Deel via

Het belang van een grondige hooranalyse op maat

October 2021
Om tot de juiste hooroplossing te komen, is het belangrijk om een goede hooranalyse te laten uitvoeren. Aan de hand van uitgebreide testen kan worden vastgesteld welke hooroplossing voor u de beste is.

Kiezen voor de juiste hooroplossing is een zaak voor experts.  Alles begint met een grondige hooranalyse op basis van uitgebreide testen.

Wanneer u voor de eerste keer een afspraak maakt bij een audioloog weet u vaak niet goed wat u kan verwachten. De hooranalyse vormt de start naar een beter gehoor. De audioloog voorziet hierbij de nodige tijd zodat u al uw vragen over uw gehoor kan stellen.

Video-otoscopie

video-otoscoop Met behulp van een camera bekijkt de audioloog uw gehoorgang en trommelvlies, en u kunt op het computerscherm live meevolgen. De audioloog zal zijn bevindingen met u bespreken.
Het is uiteraard heel belangrijk eerst na te gaan of de gehoorgang volledig vrij en gezond is vooraleer de hooranalyse uitgevoerd wordt.

Hooranalyse

Aan de hand van gerichte vragen bevraagt de audioloog welke gehoorverbeteringen u in uw dagelijkse leven wenst. Met een hooranalyse kan hij de gezondheid van uw gehoor vaststellen. Naast de standaard tonentest, wordt voorzien in een spraakverstaantest in lawaai.
De audioloog overloopt met u het resultaat van die metingen, waarna de mogelijke hooroplossingen zullen besproken worden.

De spraaktest in ruis is de eerste meting. Deze test geeft een representatief beeld voor situaties in achtergrondlawaai, zoals groepsgesprekken, vergaderingen, etentjes,… De audioloog bespreekt met u wat uw persoonlijk resultaat is en welke verbetering met een hooroplossing mogelijk kan zijn.

audiogram De toonaudiometrie is de tweede belangrijke meting. Veel mensen kennen deze test als de ‘tonentest’. Per toonhoogte wordt gekeken welke tonen op welke luidheid gehoord worden. Dit wordt weergegeven in een toonaudiogram. Daarin noteert uw audioloog uw resultaat. Horizontaal kan u de toonhoogte aflezen. Dit gaat van lage bastonen naar hoge tonen. Op de verticale as leest u de luidheid af. Hoe lager de curve ligt, hoe luider de toon moest aangeboden worden om hem te kunnen horen.
In het groene gebied kan u het spraakgebied zien. Zo ziet u in de hoge tonen de scherpe klanken zoals de s, f en t. In de lage tonen bevinden zich de klinkers, maar ook medeklinkers zoals m, j en b. Samen met uw audioloog bespreekt u welke klanken voor u niet meer of moeilijk hoorbaar zijn en wat de meerwaarde is van een hooroplossing.

audiocabinehoortest

Tip

Zowel voor u als voor de audioloog kan het nuttig zijn om uw partner, familielid of kennis te betrekken tijdens de hooranalyse. Bij deze afspraak wordt veel informatie meegegeven, en met twee onthoudt u meer dan alleen! Een vertrouwenspersoon kan ook extra informatie aanbrengen of u helpen bij het maken van keuzes.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels