Deel via

Voeg meer groenten en fruit toe aan je dagelijks eetpatroon

August 2021
Nog maar eens op dezelfde nagel kloppen: wij westerlingen eten doorgaans te weinig groenten en fruit. Misschien is dat bij jou niet het geval, maar het kan zeker geen kwaad hier even bij stil te staan. Deze 10 tips kunnen je allicht aanzetten om hier rekening mee te houden. Het is echt niet moeilijk en vaak gewoon een kwestie van ingesteldheid.

1. Voeg groenten en fruit toe aan je favoriete gerechten

 
Vind manieren om fruit en groenten op te nemen in voedsel dat je al eet. Roer bijvoorbeeld fruit door je ontbijtgranen of yoghurt, voeg aardbeien of bosbessen toe aan je pannenkoeken, verpak je boterham met extra groenten, voeg groentetoppings toe aan je pizza, roer greens door je favoriete braadpan of pastagerecht, of vul je omelet met extra groenten . Er zijn tal van kookboeken om je op weg te helpen.
 

2. Opgelet met junkfood!

 
Uiteraard mag je af en toe eens zondigen en junkfood op je menu zetten. Maar je weet: 'te' is nooit goed, behalve in 'tevreden'. en zelf wanneer je voor junkfood kiest kan je daar altijd wat fruit en groenten aan toevoegen...
 

3. Maak een lijst van je favoriete groenterijke recepten

 
Houd een verzameling recepten met groenten en fruit bij de hand om als hulpmiddel te dienen bij het maken van je boodschappenlijst. Kies er drie of vier uit om binnen een week te kopen. Houd hier rekening mee wanneer je boodschappen gaat doen.
 

4. Probeer nieuwe dingen

 
groentenfruit Kies de volgende keer dat je naar de supermarkt gaat een nieuwe groente of fruit uit om te proberen. Onbekend maakt onbemind. Wellicht zal je niet alles lusten, maar de kans is groot dat je nieuwe lekker smaken en texturen leert kennen.
 

5. Kook (af en toe) vegetarisch

 
Sla minstens één keer per week het vlees over en probeer een nieuw vegetarisch recept voor het avondeten. Volgens een studie gepubliceerd in de Journal of the American Heart Association in augustus 2019, werden plantaardige diëten geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten en een lagere mortaliteit door tal van oorzaken.
 

6. Wees zuinig met snacks

 
Probeer als je zin hebt in een snack vers of gedroogd fruit. Vergeet niet om de etiketten te controleren om er zeker van te zijn dat er geen suiker is toegevoegd. Probeer bijvoorbeeld wortel- en paprikareepjes met een magere dip, of gebakken frietjes met verse salsa in plaats van een vettige saus.

 

7. Houd ingeblikte en bevroren opties bij de hand

 
Deze zijn net zo voedzaam als vers, en ze zijn vaak ook goedkoper. Zorg ervoor dat je de etiketten leest - soms kunnen ingeblikte opties veel toegevoegd natrium of suiker bevatten.
 

8. Overweeg een fruitsmoothie in de ochtend

 
groentenfruit2 Je kunt gemakkelijk fruit en groenten in een gezonde smoothie stapelen, en zelfs de smaken "verbergen" waar je misschien niet van houdt, zoals spinazie of boerenkool.Een smoothie vult bovendien de maag en zorgt ervoor dat je minder snel honger hebt.
 

9. Denk seizoensgebonden

 
Profiteer van groenten en fruit in het seizoen wanneer je kunt, bijvoorbeeld door een boerenmarkt te bezoeken en je bewust te worden van wat er wanneer beschikbaar is.
 

10. Denk vooruit

 
Als je van tevoren een paar groenten in stukjes snijdt en ze in je koelkast bewaart, heb je meer kans om ze te pakken als je maaltijden bereidt. Het is ook een manier om restjes groenten en fruit toch te gebruiken.
Auteur: Stefaan Van Laere

5 reacties

wimverbeke
Elke dag groenten en fruit eten is echt niet moeilijk als je er een beetje op let.
30/08/21 08:58 REAGEER
Ik eet haast niets anders, gelijk heb je Wim :-)
30/08/21 18:10 REAGEER
jam
Ik vind dat beide voorgaande reacties correct zijn.
Je moet gene groene zijn om groenten te eten.
30/08/21 20:29 REAGEER
Cyper
Ik heb dat nooit begrepen, al dat zeuren om vooral meer groenten en fruit te eten. Ik dacht altijd: waar is dat voor nodig? Dat spreekt toch vanzelf? Maar in de kantoorkeuken bleek dat de collega's bergen vlees weg zaten te kauwen, maar de worteltjes of broccoli geen blik waardig gunden. Dan lag de vuilnisbak boordevol met broccoli... Ik ben altijd dol geweest op groenten, en vlees vond ik maar niks. Mij vertelden ze dan dat ik ooit in elkaar zou zakken van de zwakte, en dat een echte man biefstukken vreet en op "konijneneten" neerkijkt.
De meeste van die collega's liggen intussen al op het kerkhof. En raad eens wie er nog vrolijk rondwandelt? Bibi hier. Leve de broccoli!
31/08/21 03:28 REAGEER
jam
Bibi heeft de goede keuze gemaakt.En ook de mens is een omnivoor.
31/08/21 17:35 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels