Deel via

Soep van nootmuskaat en waterkers

October 2021
In de herfst is een lekkere soep ideaal om op krachten komen. Waterkers en nootmuskaat zijn in dit verband ideaal om mee te experimenteren. Beide kruiden geven de nodige kracht aan een soep mee en hebben een bloedzuiverend effect, ideaal dus om je lichaam al op de winter voor te bereiden.

Nootmuskaat

Speciale boom

De nootmuskaat groeit aan een boom die twintig jaar nodig heeft om zich volledig te ontwikkelen (tot twintig meter hoog) maar dan veertig jaar vruchten kan dragen. De vruchten worden verzameld wanneer ze vanzelf op de grond vallen of met een speciale stok geplukt worden. De buitenste laag van de noot wordt gekraakt en de kern, die wij kennen als de muskaatnoot, wordt er uitgehaald.

Nootmuskaat in de volksgeneeskunde en de keuken

nootmuskaat In het 16de eeuwse Engeland ging het verhaal rond dat een dame van aanzien dronken was geworden na het eten van een handjevol muskaatnoten. Ook gaf men toen gevangenen en zieken vaak nootmuskaat omdat men dacht dat dit kruid hielp bij neerslachtigheid.

Hindoedokters gebruikten nootmuskaat dan weer als een middeltje tegen een slecht adem, en Arabieren verwerkten de noot in liefdesdrankjes.

In de keuken kan je met nootmuskaat vele kanten uit. Ze wordt gebruikt in onder meer sauzen, soepen, soufflé, ragout, punch, fruitsla en gebak. Nootmuskaat combineert ook goed met rauwe of gekookte spinazie.

Erwtensoep met nootmuskaat en salie

Ingrediënten

400 g erwten . 2 dl water . 4 aardappelen . 1 ui . 1 selder . 2 wortels . enkele salieblaadjes . snuifje nootmuskaat

Bereiding

Laat alle ingrediënten op de salie en nootmuskaat na gaarkoken en mix met de staafmixer. Kruid naar keuze met peper en zout. Zet het vuur af en voeg op het laatste de salieblaadjes en de nootmuskaat toe zonder nog te laten koken.

Bij deze soep past geroosterd brood. Je kan ook oud brood in korstjes snijden en in wat olijfolie met knoflook krokant bakken.

Waterkers

Nood aan helder water

Waterkers groeit overal in de wereld in helder stromend water. Het kruid heeft een heleboel goede eigenschappen voor het lichaam en kan bovendien voedsel langer goed houden. Zo wordt in Engeland al van oudsher wat verse waterkersblaadjes aan belegde broodjes toegevoegd.

Waterkers in de volksgeneeskunde en de keuken

waterkers Waterkers, en ook tuinkers, werkt bloedzuiverend. Het is intussen ook bewezen dat het sap sproetjes kan doen verdwijnen. De grote concentratie aan vitamine C maakt van waterkers een bron van gezondheid. De stengels werken dan weer urineafdrijvend.

Waterkers is een verrijking voor elk slaatje. Spring er wel spaarzaam mee om, want de smaak is best pittig. De stengeltjes van het kruid passen goed bij gevogelte en steak. Zowel soep, groenten, omelet als vis en vlees krijgen met wat waterkers een extra accent mee. Waterkers bewaart wel niet lang en wordt best zo vers mogelijk genuttigd.

Waterkerssoep

Ingrediënten

4 aardappelen . 150 g waterkers . 2 l kippen- of groentebouillon . takje peterselie . halve rode, groene en gele paprika . 2 lepeltjes mosterd . bosje lente-uitjes . klontje boter

Bereiding

Kook de ingrediënten van de soep een tiental minuten gaar zonder waterkers. Pureer samen met de waterkers en breng naar keuze op smaak met peper en zout. Houd nog een beetje waterkers opzij, hak fijn en versier er de soep in het bord mee.

Auteur: Stefaan Van Laere

3 reacties

Peterpeers
Bedankt voor de tips
Ik heb wel een vraagje: wat is het verschil tussen waterkers, tuinkers en sterrenkers? Als ik het goed voor heb staat er op de foto sterrenkers (tuinkers?) afgebeeld.... is dit hetzelfde als waterkers?
Jean Paul
25/10/21 08:05 REAGEER
Muddy Maddy
hallo,

ik denk dat op de foto tuinkers staat. waterkers is groter en heeft grote groene bladeren. ik heb die vorig jaar gemaakt en gevraagd aan de groentenboer of hij waterkers kon vinden. ik laat wel de paprika's eruit.
26/10/21 08:58 REAGEER
kittykoster
De soep lijkt mij zonder vlees niet zo lekker
25/10/21 13:32 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels