens proberen? Hier zijn zeven tips uit wat ik zelf heb geleerd:

1. Zorg voor een geheugensteuntje

compliment2 Koppel de uitdaging aan iets wat je bij je hebt: je telefoon, je horloge, of een balpen bijvoorbeeld. Elke keer je het voorwerp ziet, denk aan je compliment – want zonder geheugensteuntje raakt het makkelijk vergeten.

2. Laat je leiden door je gezond verstand

Niet elk gesprek heeft een compliment nodig. Sommige zijn te kort, soms wissel je maar enkele woorden in het voorbijgaan, en sommige mensen spreek je heel vaak op een dag. Wanneer je je partner, collega of baas 10 of 15 keer per dag spreekt, wordt het een beetje vreemd om elke keer een complimentje te maken. Een paar vriendelijke woorden volstaan dan.

3. Hou het natuurlijk

Vertel anderen niet dat je complimenten geeft voor een experiment – het effect gaat dan grotendeels verloren. Gebruik opnieuw je gezond verstand.

4. Probeer specifiek te zijn

Dat is niet altijd makkelijk, maar wanneer je specifiek kan zeggen wat je waardeert aan iemand, heeft dat het meeste impact.

5. Fijn met jou te praten...

Wanneer je niet meteen een compliment in de conversatie kan passen, kan het volstaan met op het einde te zeggen: “Het was fijn met jou te praten vandaag”, of “ik ben blij dat je langskwam”.

Of gebruik een compliment als een overgang naar een vraag of verzoek, dat klinkt erg natuurlijk. “Ik heb gehoord dat jij erg goed bent met computers, kan ik je wat vragen?

Hoe beter je iemand kent, hoe makkelijker het wordt om iets waarderend te zeggen. Dat betekent ook dat het lastiger is om iets te bedenken voor mensen die je minder goed kent.

6. Leer van je fouten

Vaak zal je vergeten om een compliment te maken, maar geef het niet op. Probeer ervan te leren: wat maakte dat je het vergat? Hoe kan je er de volgende keer aan denken? Zelf heb ik gemerkt dat ik het vaak vergat wanneer ik meer gefocust was op mezelf dan op de ander tijdens een conversatie.

7. Neem de uitdaging aan

Neem de uitdaging enkele dagen aan, laat ons zeggen drie dagen. Bemerk dan het effect. Hoe voel je je hierbij? Geeft het je meer zelfvertrouwen? Meer vreugde? Welke lessen leer je hieruit? En hoe beïnvloedt dit welke woorden je in de toekomst zal gebruiken?

Ga ervoor. Voeg een compliment toe aan elk gesprek dat je vandaag hebt. Ik ben er zeker van dat het je lukt.

Ontdek hier nog 10 stappen om het meteen te laten klikken met een ander

Auteur: Wim Annerel

9 reacties

TimV
Zalige tip om de wereld mooier te maken ook! Dankjewel hiervoor, ik ga het vandaag beginnen toepassen.
T.
22/03/21 08:45 REAGEER
Jos covents
Je bent een fijne mens en ben het volledig eens met jou
22/03/21 11:14 REAGEER
Wat 'n goede tips, SUPER coach, experten overal, wat zouden we zonder hen doen???
22/03/21 17:41 REAGEER
Osaida
Niemand is expert, maar je kunt niet ontkennen dat een vriendelijk woord, een goede morgen of dgl. je goed doet. Dat ontbreekt in onze samenleving , vriendelijkheid en even tijd hebben voor anderen........ Luisteren, niet negativeren.
22/03/21 21:08 REAGEER
Volledig eens , ik zeg altijd iedereen goede dag, ik vind dat nodig, zo zou het moeten :-)
23/03/21 01:13 REAGEER
jam
Met een compliment bereik je meer dan met kritiek.Stel uzelf de vraag;hoe zou ik behandeld willen worden.Vorige week was ik in de bibliotheek,maakte een praatje met een vrouw die al een heel jaar niet meer gezien had.In totaal en over de twee verdiepingen waren vijf personeelsleden en drie bezoekers,mezelf meegerekend.Ons gesprek werd kordaat onderbroken door een bediende,mijnheer wil u wat stiller zijn.Ik vroeg mij nadien af of de boeken van verdraagzaamheid stonden bij de afdeling fixtie.Onder normale omstandigheden is er driemaal in de week zelfs een koffiestand open ,bemand door vrijwilligers.Daar ook word liefst gedronken en gezwegen anders zouden de studenten gestoord kunnen worden .Teveel mensen samen zorgt dikwijls voor wrevel.
22/03/21 19:34 REAGEER
Jam, u bedoeld het goed, dan krijg je dat, kan daar ook van meespreken, jammer ..Vandaar ik graag op m'n eentje ben.
23/03/21 01:17 REAGEER
Ed Ri
Klopt helemaal! Een complimentje zonder er zelf één terug te verwachten veranderd ook je eigen leven. Wij geven vaak complimenten aan anderen. Mensen fleuren er van op. Als koppel zijn wij 15 jaar samen en nog dagelijks geven wij elkaar complimenten zoals, je ziet er goed uit of bedankt om het lekkere eten klaar te maken waarop dan volgt bedankt om het op te eten. Het zijn kleine speelse dingetjes die een relatie kunnen spijzen, zeg maar. ;o)
27/03/21 07:59 REAGEER
jam
En het kost u niets.
27/03/21 11:20 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels