Deel via

Benadeel ik mijn kinderen uit een vorige relatie als ik in het huwelijksbootje stap?

July 2021
Nieuw samengestelde gezinnen zijn intussen eerder regel dan uitzondering geworden. 50-plussers zetten meer dan ooit de stap naar een nieuwe relatie of huwelijk, maar dat heeft natuurlijk een aantal consequenties. Wat met de kinderen uit je vorige relatie? Die wil je uiteraard niet benadelen, en notaris.be heeft een infobrochure samengesteld om er voor te zorgen dat dit niet gebeurt.

Anno 2021 is onze gezinssamenstelling grondig veranderd in vergelijking met de generatie van onze ouders. Steeds meer 50-plussers en senioren stappen in een nieuw huwelijk. Een van de grootste zorgen is hierbij de bekommernis om de rechten van de kinderen uit een vroegere echtverbintenis.

Je kinderen niet benadelen

Kan een huwelijk je kinderen uit een vorige relatie benadelen? Velen zitten met deze moeilijke vraag. Want door te trouwen, wordt je partner een wettige erfgenaam. De huwelijkspartner erft volgens ons recht de hele nalatenschap in vruchtgebruik. En zelfs als schenkingen doet, zal je huwelijkspartner altijd minimum recht hebben op het vruchtgebruik van de gezinswoning. Je kinderen erven in zo’n situaties ook, maar slechts de ‘blote’ eigendom.

Discussies vermijden

Dat kan aanleiding geven tot discussies. Vooral als de band tussen je kinderen en hun stiefouder niet optimaal is. Maar er is een uitweg: een huwelijkscontract met een Valkeniersbeding.

Met zo’n clausule kan je - in samenspraak met je partner - zijn of haar erfrecht beperken in het voordeel van je kinderen. Zo is er achteraf geen kans op discussie. Enige voorwaarde: je partner moet minstens zes maanden in de woning kunnen blijven na je overlijden. Dat is het strikte minimum.

Onpartijdig en met de nodige mensenkennis

Waarom beroep doen op een notaris? Cliënten krijgen van de notaris en zijn medewerkers alle info die ze nodig hebben om een verbintenis aan te gaan, inclusief alle gevolgen die daaruit voortvloeien.
De notaris geeft alle partijen rond de tafel objectieve informatie  om zo latere conflicten te voorkomen. Het gaat vaak om gevoelige en persoonlijke materies (scheidingen, nalatenschappen …) en dus is een forse dosis mensenkennis en de nodige discrete een absolute must. De notaris is gebonden aan het beroepsgeheim. De cliënt kan erop vertrouwen dat zijn dossier vertrouwelijk wordt behandeld. 

Advies op sleutelmomenten

Een huwelijk, een echtscheiding, de aankoop van een woning, de oprichting van een eigen zaak, het voorbereiden van een erfenis. Allemaal belangrijke beslissingen die je niet zomaar neemt. Onafhankelijk advies kan helpen voor je de knoop doorhakt. Daarom stappen elk jaar ruim 2,5 miljoen mensen naar hun notariskantoor. Zo krijgen zij een duidelijk zicht op hun rechten en plichten en kunnen ze de juridische, financiële en fiscale gevolgen van hun beslissingen duidelijk inschatten. De notaris zorgt ervoor dat zijn cliënten weten waar ze aan toe zijn als ze een notariële akte tekenen.

Breed werkterrein

De notaris en zijn medewerkers hebben een breed werkterrein: familiale zaken (samenwonen, trouwen, scheiden, schenken, erven, …) vastgoed (aankoop, verkoop, lening, …), en ondernemingsrecht (oprichting vennootschap, evolutie van de onderneming, …). Vaak zullen verschillende rechtstakken in eenzelfde dossier opduiken. Dat maakt het werk van de notaris en zijn medewerkers complex, maar ook boeiend.
De complexiteit van dossiers blijft trouwens toenemen, omdat onze samenleving alsmaar  ingewikkelder wordt. Daardoor hebben burgers en ondernemingen steeds meer behoefte  aan persoonlijk advies.
De regelgeving verandert constant. De afgelopen jaren brachten o.a. ingrijpende nieuwigheden op het vlak van erfrecht, het huwelijksvermogensrecht en het vennootschapsrecht.
Permanent bijscholen is dan ook een must voor iedereen die in het notariaat actief is.

 

 

Proactieve en globale aanpak

Cliënten willen een specifieke oplossing voor hun situatie. Als de notaris hen  begeleidt bij de aankoop van een woning, kijkt hij meteen ook naar hun relatiestatus: hebben ze een partner, wonen ze samen of zijn ze getrouwd? Daar horen ook minder aangename vragen bij: wat met de woning als ze uit elkaar gaan of één van hen overlijdt?
Bij ondernemers wordt er steeds ingezoomd op de wisselwerking tussen hun professionele activiteiten en het privéleven. Hoe kunnen ondernemers hun gezin en hun persoonlijke bezittingen beschermen als het bedrijf woelige tijden beleeft? In die brede en proactieve aanpak ligt de meerwaarde van de notaris. Hij zorgt ervoor dat mensen in alle vertrouwen belangrijke stappen in hun leven durven te zetten.

De notariële akte: een stevige houvast

Belangrijke beslissingen leg je best vast in een schriftelijke overeenkomst. Bij de notaris is deze schriftelijke overeenkomst ook nog eens aan authentieke akte. Dit zorgt ervoor dat niemand de rechtsgeldigheid van de gemaakte afspraken in twijfel kan trekken. Authentieke akten gelden als onomstootbaar bewijs van de overeenkomst. Bovendien zijn ze uitvoerbaar. Als één van de partijen  de afspraken niet naleeft, moet je niet eerst naar de rechter stappen om de naleving van de overeenkomst af te dwingen. De akte is dus een stevige houvast.

Openbaar ambtenaar die een vrij beroep uitoefent

De notaris is een openbaar ambtenaar die door de koning wordt benoemd. Hij oefent zijn mandaat uit in het kader van een vrij beroep. De notaris is persoonlijk verantwoordelijk voor alles wat er binnen zijn kantoor gebeurt. 

Bron: notaris.be.

Auteur: Notaris.be

3 reacties

Seal
Cliënten, WAT IS ER MIS AAN ' K L A N T E N ' ? ? ?
19/07/21 22:38 REAGEER
Luus
Aan "klanten" is er niets mis, maar... klanten doen aankopen bij winkeliers, ambachtslieden en fabrikanten. Iemand die gebruikmaakt van de diensten van een advocaat, notaris, therapeut of een andere dienstverlener, noemen we een cliënt. (taaladvies Vlaamse Overheid)
19/07/21 23:05 REAGEER
jam
Hoe bedoel ,hoe schrijf je het ,hoe zeg je het en ten slotte wat is de bedoeling.De enige bedoeling zou moeten zijn een schuldenvrije erfenis.Net zoals kinderen krijgen is erven geen recht,in de menselijke zin.Maar het gaat hier over het erfenisrecht.
20/07/21 07:56 REAGEER

Login Registreer

Notaris.be

Info en tips over sleutelmomenten in je privé- en professioneel leven! In alle vertrouwen gaan samenleven, een woning kopen, een eigen zaak starten of een erfenis voorbereiden.

Meer artikels van Notaris.be

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels