Deel via

De lichamelijke gezondheid van senioren

April 2021
We worden gemiddeld steeds ouder. Maar dat brengt soms ook lichamelijke problemen met zich mee. Om zolang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen zijn sociale contacten en het leiden van een actief leven met een zinvolle tijdbesteding even belangrijk als de juiste genen, voldoende beweging en een gezonde voeding.

Puur biologisch gezien is het de normaalste zaak van de wereld dat de meeste functies van ons lichaam al vanaf ons dertigste levensjaar geleidelijk afnemen. De snelheid waarmee dit gebeurt hangt van de diverse lichaamsfuncties en elke mens individueel af. Veel van de klachten waar we op oudere leeftijd mee te kampen hebben zijn op zich niet verontrustend en horen gewoon bij de natuurlijke gang van zaken. 

Woon je alleen en voel je je daar goed bij? Zoveel te beter! Dat gaat helaas niet voor alle alleenwonenden op. Met het stijgen van de leeftijd krijgen we vaak met problemen en probleempjes te maken die we voordien niet hadden.

Lichamelijke conditie gaat achteruit

Naarmate we ouder worden neemt onze spierkracht en lichamelijke conditie af. Door voldoende te bewegen kan dit onder controle gehouden worden. Mensen met diabetes kunnen een gevoel van lichtheid in het hoofd en duizeligheid ervaren. Ook kunnen bepaalde medicijnen schadelijke neveneffecten hebben op onze lichamelijke conditie. 
Met onze leeftijd stijgt ook de kans op reumatische aandoeningen, vooral in heupen en knieën. Vaak voorkomende klachten zijn naast diverse vormen van pijn stijfheid bij het opstaan, minder kracht en minder beweeglijkheid in deze gewrichten. Dat kan lopen moeilijker maken, en verhoogt ook het risico op vallen.

Voldoende gezond eten

gezond3 Hoe ouder we worden, hoe minder we gemiddeld eten. Op zich niet zorgwekkend, want we verbruiken ook minder energie omdat we minder bewegen. Maar het gevaar bestaat dat dit een vicieuze cirkel wordt: je eet minder omdat je minder beweegt, en je beweegt minder omdat je minder fut hebt.

Andere vaak voorkomende problemen zijn onder meer problemen met lopen en de motoriek, gewichtsverlies, incontinentie en plasproblemen, duizeligheid en functionele achteruitgang.

Psychische aanleiding

Vaak zijn ook psychische problemen de aanleiding tot lichamelijke klachten. Zo zijn depressies een steeds grotere bedreiging voor alleenwonende ouderen. Dit kan de oorzaak of het gevolg zijn van lichamelijke klachten.
Psychische problemen bij ouderen worden vaak in verband gebracht met eenzaamheid en het gebrek aan sociale contacten. Zo is verveling een van de grootste problemen bij alleenstaanden. Vaak is dit de aanleiding tot een mix van problemen op mentaal en lichamelijk vlak.

Extra uitkijken als je alleen woont

Wie alleen woont, heeft soms minder aandacht voor zichzelf. Zolang je in goede conditie verkeert, is dat op zich nog geen reden tot ongerustheid en gelukkig zijn er heel wat alleenstaanden die daar perfect weten mee om te gaan. Maar begin je last te krijgen van bepaalde kwaaltjes, dan kan het steeds moeilijker worden om je lichamelijke conditie op peil te houden.
Wellicht woon je alleen en heb je een goede 'modus vivendi' gevonden. Maar dat geldt helaas niet voor alle alleenstaanden. Een nieuwe relatie zie je misschien niet zitten omdat je op je zelfstandigheid gesteld bent. Besluit je een woning met een andere alleenwonende die ook jouw normen en waarden deelt, dan kunnen jullie voor elkaar heel wat betekenen. Het is een pasklaar antwoord op de concrete bedreiging die eenzaamheid op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid heeft. 

Elkaar helpen

gezond1 Woon je alleen, dan besteed je misschien niet altijd de nodige aandacht aan de medicatie die je eventueel moet nemen. Woon je met iemand samen, dan kunnen jullie elkaar hierbij helpen. Om een concreet voorbeeld te nemen: stel dat je alleen woont en een eenvoudig griepje hebt. Iets zo simpel als het halen van een medicijn bij de apotheker kan dan al een groot probleem zijn. Ben je bijvoorbeeld een diabetespatiënt, dan is het zeker geen overbodige luxe om iemand in huis te hebben die een oogje in het zeil kan houden.
Heel wat alleenwonenden op leeftijd besteden zoals hierboven al gezegd ook onvoldoende aandacht aan hun voeding. Alleen voor jezelf moeten koken is voor velen een grote opgave. Toch is een evenwichtige voeding een van de pijlers van onze lichamelijke gezondheid. Woon je met iemand samen, dan kunnen jullie hier met zijn tweeën de nodige aandacht aan besteden. Gewoon al samen eten is trouwens een van meest zinvolle sociale contacten. Zelfs wanneer jullie een kiezen voor een afhaalmaaltijd kan dit een van de momenten van de dag worden waar jullie beiden naar uitkijken.

Een oogje in het zeil houden

Woon je samen met iemand, dan kunnen jullie elkaars lichamelijke gezondheid in het oog houden. Heel wat van onze lichamelijke klachten zijn op zich niet verontrustend indien ze tijdig herkend worden. Door een snelle en juiste behandeling kan je voorkomen dat ze uitgroeien tot een ernstig probleem. Wie alleen woont, heeft vaak de neiging om ze te negeren.

Opletten voor alcohol

Een taboe is het toenemend alcoholgebruik bij ouderen. Vooral voor wie alleen woont is dit een reëel probleem. Heel wat alleenwonenden drinken uit eenzaamheid, met alle gevolgen vandien. Boven de leeftijd van 55 jaar werkt onze stofwisseling trager, waardoor alcohol minder snel afgebroken wordt. Woon je alleen, dan zal je dit probleem minder snel onder ogen zien en ook geen hulp zoeken. Heb je iemand in huis, dan zal je vanzelf al geneigd zijn om minder te drinken. Indien nodig kan je huisgenoot aan de alarmbel trekken en kunnen jullie eventueel samen hulp zoeken.

Het geheim: voldoende bewegen (ook mentaal)

gezond4 Bewegen is een van de geheimen van een lang en gezond leven. Woon je alleen, dan is de verleiding groot om letterlijk stil te vallen en de hele dag naar televisie te zitten kijken. Besluit je een woning te delen, dan kunnen jullie elkaar stimuleren om letterlijk naar buiten te gaan. Samen wandelen, fietsen, een museum bezoeken, met zijn tweeën winkelen: de activiteiten die jullie kunnen delen zijn eindeloos. Je onderhoudt er je lichaam mee, je doet de nodige vitamine D mee op en het is ook nog eens goed voor je sociale contacten.

Uiteraard kan je ook als alleenstaande voldoende contacten met anderen hebben, ook al ligt dat nu in coronatijden wat moeilijker. Alleen wonen hoeft uiteraard geen synoniem voor eenzaamheid te zijn. Corona mag geen excuus zijn: kom tijdig veilig uit je kot en probeer elke dag van het leven te genieten!  Je mentale en fysieke gezondheid kan er maar wel bij varen.

Auteur: Stefaan Van Laere

2 reacties

winterjuf
Allemaal goed en wel àls je subsidies krijgt om je te begeleiden!!!IK strijd al tien jaar voor mijn dochter(51) dielijdt aan reumatoide artritis over gàns haar lichaam, plus fibromyalgie, alletwee uiterst pijnlijk! al tién jaar wordt ze afgewzen!!! zelfs voor thuishulp vanuit de ziekenkas!!! Dààr word ook ik niet vrolijk van!!! vroeger kon ik haar op huihoudelijk gebied helpen,kan nù, na hartfalen , borstamputatie en darmoperatie zélf niet zonder hulp en hakt in op MIJN gezondheid!!! haar zo moeten te zien lijden!!!!!!!!!
26/04/21 15:40 REAGEER
zirus
Probeer eens een kop kefir elke dag en s' morgens en 's avonds een theelepel koud geperste hennepolie dan ga je je op korte termijn toch iets beter voelen.
27/04/21 17:19 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels