Deel via

Houd je bloeddruk in het oog!

May 2021
Hypertensie of hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor verantwoordelijk voor jaarlijks ongeveer 15.000 overlijdens in België en wordt weleens de 'stille doder' genoemd. In deze coronatijden is het meer dan ooit noodzakelijk om er aandacht aan te besteden, want heel wat mensen die aan deze aandoening lijden zetten na verloop van tijd hun behandeling stop. Servier lanceerde, met de steun van de International Society of Hypertension, de sensibiliseringscampagne "waaromdaarom" met als focus het trouw opvolgen van de therapie. Professor cardiologie van het UZ Gent Tine De Backer (ook voorzitter van het Belgisch Hypertensie Comité) geeft ons de nodige inzichten mee.

Het is vandaag de werelddag van de hypertensie of te hoge bloeddruk. Het belang van deze dag kan niet overschat worden. Zo hebben naar schatting 2,5 miljoen Belgen een te hoge bloeddruk, maar is slechts de helft daarvan op de hoogte. Met alle risico's vandien.  Met de campagne "waaromdaarom" willen hypertensiespecialisten met steun van de International Society of Hypertension (ISH) mensen aansporen om regelmatig hun bloeddruk te laten controleren.

Vanaf 14 over 9 een te hoge bloeddruk

tinedebacker2 Wanneer heb je een te hoge bloeddruk? Professor cardiologie van het UZ Gent Tine De Backer (ook voorzitter van het  Belgisch Hypertensie Comité): "Een bloeddruk onder de 140 – 90 millimeter kwik (in de volksmond 14 over 9) in rust gemeten, wordt als een normale bloeddruk beschouwd. Eens die waarden overschreden, spreken we van hypertensie of te hoge bloeddruk. 

Dit geldt voor metingen bij de dokter of in het ziekenhuis. Er kan sprake zijn van het zogenaamde wittejasseneffect. Zo worden sommige mensen nerveus wanneer ze naar het ziekenhuis moeten, ze geen parkeerplaats hebben gevonden, in de wachtzaal lang hebben moeten wachten... Allemaal factoren die kunnen zorgen voor een hogere bloeddruk. We raden dan ook aan om thuis geregeld je bloeddruk te meten. Voor de meting van je bloeddruk thuis is de waarde van een normale bloeddruk iets lager, namelijk 135 op 85 millimeter kwik (dus '13,5 op 8,5').

tabel2

Hoe vaak neem je thuis best je bloeddruk?

opa Professor Tine De Backer: "We raden aan om gedurende twee weken een meting te doen. Dit s' morgens en 's avonds telkens twee keer onmiddellijk na elkaar. Dit geeft ons de gelegenheid om een goed beeld van je bloeddruk te krijgen. Voor het meten van je bloeddruk gelden volgende richtlijnen:

- voer de meting uit in rustige omstandigheden

- doe geen inspanningen tien minuten voor de meting

- draag geen spannende kledij tijdens de meting

- voer de meting zittend of half-zittend uit

- voer de meting uit minstens een uur na de maaltijd (tenzij je de bloeddrukwaarde specifiek na de maaltijd wil weten)  

- voer de meting uit met een gevalideerde bloeddrukmeter

 

Eén miljard mensen wereldwijd lijdt aan een te hoge bloeddruk

Hoe groot is het probleem van hypertensie?

Professor Tine De Backer: "Wereldwijd spreken we over ruim een miljard mensen die er aan lijden, en zowat 2,5 miljoen Belgen hebben een te hoge bloeddruk waarvan de helft niet gediagnosticeerd. Hypertensie is een belangrijke doodsoorzaak: zo leidt het in België jaarlijks tot 15.000 overlijdens."

Een indrukwekkend cijfer dat duidelijk maakt dat een hoge bloeddruk niet zonder gevaar is. Zo is hypertensie de belangrijkste risicofactor voor een hartaanval of een beroerte. Andere complicaties zijn onder meer hartfalen, perifere vaatziekten, nierbeschadiging, dementie, retinale bloedingen en virusstoornissen.

Zijn er in deze coronaperiode meer gevallen van hypertensie?

Professor Tine De Backer: "Dat valt moeilijk te zeggen. Enerzijds zorgt de pandemie bij een aantal mensen voor meer stress. Anderzijds leven we het afgelopen jaar gedwongen vooral in onze eigen kleine kring en zijn er dus minder externe prikkels. Ook wordt gesteld dat er minder milieuvervuiling is. We kunnen niet echt goed vergelijken, want er zijn tijdens de coronacrisis minder controles in het kader van de bloeddruk bij de huisdokter en in het ziekenhuis zijn geweest. Dit onderstreept alleen maar het belang om de patiënt te trainen in zelfmeting. Zo blijft de opvolging van het bloeddrukniveau verzekerd."

De stille doder

oma Professor Tine De Backer: "De kans op hypertensie neemt toe met de leeftijd. Tot 30 jaar heeft 1 tot 2% van de bevolking een hoge bloeddruk, bij 60-plussers loopt dat cijfer op tot ongeveer 60%. Het grote probleem bij hypertensie is dat je er geen klachten van hebt en dus ook niet voelt dat je bloeddruk te hoog is. Vandaar het belang van regelmatig meten. Pas dan kan je weten of je bloeddruk te hoog is. Meestal geeft hypertensie geen symptomen, en als er wel duidelijke symptomen zijn, kan het reeds een herseninfarct of hartinfarct betreffen,  zeer ernstige problemen dus. Vandaar dat we hypertensie weleens 'de stille doder' noemen. Het is aanwezig zonder dat de patiënt het voelt. En eenmaal de symptomen opduiken is het dikwijls al heel ernstig."

Blijf je therapie trouw!

Gelukkig kan een te hoge bloeddruk doorgaans gemakkelijk behandeld worden. Bij de diagnose dat je bloeddruk te hoog is, is het belangrijk dat je je bloeddrukverlagende medicatie neemt én vooral blijft nemen om de bloeddruk onder controle te houden en alzo hart-en vaatziekten ten gevolge van hoge bloeddruk te voorkomen.

"Als je de medicatie stopt, is er grote kans dat je bloeddruk terug de hoogte ingaat", waarschuwt Tine De Backer. "De typische cardiovasculaire aandoeningen zoals hartfalen of hersenbloeding of herseninfarct kunnen dan optreden die we net met die medicatie willen vermijden. Het risico op deze cardiovasculaire problemen kan tot 3 à 4 keer hoger liggen wanneer de medicatie zomaar wordt gestopt."

Dit risico is niet ondenkbeeldig. Zo blijkt uit onderzoek dat na zes maanden meer dan een derde van de patiënten die lijden aan hypertensie de initiële behandeling heeft stopgezet, en na een jaar zelfs ongeveer de helft. Dit gebrek aan therapietrouw kan nefaste gevolgen hebben voor personen die lijden aan hypertensie. Zo vermenigvuldigt het risico op cardiovasculaire problemen zoals een hartaanval of beroerte met een factor 3,3."

Het kan niet genoeg benadrukt worden, de medicatie tegen hypertensie moet elke dag worden ingenomen. De medicatie trouw innemen en de instructies van de arts opvolgen, zijn de belangrijkste manieren om ervoor te zorgen dat de behandeling de bloeddruk op lange termijn effectief onder controle houdt en mensen beschermt tegen het risico op cardiovasculaire incidenten.

Kan de technologie ons helpen met bijvoorbeeld apps?

Professor Tine De Backer: "Apps kunnen zeker nuttig zijn als men er correct mee omgaat.. Dit bijvoorbeeld om je er aan te herinneren om je medicatie niet te vergeten en je bloeddruk te nemen."

Bloeddruk.be

Ontdek op deze website meer over hypertensie, bloeddrukwaarden, behandeling en nog veel meer. Bovendien biedt deze website tal van handige hulpmiddelen om jou te helpen je bloeddruk onder controle te houden.

Je kan op deze website informatieve video’s en de getuigenis van een patiënt bekijken.

www.bloeddruk.be

Bronnen

Brochure: week van het Hart 2014 van de Belgische Cardiologische Liga.

Kearney PM, Whelton M, Reynolds k, et al. Global burden of Hypertension : Analysis of worldwide data. Lancet 2005; 365 (9455): 217-23

HE FJ and MacGregor GA. A comprehensive review on salt and health and current experience of worldwide salt reduction programmes. Journal of Human Hypertension 2008:1-22 

Gezondheidsenquête via interview, Belgische Synthese 2004, Institut Scientifique de Santé Publique : IPH/EPI Reports n°2006-036

Auteur: Stefaan Van Laere

8 reacties

Tonyclaasen
Prachtige verhalen allemaal maar hoe moet ik mijn bloeddruk meten als ik geen bloeddruk meter heb en waar kan ik die kopen of zijn er andere methoden voor daar wordt niets over
17/05/21 11:40 REAGEER
Tonyclaasen
Prachtige verhalen maar als ik geen bloeddruk meter heb hoe kan ik dan mijn bloeddruk meten waarom wordt daarover niets verteld en waar kan ik een bloeddruk meter kopen of zijn er alternatieve meting methodes graag uw gewaardeerde antwoordt vanuit Spanje. Succes met vriendelijke groet
Mr
Tony Claasen Duque de Drouton en Norvege uit Spanje
17/05/21 11:42 REAGEER
ottru
Beste Tony, een goede bloeddrukmeter, type Omron, kun je makkelijk kopen in de winkel van het ziekenfonds, waar je aangesloten bent. Zéér gemakkelijk in gebruik. Succes!
17/05/21 15:25 REAGEER
elvee
Zijn de andere merken van mindere kwaliteit ?
18/05/21 17:16 REAGEER
carlie
Ik ben een dynamisch persoon en nogal wat zenuwachtig van nature uit. Ik meet regelmatig zelf mijn bloeddruk thuis op verschillende ogenblikken zijn mijn hoogste waarden zo gemiddeld 14, soms 15 en zelfs heb ik een normale bloeddruk. Dus een licht verhoogde schommelende bloeddruk. De laagste waarde van de 2 cijfers is meestal altijd onder de 8.5. Mijn dokter en cardioloog stellen me een bloeddrukverlager voor. Ik ben 1 maal gestart met zo een kuur en toen ben ik eens flauw gevallen door een sterke bloeddrukdaling. Sindsdien ben ik geen voorstander meer om bloeddukverlagers te nemen....
17/05/21 12:36 REAGEER
Helena van Troje
Ook voor gehad. Er is dan overgegaan op een ander soort medicatie die al jaren voldoet in lage dosis. Het is soms even zoeken naar de gepaste medicatie, de juiste dosis en het juiste tijdstip van inname. Dan nog heb ik soms, na inname, last van een bd daling. Je weet dan hoe dat komt. Therapietrouw is van groot belang bij deze medicatie.
17/05/21 12:55 REAGEER
baldwin
Welk zij de meest gebruikte en veiligste bloedverdunners
17/05/21 16:02 REAGEER
oscario
senioren (60 +) mogen hogere bloedwaarden hebben volgens de laatste studies hogere bloeddruk is leeftijdsgebonden . Het is niet eenvoudig om de juiste bloeddruk te bepalen en met te lage waarden voel je je ook niet ok .
18/05/21 18:13 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels