Deel via

Wat komt er op je bord?

November 2021
Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft als doel de promotie van producten van bij ons. De campagne 'wat komt er op je bord?' die in het voorjaar 2020 werd gelanceerd bevatte het nodige educatieve materiaal om de leerlingen in de eerste twee jaar van het lager onderwijs vertrouwd te maken met voeding van eigen bodem. Nu is ook de tweede graad aan de beurt. Iets om samen met de kleinkinderen door te nemen en zelf ook wat bij te leren...

Creatief en interactief

Anderhalf jaar na de succesvolle lancering van www.watkomteropjebord.be werd het pakket in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) uitgebreid met educatief materiaal voor de 2de graad lager onderwijs. Zowel leerlingen van de 2de als de 3de graad kunnen nu op een creatieve en interactieve manier meer leren over de herkomst van hun dagelijkse voeding.

 

Op ontdekkingstocht naar lokale, seizoensgebonden voeding

De kennis over voeding en de herkomst ervan gaat er in het algemeen op achteruit. Met het online lessenpakket ‘Wat komt op je bord’ wil VLAM leerkrachten maximaal ondersteunen om kinderen meer kennis bij te brengen over de producten van bij ons.

De digitale aanpak sluit aan bij de leefwereld van de leerlingen en biedt hen een leuke en leerrijke ervaring waarbij het thema grondig wordt uitgediept.

Wat komt er op ons bord? Een educatief pakket voor leerlingen van het basisonderwijs

Sinds de lancering in maart 2020 werd de online applicatie al bijna 10.000 keer bezocht en gingen al heel wat leerkrachten in de derde graad lager onderwijs er enthousiast mee aan de slag.

De leerlijn voeding uitgewerkt door het Vlaams Instituut voor Gezond Leven, formuleert ook voor de tweede graad lager onderwijs leerdoelen rond de herkomst van voeding. Het lespakket ‘Wat komt er op je bord’ biedt nu een concreet leerinstrument hiervoor. Filip Fontaine, algemeen directeur van VLAM: We zijn blij dat we nu al voor twee graden van het lager onderwijs educatief materiaal kunnen aanbieden waarmee we kinderen kunnen aansporen om na te denken over wat er op hun bord komt, waar het vandaan komt en in welk seizoen de verschillende voedingsproducten het meest beschikbaar zijn. De methodiek helpt hen groenten, fruit, aardappelen, vlees, vis, zuivelproducten en eieren van bij ons te herkennen.

Op onderzoek met Otis en Luna

Het zijn twee digitale figuurtjes, Otis en Lina, die de leerlingen meenemen in hun digitale interactieve ontdekkingstocht doorheen de producten van de Vlaamse landbouw.

De kinderen mogen zelf een dagmenu samenstellen en leren door middel van bijvragen meer over wat ze eten. Zo leren ze bijvoorbeeld dat de appel bij ons geteeld wordt en de sinaasappel niet en dat yoghurt en kaas van melk worden gemaakt.

De leerlingen van de derde graad gaan digitaal winkelen en de leerlingen van de tweede graad stellen virtueel een gerecht samen. Ze leren op die manier kiezen voor producten van bij ons en van het seizoen.

VLAM maakte ‘Wat komt er op je bord’ in samenwerking met het productiehuis ImpressantPlus.

Ontdek het pakket op www.watkomteropjebord.be

Auteur: Stefaan Van Laere

0 reacties

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels