Deel via

Onze voedingsbedrijven zien kosten uit de pan rijzen

July 2021
De Belgische voedingsbedrijven zien hun kosten exploderen. Zullen we met zijn allen binnenkort de coronacrisis betalen? Econome Carole Dembour van Fevia (de federatie van de Belgische voedingsindustrie) ziet bij bijna alle voedingsbedrijven in ons land een onverwachte stijging van de productiekosten. Wie zal dat betalen, is maar de vraag...

In de reeks "Food & Figures" belicht economiste Carole Dembour van Fevia één cijfer uit de voedingssector. In deze editie gaat ze in op uitzonderlijke prijsstijging van voedingsgrondstoffen.

Carole Dembour: "In onze halfjaarlijkse conjunctuurenquête melden bijna al onze voedingsbedrijven onverwachte stijgingen van de productiekosten. Bij de getroffen uitgavenposten gaat het in de eerste plaats om basis voedingsmiddelen (92% van de bedrijven in onze enquête), op de voet gevolgd door verpakking en logistieke kosten (90%). In het algemeen is de explosie van de consumptieprijzen te wijten aan een krimp van het wereldaanbod, vanwege klimatologische omstandigheden, in combinatie met een sterke stijging van de vraag, die op haar beurt een effect had op de groothandelsprijzen van voedingsmiddelen.

voeding2 Grootste stijging in mei

Zo steeg de FAO-index van de consumptieprijzen* in mei met 4,8% ten opzichte van april en 39,7% meer dan vorig jaar in dezelfde periode. De stijging in mei was de grootste maandelijkse stijging van de index sinds oktober 2010. Het was ook de 12e opeenvolgende maandelijkse stijging van het indexcijfer. Het bereikte zo zijn hoogste niveau sinds september 2011.

De scherpe stijging van de index van de consumptieprijzen van de FAO in mei was het gevolg van sterke prijsstijgingen voor oliën, suiker en granen, alsook van hogere prijzen voor vlees en zuivelproducten.

Mei 2021 Maandelijkse groei (vs april 2021)

Jaarlijkse groei (vs mei 2020)

Vorig record
FAO Prijsindex 5%40%Sep-11
Vlees 2%10%Dec-19
Zuivel 1%28%Juli-14
Granen 6%37%Juni-13
Oliën 8%124%Feb-11
Suiker 7%57%Mars-17

 

* De FAO-index van de consumptieprijzen is een maatstaf voor de maandelijkse verandering in de internationale prijzen van een mandje basisvoedingsmiddelen. Het is het gemiddelde van de indexcijfers van de vijf verschillende productgroepen (vlees, zuivel, granen, oliën en suiker), gewogen volgens het overeenkomstige gemiddelde exportaandeel van elke groep voor de periode 2014-2016. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, vertegenwoordigt 27 sectoren en 700 bedrijven die kwaliteitsvolle en innovatieve voeding en dranken produceren in België.

 

Bron: Fevia

Auteur: Stefaan Van Laere

3 reacties

wimverbeke
Wie zal de coronacrisis betalen?
6/07/21 11:06 REAGEER
keryan
Wij zeker...
12/07/21 15:47 REAGEER
Jan met de pet
Nu gaan die bedrijven nog ne keer van de zaak profiteren , zoals de cafebazen .Dik opslaan als dank voor de staatssteun.
14/07/21 09:56 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels