Deel via

Dit zijn 3 makkelijke bronnen van geluk

April 2021
Zeg niet te snel dat je niet gelukkig bent. Veel hangt natuurlijk af van je levensloop, maar los van wat je allemaal hebt meegemaakt kan je volgens onze lifecoach Wim Annerel in je dagelijks leven toch de nodige bronnen van geluk vinden. Hij heeft er in dit artikel drie mee die niet gebonden zijn aan mensen of aan dingen. Eén ding is volgens hem duidelijk: het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn.

Begin deze week kreeg mijn smartphone een defect. Dingen komen en gaan nu eenmaal. Ook een nieuwe auto gaat uiteindelijk kapot. Jouw computer zal ooit stoppen met werken. Je verliest dingen. Je vergeet dingen. Je krijgt misschien een kortstondig gevoel van plezier als je iets koopt, en dan verdwijnt het snel.

Mensen komen en gaan ook. Je zult waarschijnlijk niet omgaan met dezelfde mensen als 10 jaar geleden, en je zult waarschijnlijk over 10 jaar ook niet meer omgaan met dezelfde mensen. Relaties veranderen: mensen verhuizen, mensen veranderen van job, mensen overlijden of mensen verliezen gewoon het contact na verloop van tijd.

Daarom is het belangrijk om ook bronnen van geluk in je leven te vinden die niet gebonden zijn aan mensen of dingen.

Want je kan niet op "mensen" of "dingen" vertrouwen om er altijd voor jou te zijn. Dus als jouw geluk alleen aan hen verbonden is, zal je veel sneller dat geluk verliezen als ze weg zijn.

Zorg dus voor bronnen van geluk die alleen aan jezelf gebonden zijn. Dit zijn 3 bronnen van geluk die niet gebonden zijn aan mensen of dingen.

1. Nieuwe dingen leren

Een van mijn belangrijkste bronnen van geluk is het leren van nieuwe dingen.

Er is altijd meer te leren en te verkennen in deze wereld. Je kan jezelf aangenaam verliezen in het zoeken naar kennis over allerlei domeinen zoals geschiedenis, natuur, psychologie, muziek, cultuur en filosofie.

Alleen al leren om te leren is iets wat veel voldoening kan schenken. Zelfs het leren over iets dat niets te maken heeft met jouw persoonlijk leven kan een geweldige manier zijn om een nieuwe wereld te betreden en te groeien als mens.

Het voelt goed om de wereld en hoe die werkt beter te begrijpen. Het geeft veel vreugde en voldoening om elke dag iets nieuws te leren - over eender wat, maar vooral over dingen waarvoor je veel belangstelling hebt.

Het hoeft ook niet ingewikkeld te zijn.

Alleen al het leren van een nieuw recept, of het leren van een nieuwe dans, of het leren van een nieuwe goocheltruc kan ertoe leiden dat je je een beetje meer volleerd en gelukkiger voelt. Het is goed voor je eigenwaarde en het is goed voor je brein.

Je bent allicht al lang afgestudeerd op school, maar jouw geest verlangt er vaak naar om meer te leren en meer te absorberen.

2. Zinvolle doelen nastreven

geluk2 Een andere grote bron van geluk voor mij is het nastreven van zinvolle doelen.

Het gaat hier om doelen buiten het werk en het gezinsleven, en het kan van alles betekenen, van bijvoorbeeld het schrijven van een verhaal, het maken van een stamboom, het creëren van een liedje, een bijberoep starten, een tuin aanleggen, tot fotograferen.

Het is gezond om een doel te hebben dat je alleen voor jezelf en je eigen vreugde en voldoening nastreeft.

We hebben allemaal een ruggengraat in het leven nodig - een betekenisvol streven waar we naartoe kunnen gaan, zelfs als al de rest tegenslaat.

Weet je wat die ruggengraat voor jou is? Die activiteit die er altijd voor jou is als je je rot voelt? Het is belangrijk om er een te hebben als je die nog niet hebt.

3. Stoppen om na te denken en te waarderen

Als je niet af en toe gewoon eens kunt stoppen om na te denken en het leven te waarderen, gaat het moeilijk zijn om enige mate van geluk te vinden.

Soms moet je leren om gewoon neer te zitten en de dingen te waarderen zoals ze zijn, zonder ze altijd te willen veranderen.

Je mag gewoon 's middags in de zon zitten of 's nachts naar de sterren staren - en helemaal gelukkig zijn met het huidige moment.

Als je geen voldoening kunt vinden in die alledaagse ervaringen in het leven, dan zul je waarschijnlijk ook niet veel voldoening kunnen vinden in de rest van je leven.

Conclusie

geluk3 Natuurlijk zijn dit niet de enige bronnen van geluk. Maar het helpt om verschillende bronnen van geluk te hebben, vooral als die niet altijd aan mensen of dingen gebonden zijn.

Dit zijn bronnen van geluk waarvoor je alleen jezelf nodig hebt, en dat is wat hen zo'n krachtig reservoir maakt om uit te putten wanneer je die extra boost in jouw mentale welbevinden nodig hebt.

Maak jij al gebruik van deze bronnen van geluk? Wat zijn manieren waarop je deze bronnen van geluk beter kunt gebruiken in je eigen leven?

Ontdek hier nog 5 tips rond geluk: Wat jou gelukkig maakt volgens de wetenschap.

Auteur: Wim Annerel

3 reacties

TimV
Absoluut! Het zijn de kleine dingen in het leven die ertoe doen. Als we wachten op de grote spectaculaire dingen, kunnen we nog lang wachten en laten we het leven aan ons voorbijgaan.
Dank u voor de tips en inzichten!
5/04/21 09:18 REAGEER
Wat is geluk ? Is voor iedereen anders toch, enfin zo zie ik het . En zoals je zegt Tim V, daar zit het idd :-)
5/04/21 23:11 REAGEER
connyv
Een grote bron van geluk vinden in kleine dingen : blijf verWONDERderd ! Door stil te staan bij en aandacht te hebben voor kleine "wonderen" word je gelukkiger. Door de wereld te bekijken als 'met de ogen van een kind' blijf je ook jong van geest. Een ontluikende bloem, een zonsopgang, een regenboog, de kringvormige trillingen in een beker koffie in de auto (als passagier!), 20 minuten in een rustige kamer met gesloten ogen je lichaam scannen terwijl je tot 300 telt waardoor je piekergedachten doorbreekt... Al die dingen kunnen je kleine gratis "meditatie"momenten bieden waardoor je je rustiger en gelukkiger gaat voelen. Geluk zit inderdaad in kleine dingen.
21/04/21 07:26 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels