Deel via

10 gezonde gewoonten voor 50-plussers

July 2021
Tandheelkundige controles, medicijnen, lichamelijk onderzoeken maar ook preventie - de lijst met gezondheidsbehoeften van een 50-plusser lijkt steeds langer te worden. Misschien vind je dat we al te vaak op deze nagel kloppen, maar het belang van een goede gezondheid kan niet genoeg benadrukt worden. Dit lijstje van tien tips zou je eigenlijk elke dag opnieuw moeten doornemen en naleven.
Hoe kun je jezelf meer bewust maken van je gezondheid, vooral wanneer je te kampen hebt met chronische ziekten of andere ernstige gezondheidsproblemen? Het belang van preventie kan niet voldoende benadrukt worden. Mensen die in hun jeugd goede gezonde gewoonten hadden, worden meestal gezonde senioren, maar het is nooit te laat.
 
Goede gezondheidsgewoonten kunnen een verschil maken, zelfs voor senioren die vatbaar zijn voor ziekte of die in het verleden van hun gezondheid geen prioriteit hebben gemaakt.
 

1. Eet gezond

 
Het spijsverteringsstelsel vertraagt ​​met de leeftijd, dus vezelrijk fruit, groenten en volle granen zijn net zo belangrijk als altijd. Omdat senioren vatbaar zijn voor uitdroging, moeten ze veel water drinken om energiek en scherp te blijven.
 

2. Focus op preventie

 
Preventieve zorgbezoeken, waaronder gezondheidsonderzoeken voor cholesterolwaarden, darmkanker, hartproblemen en meer, zijn zeker geen overbodige luxe. Senioren moeten ook aandacht hebben voor vaccinaties die griep en longontsteking kunnen helpen voorkomen.
 

3. Doe aan medicatiebeheer

 
Neem je medicijnen? Neem ze geregeld door met je arts. Overweeg mogelijke interacties tussen geneesmiddelen en let op eventuele nieuwe symptomen (allergische reacties, slaperigheid, verlies van eetlust en andere).Het kan nodig zijn om de dosis van je medicijnen te laten aanpassen.
 

senioren2 4. Ga op tijd slapen

 
Frequent wakker worden en slapeloosheid in de nacht komen veel voor bij senioren.Zorg in de laatste uren voor je gaat slapen voor gedimd om slaperigheid op te wekken en let er op dat je slaapkamer comfortabel, koel en stil is.

 

5. Denk aan je geestelijke gezondheid

 
Kruiswoordpuzzels maken, lezen en schrijven en nieuwe hobby's uitproberen is ideaal om je geest te stimuleren en open te staan voor de wereld om je heen. Deze activiteiten kunnen een achteruitgang van de geestelijke gezondheid voorkomen.

 

6. Draag je een bril? Laat die jaarlijks controleren

 
senioren3-1140 Senioren die een bril dragen, moeten die elk jaar laten controleren op veranderingen en hun ogen laten screenen op gezondheidsproblemen. Het hebben van de juiste bril kan de kans op vallen van een senior verkleinen.
 

7. Wees sociaal

 
Tijd doorgebracht met familie en kleinkinderen helpt je om je verbonden te voelen, vooral als je mobiliteitsproblemen hebt. Die bezoeken kunnen senioren ook opgewekter maken, wat op elke leeftijd het beste medicijn is.
 

8. Blijf fysiek actief

 
Lichaamsbeweging verlicht niet alleen depressie, maar verbetert ook de energie en het geheugen. Een oefenprogramma, lange wandelingen of korte wandelingen kunnen senioren langer gezond houden. Als hun gezondheid onder controle is, kunnen senioren meer doen en actief blijven, wat belangrijk is voor je algemeen welzijn. 
 

9. Zet je in voor anderen

 
Zelfs al ben je fysiek wat minder, toch kan je ongetwijfeld af en toe binnen de mate van je mogelijkheden iets voor anderen doen. Je doet er iets goed mee, en het geeft je een beter gevoel.

 

tanden 10. Bezoek om de zes maanden de tandarts 

 
Ons risico op gaatjes neemt toe met de leeftijd. Bovendien kunnen veel mondinfecties worden gekoppeld aan ernstige gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hartaandoeningen en beroertes. Senioren moeten dus regelmatig naar de tandarts. Ook wie een vals gebit heeft moet dit geregeld laten nakijken.
Auteur: Stefaan Van Laere

8 reacties

wimverbeke
De leeftijd mag geen beletsel om goed voor jezelf te zorgen.
26/07/21 11:06 REAGEER
Helena van Troje
Moet je al eerst kleinkinderen hebben en als je die hebt moeten die nog goesting hebben om te komen. Ik word moe van al die aanbevelingen. Ik zal dat zelf wel zien en beslissen.
26/07/21 14:07 REAGEER
RDS
als de kleinkinderen niet willen komen, dan sta je daar. Deze tip heb je zeker niet zelf in de hand, zoals veel dingen in de maatschappij. Inzetten voor de anderen, wat als je overal met je klikken en klakken buiten vliegt omdat je vroeger beroepsleven je niet toeliet aan iets anders dan werken te denken (vaak nog geregiseerd door beroepshalve derden)
30/08/21 12:14 REAGEER
Xantippe
Zolang alles betaalbaar blijft zijn die aanbevelingen best te volgen maar veel duurder moet het niet worden allemaal -
26/07/21 16:40 REAGEER
fleurbloem
Allemaal goed en wel, maar wat als je slecht te been bent en alleen bent. Dan is het wel moeilijk om regelmatig op controle te gaan.
26/07/21 16:56 REAGEER
dafke
Van de ene dokter naar de andere Ik haat dat
27/07/21 07:35 REAGEER
marleenvdv
Ik ook :(
1/08/21 06:46 REAGEER
Heyckmans
Bedankt voor al die goed bedoelde tips.
Dat zal allemaal wel kloppen en we zullen er allemaal wel zoveel mogelijk proberen rekening mee te houden om het liefst gezond ouder te worden, zonder ons tot iets verplicht te voelen.
Francis
29/07/21 09:13 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels