Deel via

Werken aan een samenleving voor iedereen

May 2021
Een maatschappij is maar gezond als ook senioren de kans krijgen om zich te ontplooien en actief te blijven. Elizabeth Meyer van de Amerikaanse non-profitorganisatie Walker Methodist heeft het in een verhelderend artikel over het belang van socialisatie, het proces waarbij iemand, bewust en onbewust, de waarden, normen en andere cultuurkenmerken van hun groep krijgt aangeleerd. Het is een levenslang proces en een voorwaarde voor integratie. Nu we steeds ouder worden is het meer dan ooit belangrijk dat ook senioren de kans krijgen om de nodige sociale contacten te onderhouden en zo aan hun lichamelijke en geestelijke gezondheid te blijven werken.

Socialisatie is de activiteit van sociaal mengen met anderen. Het is bedoeld om relaties te onderhouden, goede communicatieve vaardigheden te ontwikkelen en een gemeenschapsgevoel te bevorderen. (Elizabeth Meyer)

Het belang van socialisatie verdwijnt nooit, en is zelfs vooral relevant voor senioren. Socialiseren houdt mensen jong van hart, emotioneel levendig en mentaal scherp. Toen je nog een baby was, hielp socialisatie je om te ontwikkelen wie je bent. Aangezien oudere volwassenen van het leven blijven genieten, blijft het belangrijk dat senioren een sociaal leven leiden om een ​​gezond fysiek en emotioneel evenwicht te behouden.

Ondersteuning voor emotionele gezondheid

Socialiseren kan een aantal voordelen opleveren voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Wist je dat contact maken met vrienden ook de gezondheid van je hersenen kan verbeteren en je risico op dementie kan verlagen? Er zijn aanwijzingen dat geheugenverlies een sterke risicofactor is voor dementie, een aandoening die een groot deel van de bevolking ouder dan 65 jaar treft.

Socialisatie in de strijd tegen depressies

Sociaal isolement is een van de belangrijkste oorzaken van depressie bij senioren. Eenzaamheid kan gemakkelijk zijn tol eisen van mensen van elke leeftijd, maar oudere volwassenen maken zich meer zorgen naarmate hun routines veranderen en hun onafhankelijkheid vermindert. Socialisatie kan een positief effect hebben door senioren te helpen om zich geliefd en nodig te voelen. In de buurt van andere mensen zijn, vooral als je iets leuks doet, helpt mensen een positieve kijk op het leven en een gezonde mentale toestand te behouden.

Focussen op lichamelijke gezondheid

senioren2 Oudere volwassenen met een actief sociaal leven kunnen ook voorkomen dat een aantal lichamelijke aandoeningen een negatieve invloed hebben op hun algehele gezondheid. Wanneer senioren een actief lichamelijk regime aanhouden met familie, vrienden, buren en kennissen, oogsten ze de beloning in termen van een verbeterde lichamelijke gezondheid naarmate ze ouder worden.

De grootste voordelen van lichamelijke activiteit zijn de volgende:

- Lage bloeddruk 

- Minder risico op cardiovasculaire problemen

- Verminderd risico op osteoporose en reumatoïde artritis

- Verminderd risico op Alzheimer

- Verminderd risico op psychische problemen

Het belang van actief te blijven

senioren3 Volwassenen van alle leeftijden moeten worden aangemoedigd om lichamelijk actief te blijven om een ​​gezond lichaamsgewicht en cardiovasculaire kracht te behouden en de spierkracht te vergroten. Dezelfde factoren zijn van toepassing op oudere volwassenen en kunnen de algehele gezondheid van senioren aanzienlijk verbeteren naarmate ze ouder worden.

Wat nog belangrijker is, senioren die fysiek en intellectueel actief blijven in een sociale omgeving, kunnen ook helpen bij het bestrijden van depressie door middel van interactie.

Een samenleving voor iedereen

De uitbouw van een samenleving waarin senioren een verscheidenheid aan sociale activiteiten en voorzieningen ter beschikking hebben, kan helpen  om een vol, gelukkig leven te leiden naarmate we ouder worden. Een gezonde samenleving bieden ook ouderen de emotionele, fysieke en sociale activiteiten die ze nodig hebben om gezond te blijven.

 

Walker Methodist is een op geloof gebaseerde non-profitorganisatie voor senioren die al sinds 1945 oudere Amerikaanse volwassenen ondersteunt. Deze organisatie biedt huisvesting, gezondheidszorg, revalidatie en diensten aan senioren en de mensen die hen ondersteunen.

Auteur: Stefaan Van Laere

3 reacties

André2
Een interessant boek in verband hiermee:
"12 regels voor het leven. Een remedie tegen chaos."
Door JordanB. Peterson.
10/05/21 14:32 REAGEER
oscario
De overheid kan er misschien voor zorgen dat er veilige fietspaden komen zodat de senioren met de fiets niet meer onder de wielen van het razend verkeer terechtkomen !
10/05/21 18:27 REAGEER
RDS
Men kan er misschien voor zorgen dat mensen met een hogere technische opleiding niet op pensioen gaan en volledig gebreken zijn door de financiële sector
11/05/21 11:29 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels