Deel via

De Tuindokter: Houd je rozen gezond. (H)erken ziektes en plagen.

June 2013
De Tuindokter
Stefaan Bingé
Jan Schils
De roos is terecht 'koningin' van de tuin. Maar met deze romantische bloemen blijkt het niet altijd 'rozengeur & maneschijn' Als we de lieflijke rozenblaadjes bewonderen merken we soms 'rare' plekjes op. Of als we de adembenemende geur willen opsnuiven zien we plots dat de jonge blaadjes opkrullen... Bij de tere rozen liggen ziekten en plagen constant op de loer. Stefaan De Tuindokter helpt je met tips om die te herkennen én genezen.
 

Voor elk wat wils in het rozenparadijs.

Rozen verdienen in bijna elke tuin een plaatsje! En er is altijd wel het geschikte type. De ene keer voor de struikroos, aan de andere woning vindt de klimroos haar ideale plaats, in nog een andere tuin doet de bodembedekkende roos het prachtig... Er zijn zelfs mensen die kiezen voor een volledige rozentuin. Hoe dan ook, je wilt je geliefkoosde rozen prachtig in bloei zien staan. Maar vaak zijn er toch problemen.

De tere roos is gevoelig voor kwaaltjes.

Bloemen De tere roos is immers gevoelig voor ziekten en aandoeningen. Ken je bijvoorbeeld de ontsierende 'rare' plekken op de blaadjes? Of de jonge blaadjes die plotsklaps beginnen opkrullen, de 'roestplekken' of de duizenden bladluizen? Het is natuurlijk heel spijtig om je geliefde rozen aan dergelijke kwalen ten onder te zien gaan.

Wat is er aan de hand met mijn rozen?

Gelukkig bestaan er ook oplossingen voor deze problemen! Allereerst is het belangrijk te weten met welke kwaal of met welke problemen je rozen te maken hebben! Je moet eerst kijken of je te maken hebt met een ziekte, een schimmel of insecten?

We nemen deze zaken één voor één onder de loep.

De zieke roos: Sterreroetdauw of roest?

Bloemen Lijden je rozen aan 'Sterreroetdauw'? Deze ziekte veroorzaakt vergelende bladeren met paarsbruine tot zwarte vlekken. De bestrijding dient zo vlug mogelijk te gebeuren na waarneming van de eerste symptomen. Die kan je gewoonlijk omstreeks half mei waarnemen, maar bij mooi, groeikrachtig weer kan dit ook vroeger zijn.

In de handel zijn middeltjes te verkrijgen om je rozen te bespuiten. Maar voor je met behandeling begint moet je eerst al de zieke bladeren wegknippen en de afgevallen zieke bladeren opruimen. Sterreroetdauw ontwikkelt zich vooral bij matige temperaturen en op vochtige bladeren. Regenrijke periodes in de zomer bevorderen de ziekte!

Bloemen

Roest op je rozen.

'Roest' is een andere belangrijke ziekte die je rozen kan belagen. Je herkent deze aandoening aan de felgekleurde oranje sporenhoopjes op de onderkant van het blad. Na enkele weken worden die steeds donkerder. De ziekte treedt vooral op bij warm en vochtig weer.

Gevreesde schimmels die je rozen aantasten.

Schimmels als 'witziekte' of 'echte meeldauw' zijn al even gevreesd door rozenliefhebbers. Het ziektebeeld bestaat uit een warrig, witbestoven uiterlijk van de roos waarbij alle groene delen kunnen zijn aangetast. Deze schimmel geeft de voorkeur aan warme, zonnige dagen met licht bedauwde morgenstonden.

Bladluizen tasten de bloemkwaliteit aan.

Bloemen Onder de insecten zijn vooral de bladluizen beruchte belagers van rozen. Ze voeden zich al 'zuigend'. Een zware aantasting heeft een gedrongen groei en een slechte bloemkwaliteit van de roos tot gevolg. Bladeren worden kleverig door de uitscheiding van suikerhoudende 'honingdauw', waarop vervolgens zwarte roetdauwschimmels groeien die het blad een grauwe aanblik geven.

De oplossing voor aangetaste rozenstruiken.

Je kan je rozenstruiken 'genezen', maar ook maatregelen nemen om ziektes te voorkomen en je planten te beschermen. Bloemen Zowel zichtbare schade als onzichtbare problemen bij rozen kunnen heel makkelijk aangepakt worden door o.a. 'systemische fungiciden'. Die middeltjes bestrijden alle courante schimmelziekten.

Rozen kopen? Volg de keuze van de kweker!

Als je rozenstruiken wilt aankopen wend je je best tot rozenkwekerijen. Daar werken gespecialiseerde vakmensen die kwaliteitsplanten leveren volgens jouw wensen! Ze overbluffen je niet met topnamen, maar hebben vakkennis om je te adviseren en zijn bekwaam om voor een goede kweek van de rozen te zorgen. Kijk vooraleer je een rozenstruik aankoopt eens goed in het rond. En een laatste advies, rozen koop je het beste van eigen (streek)grond!

Met vriendelijke 'tuin'groeten,
Stefaan Bingé

 

 

 
De Tuindokter Stefaan Bingé
Onze tuinspecialist Stefaan Bingé werkt gepassioneerd als "De Tuindokter", tuinarchitect en tuinadviseur. Hij is tv-gezicht, geeft lezingen, lessen en cursussen.
 

1 reactie

romeozicke
Hallo, mijn rozen staan op het punt open te gaan, maar ze zijn heel anders als andere jaren.klein, gedrongen en donkerrood iplv prachtig roze. Ik zie niks van beestjes of zo aan het blad, met wat heb ik het nu maken? Ik heb ook de indruk dat de andere struiken hetzelfde hebben. Het zijn bijna allemaal klimrozen, die andere jaren prachtig waren en drie tot 4 keer in de bloem stonden.
Heeft iemand een idee?
19/04/14 18:17 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels