Deel via

Rouwen is bouwen

September 2021
Naarmate we ouder worden, moeten we helaas ook steeds vaker van geliefden afscheid nemen. De vzw Missing You organiseert op zaterdag 9 oktober in Gent een symposium met als thema 'Rouwen is bouwen'. Een absolute aanrader voor iedereen die professioneel, vrijwillig of persoonlijk met rouw- en verliesverwerking te maken heeft. Missing You viert dit jaar haar 20ste verjaardag.

Programma
 

9u00 - 9u30: Onthaal

9u30 - 10u00: Verwelkoming door Missing You 

10u00 - 11u00: Johan Maes - 'We zijn wat we hebben verloren'

Johan Maes werkt al meer dan 25 jaar als rouwtherapeut in zijn eigen praktijk en is als docent verbonden aan het Postgraduaat Rouw- en Verliesconsulent aan de Arteveldehogeschool in Gent. Hij schreef en werkte mee aan tal van publicaties over rouw. Onlangs verscheen zijn eerste roman “Het Lazaruseffect”. 

"We gaan er nog te veel van uit dat rouw rechtlijnig verloopt in de richting van de verwerking van een verlies waarbij alles dan een plaats krijgt. En dat liefst in zo kort mogelijke tijd! Dit klinkt zo statisch, terwijl rouw een dynamisch proces is dat zich ontwikkelt doorheen onze levensloop. Nieuwe rouwmodellen leggen de focus op “coping” waarbij men tracht de stress die ingrijpend verlies veroorzaakt te herleiden naar een meer draaglijk niveau door te pendelen of heen en weer te bewegen tussen verlies en herstel. Ingrijpend verlies is een existentiële ervaring en confronteert ons met de eindigheid van alles, maar 'we zijn toch ook wat we hebben verloren'."

 11u00 - 12u00: Uus Knops - 'Onumenten'

Uus Knops werkt als psychiater en psychotherapeut, en schreef daarnaast ook 'Casper - een rouwboek' en 'Op afstand nabij'. Op verrassende en verhalende wijze neemt ze je mee in haar ervaringen. Ze illustreert hoe in afscheid schoonheid schuilt, en vertelt hoe ze letterlijk via de Onumenten wil bouwen aan rouwen. Met dit nieuwe woord en het nieuwe vormelijke concept wil ze aanzetten tot een nieuwe manier van rouwen.

12u00 - 13u30: Lunch met netwerkmoment, onder muzikale begeleiding

13u30 - 14u30: Els Rogier - 'het belang van lotgenotencontact'

rouwen1 Els Rogier is rouwpedagoog en bezielster van Goedmoed. Ze begeleidt kinderen, jongeren, volwassenen en personen met een verstandelijke beperking in hun rouwproces.

'Binnen de nieuwe visie op rouw, waarbij verbinding een centrale rol speelt, kunnen we het belang van lotgenotencontact niet meer wegdenken. Lotgenoten begrijpen je zonder woorden. Lotgenoten geven (h)erkenning. Lotgenoten zorgen voor verbinding, daar waar rouw vaak heel eenzaam aanvoelt. We verkennen welke impact lotgenotencontact en het inzetten van ervaringsdeskundigen kunnen hebben op het rouwtraject van kinderen en jongeren.'


14u30 - 15u30: Lies Scaut - 'levenshuis en rouwboot'

Lies Scaut is psychotherapeut, expert trauma- en rouwbegeleiding en auteur van 'Moet ik nu bang zijn?' en 'Doodgewoon'. 

 "Doorheen ons leven creëren we heel wat bouwstenen waarmee we ons leven opbouwen en inrichten. We bouwen aan een huis waarin we kunnen leven, ons verder ontwikkelen en kunnen liefhebben en liefde geven. We zijn als het ware de architect van ons levenshuis. Bij het meemaken van een verlieservaring davert de grond onder onze voeten en kunnen er barsten ontstaan in de muren. Mogelijks dienen er renovatiewerken uitgevoerd te worden waar je als individu, koppel of gezin mee start. We werken aan een huis waarin de overledene op een andere manier kan verder leven. Tegelijkertijd bouwen we aan onze rouwboot waarmee we ons een weg zoeken doorheen het labyrint van rouw. Hierbij ontwerpen we onze eigen boot en het landschap waar we door varen en onthouden dat de weg wijzer is dan de wegwijzer."

15u30 - 16u30: Afsluitmoment onder muzikale begeleiding, met mogelijkheid tot netwerken


Praktisch

Waar? Arteveldehogeschool campus Kantienberg, Voetweg 66, 9000 Gent. Meer info over bereikbaarheid en parkeermogelijkheden vind je hier. Heb je speciale noden omtrent bereikbaarheid? Neem contact met ons op, dan zoeken we samen een oplossing. 

Wanneer? zaterdag 9 oktober van 9u30 tot 16u30

Kostprijs? € 125 (lunch en drank inbegrepen)

Inschrijven kan via deze pagina op onze website of via de knop hieronder


Vragen? stuur ons een mailtje via symposium@missingyou.be of bel ons op het nummer 0488/24.92.90.

Hopelijk tot dan!

Auteur: Stefaan Van Laere

1 reactie

jam
Een goed idee.
20/09/21 19:20 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels