Deel via

Hoe gezond oud(er) worden

May 2021
Volgens recent onderzoek meldt ruim 40% van de volwassenen ouder dan 65 in goede of zelfs uitstekende gezondheid te verkeren. Bijna de helft dus, en dit onderstreept alleen maar hoe belangrijk onze gezondheid is. Goed nieuws is dat we door onze levensstijl aan te passen gezond(er) ouder kunnen worden. Bij wijze van geheugensteuntje zetten we nog eens de voornaamste bedreigingen voor onze gezondheid op een rijtje.
Senioren hebben vaak te maken met verschillende gezondheidsproblemen die hun algehele kwaliteit van leven kunnen beïnvloeden. Door te leren wat de belangrijkste zorgen bij senioren zijn,kan je je levensstijl aanpassen en zo langer gezond blijven.
Je familiegeschiedenis, leeftijd en levensstijl spelen een grote rol bij je risico op bepaalde medische aandoeningen. Een groot aantal gezondheidsproblemen voor senioren kan echter worden voorkomen of de progressie vertragen door slimme, gezonde keuzes te maken en regelmatig je arts te bezoeken voor een check-up.
Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij ouderen zijn:
 

Cognitieve achteruitgang

 
Het is belangrijk om de vroege waarschuwingssignalen van de ziekte van Alzheimer te herkennen, aangezien vroegtijdige interventie en behandeling de sleutel kunnen zijn om de progressie van de ziekte te vertragen.

 

Evenwichtsproblemen

 
Vallen is de belangrijkste oorzaak van letsel bij oudere volwassenen. Het bewaren van je evenwicht en mobiliteit is essentieel bij het voorkomen van vallen.
 

Orale gezondheidsproblemen

 
Niet alle senioren verliezen hun tanden, maar problemen zoals gingivitis die leidt tot parodontitis, een bacteriële infectie die het tandvlees en de botten aantast die de tanden ondersteunen, komen vaak voor bij oudere volwassenen. Een goede mondverzorging in combinatie met twee maal per jaar een bezoek aan de tandarts helpt om je tanden en tandvlees zo gezond mogelijk te houden.

 

Hartziektes

 
gezondheid3 Hartaandoeningen zijn de belangrijkste doodsoorzaak voor volwassenen ouder dan 65 jaar. Aandoeningen zoals hoge bloeddruk en hoog cholesterol moeten op de juiste manier worden behandeld en een goede zorg voor je hart is essentieel om te voorkomen dat je op latere leeftijd een hartaandoening krijgt.
 

Artrose of osteoporose

 
Naar schatting heeft meer dan een derde van de volwassenen boven de 50 jaar een lage botmassa of osteoporose, en bijna alle volwassenen ouder dan 80 hebben wel een vorm of andere van artrose. Regelmatig sporten en gezond eten helpen om je botten en gewrichten te beschermen.
 

Aandoeningen van de luchtwegen

 
Aandoeningen zoals astma of chronische obstructieve longziekte kunnen erger worden naarmate je ouder wordt. Er zijn gelukkig verschillende medicijnen beschikbaar waarmee je gemakkelijker kunt ademen.
 

Diabetes

 
Naar schatting heeft 25 procent van de volwassenen van 65 jaar en ouder diabetes type 2. Hoe eerder je weet dat je risico loopt of diabetes hebt, hoe eerder je kunt beginnen met het onder controle houden van je bloedsuikerspiegel. Door veranderingen in je levensstijl aan te brengen kan je deze toestand beter onder controle houden.
 

Infecties

 
gezondheid2 Infecties zoals griep of longontsteking zijn niet specifiek oudere ziekten, maar senioren zijn er kwetsbaarder voor en vanwege een verzwakt immuunsysteem is de kans kleiner dat ze er met succes van herstellen.
 

Gezichts- of gehoorverlies

 
Het is van vitaal belang om regelmatig je zicht en gehoor te laten onderzoeken naarmate je ouder wordt. Aan leeftijd gerelateerde oogproblemen zoals maculaire degeneratie, cataract en glaucoom treffen vele oudere volwassenen, en 43 procent van de mensen met gehoorverlies is 65 jaar of ouder.
 

Kanker

 
Het risico op sommige soorten kanker neemt ook toe naarmate je ouder wordt. Vrouwen lopen bijvoorbeeld meer risico op baarmoederhalskanker of endometriumkanker, terwijl mannen een hoger risico hebben op prostaatkanker. Hoewel het voorkomen van kanker helemaal niet mogelijk is, kunnen screenings om bepaalde kankers in de vroege stadia op te sporen, helpen deze effectief te behandelen.
Auteur: Stefaan Van Laere

5 reacties

Cyper
Je regelmatig laten onderzoeken op kwalen, waar toch niks tegen te doen is zoals artrose of maculaire degeneratie of Alzheimer, wat heeft dat voor zin? Wie zal mij beletten om artrose te krijgen? Of ik nu sport of niet, dat gaat er niet mee weg. En wat te doen tegen Alzheimers? Hoezo vertragen? Met hoeveel kilometer per uur gaat dat, dat 'vertragen'? Dat wordt er niet bij gezegd.
Er zijn best wel dingen, waar we zelf voor kunnen zorgen. Dat weten we allemaal wel. Gezond eten, niet roken, bewegen, enzovoort. En je tanden verzorgen.
Maar het "regelmatig laten onderzoeken" op dingen waar geen kruid tegen gewassen is, is dat niet gewoon een handig middeltje van de dokters, om ons hun drempel plat te laten lopen?
31/05/21 18:48 REAGEER
jam
Positief ingesteld zijn kan helpen,maar met veel zorgen om uw gezondheid wordt dat al moeilijker.We moeten trachten alleen te leven,zelfs als we nog niet alleen zijn, en deze gedachte is in de praktijk al moeilijker .Weet wat het is ,mijn vrouw overleed na 5 jaar ziekte waar geen genezing mogelijk was.Heb zelf darmkanker gehad.Ben alleen en heb geen kinderen.We weten nooit wat het leven voor ons in petto heeft,gelukkig maar.Tot slot, wees blij met elke dag dat je leeft.
31/05/21 19:09 REAGEER
aronjaco
Ouder worden betekent slijtage . Bij d ene hier , bij de andere daar; veel is genetisch bepaald en daar is niet veel aan te doen.
Levenskwaliteit verhogen met medicatie , ja , zo er werkelijk werkzame medicatie voorhanden is . Sterven moeten we allemaal , de ene weliswaar vroeger dan de andere .Maak er het beste van en wees zoveel mogelijk positief.
1/06/21 10:13 REAGEER
Peterpeers
Wat ook belangrijk blijkt te zijn zijn de sociale contacten. Een (misschien beperkte maar) goede vriendenkring lijkt mij onmisbaar om gezond ouder te worden.
Verder ook dagelijks plannen maken, op korte en/of lange termijn, kleine of grootse zaken... het doet er niet toe, maar wel duidelijk met verwachtingen naar de toekomst kijken.
En om het jaar een check up van alle organen, zelfs al zijn er dingen bij waaraan niets te verhelpen valt. Het bijsturen waaraan WEL wat te verhelpen valt geeft een positieve boost aan het ganse lichaam, helpt mee aan de motivatie om te bewegen, om elke dag die 10.000 stappen te doen. Ik ga bv elke morgen 6 km stappen met mijn buurvrouw..... op die manier motiveren/stimuleren we elkaar, tegelijkertijd wisselen we nieuwtjes uit, maken we plannen om naar de groente- en fruitmarkt te gaan, inspireren we mekaar met ideetjes voor het avondeten, etc....
9/06/21 14:32 REAGEER
Nelca
Vind het leuk wat hier geschreven wordt,, wat als er geen sociale contacten zijn? Wij wonen nog op ons zelf 90 en ikke 88 jaar, doe het huishouden op mijn gemakje, eens in de 2 weken komen onze schoondochter en onze zoon uit den Haag naar Friesland het zware werk doen. ik kook nog, (Er staat nu een pan met kroten te koken ) en wat zegt mijn man... je had toch een scheldwoord...
krotenkoker! en dan wordt er weer gelachen....mijn man doet wat boodschapjes, ik bestel grotere boodschappen bij de Supermarkt en dat wordt voor en paar centen thuis gebracht. Kaasboer komt aan de deur en wij vermaken ons prima, Hebben contact met 1 buur die komt af en toe even kijken en heeft de sleutel. en ik zit dag en nacht thuis kan moeilijk lopen maar laat de moed niet zakken. Er wordt wel veel gebeld door de dochter uit de USA en Duitsland . Wij zitten hier moederziel alleen maar wij treuren niet anders gaat het de verkeerde kant op. Voel ik een pijntje dan denk ik... Ach! er zijn ergere dingen. En wij kunnen samen nog lachen Die mensen zijn er ook nog.
19/07/21 16:19 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels