Deel via

Senioren kunnen heel wat bijdragen tot onze maatschappij

November 2021
Oud(er) worden hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat je afgeschreven bent. Integendeel zelfs! Het is niet omdat je lichaam of je geheugen niet altijd meer zoals vroeger mee wil dat je niets aan onze samenleving te bieden hebt. Je kennis, je levenservaring, je vermogen om te relativeren en te beseffen dat na regen zonneschijn komt: de jongeren hebben heel wat van ons te leren. En wij van hen...
Oudere mensen zijn rijk aan jaren, maar ze hebben ook een schat aan vaardigheden en ervaringen. Ze hebben veel moeilijke situaties in het leven meegemaakt en overleefd die vele jongeren maar moeilijk kunnen begrijpen.
 

Het verschil maken

 
Te vaak verliezen senioren die in hun jeugd gewaardeerde leden van hun gemeenschap waren - als leraren, artsen, zakenmensen, maar even goed arbeiders of huisvrouwen. - hun gevoel van eigenwaarde naarmate ze met pensioen gaan en ouder worden. Veel  senioren zijn nog steeds geïnteresseerd in het maken van een verschil in de wereld door bij te dragen aan de samenleving, maar helaas erkent onze samenleving hun voortdurende verlangen om iets terug te geven niet. En in deze situatie verliest iedereen: de senior die zich steeds meer geïsoleerd en onbelangrijk voelt, en de gemeenschap waarin ze leven die hun waarde niet ziet en hun potentieel niet benut.
 

De positieve bijdrage van senioren aan onze maatschappij

 
ouderen1 Senioren hebben genoeg vrije tijd die ze graag zouden besteden aan activiteiten die ze graag doen. Ouder worden is onvermijdelijk, maar zoals het eeuwenoude cliché luidt, is leeftijd slechts een getal. Veel oudere mensen kunnen net zo actief blijven als vóór hun pensionering, zij het misschien tegen een wat lager tempo.
Hier zijn enkele ideeën voor activiteiten waarmee ouderen een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving:
 
Vrijwilligerswerk
 
Naarmate mensen ouder worden, staan ​​velen meer open voor het helpen van anderen. Zo kan je vrijwilliger worden voor een doel waarin je gelooft. Denken we maar aan het serveren van voedsel in een opvangcentrum voor daklozen; dierenorganisaties helpen, bijles geven en kinderen helpen met hun huiswerk op school,...
 
Leer een ambacht of zoek een nieuwe hobby
 
Terwijl technologie ons dagelijks leven binnendringt, gaan veel ambachten en vaardigheden die ooit belangrijk waren verloren. Ouderen die dergelijke ambachten en vaardigheden kennen, kunnen hun eigen werkplaatsen openen om anderen de kunsten te leren, zoals houtsnijwerk, metaalsmeden, breien, aardewerk, enz. Ze kunnen fungeren als fakkeldragers van vaardigheden die binnenkort alleen in geschiedenis- en folkloristische musea zullen bestaan.
Heb je zelf interesse om iets nieuws te leren, grijp dan je kans!
 
Verspreid je wijsheid
 
De opgebouwde levenservaringen van senioren kunnen de jongere generatie helpen bij het nemen van essentiële beslissingen over hun toekomst. Senioren hebben door de decennia heen veranderingen meegemaakt en kunnen uit deze ervaring de nodige lessen trekken.
 
Auteur: Stefaan Van Laere

12 reacties

wimverbeke
Klopt als een bus!
22/11/21 15:53 REAGEER
karel2
't is wel héél jammer dat bvb. de senioren gedwongen worden om alles digitaal te doen, zoals bankieren, het is een echte schade vanuit de overheid dat daar geen paal en perk aan gesteld wordt, vele mensen zijn niet mee, het is echt gevaarlijk om bestolen te worden via internet bankieren, aub we hebben de banken gered, vele miljarden zijn betaald, kunnen ze nu ook eens hun rol opnemen en de senioren gewoon laten betalen met geld?????
22/11/21 16:53 REAGEER
RDS
Volledig akkoord!
23/11/21 11:51 REAGEER
elvee
Wat de door ons geredde banken doen met het opdringen van digitale verrichtingen aan senioren, die niet de mogelijkheden hebben ermee te werken, of het gewoon niet kunnen, is een echte schande. Veel oudere mensen moeten een beroep doen op derden om hun rekeningen te kunnen betalen, want ook de bankkantoren verdwijnen al langer hoe meer. Met cash betalen moet mogelijk blijven, maar zelfs dat wordt door de banken ontmoedigd. Waar blijft de regering met het beschermen van de burgers ?
22/11/21 17:42 REAGEER
rafand
Beste Stefaan,
Senioren worden door de huidige generaties beschouwd als "quantité néglisable". Maar die hoog opgeleiden komen meestal uit de universiteiten, waar vakidioten aan de lopende band gevormd worden. Ze kennen en kunnen hun job, maar daarnaast maar heel weinig.
In de zomer van 2014 ging ik op bezoek bij een nicht van mijn ouderdom. Ze was genezen van kanker maar was al meer dan 3 jaar in behandeling voor hardnekkige natte exeemwonden. Als ze niet regelmatig het vocht afbette liep het in haar sloefen. Ze zat in een rolstoel en kon amper nog een paar stappen zetten. De behandelende arts had, ten einde raad een amputatie voorgesteld. Ik gaf haar de raad om de wonden met melkwei of molkozan 10%/90% te betten. Eerst wilde ze het niet geloven, maar door aandringen van de familie heeft ze het toch maar geprobeerd. Na 2 dagen waren de wonden droog. Na 2 weken kon ze opnieuw stappen en te voet naar de mis gaan. Bij de volgende afspraak bij de dokter in de kliniek stapte ze fier als pauw, zonder stok noch kruk zijn kabinet binnen. De dokter wist niet waar hij het had. Ze heeft hem dan op haar Waals de levieten gelezen. Ik heb nog trucen en remedies maar ik krijg ze nog aan de straatstenen niet kwijt. Een Franstalige gepensioneerde kinesist zei eens: Si on ne se fait pas honoré l'on se fait déshonorer . Besluit: gratis raad is niets waard.
23/11/21 00:55 REAGEER
paradelta
Er is een mop die eindigd met: maar weet die kip wel dat ik geen pier ben...
23/11/21 06:53 REAGEER
Jari
Voorstel : het woord vijftig plussers wordt uit de Grote Vandaele gescraptpt en vervangen door 50 minners. Senioren wordt vervangen jongeren.
Die jongeren ook het verschil. Nogal een geluk want anders reden we nog altijd rond met kar en paard.
Ze leveren ook een positieve bijdrage aan onze maatschappij.
Zij doen ook aan vrijwilligers werk. (bijlange niet alle vijftigplussers doen aan vrijwilligers werk !)
En ze verspreiden ook hun wijsheid. Precies alsof je dom bent onder de vijftig en plotseling heel wijs boven de 50..

We zijn ons zelf in het verdomhoekje aan laten duwen.
En ik ben veel ouder dan meer dan 50 minners.

En nee, dit is niet om te lachen.





23/11/21 08:55 REAGEER
Camilla
Aan Rafand,

Proficiat, buitengewoon. Ja, wat zegt geleerdheid he?
De gewone middeltjes van mijn moeder werken soms ook , zonder dat ik een dokter nodig heb.
Opstopping: boven warm water zitten op een emmer, en ge hebt geen dokter nodig, zoals ik eens met Kerstmis. Nu gaf mijn dochter mij die raad , die ik haar vroeger heb gegeven.
Dank u
Milla
23/11/21 09:58 REAGEER
snabber
Wordt het niet hoog tijd, dat iemand die slimmer is dan velen van ons, en zeker dan ik, op staat en die politiekers eens de les leest en zeggen dat wij ouderen een GROTE macht zijn bij de NADERENDE verkiezingen, in de maatschappij, maar door onze opvoeding ZWIJGEN voor die grote heren, die ook betaald worden met onze belastingbijdrage, degene die dat doet heeft in ieder geval mijn steun en ZEKER van velen van ons 65+sers.
23/11/21 11:24 REAGEER
Helena van Troje
Snabber hoe ga je dat realiseren? Staken daar heeft niemand problemen mee, want wij dienen toch voor niets. Dat helpt niet. Betogen? Met onze rollator en rolstoel en krukken op straat? Waarom is er in feite nog altijd geen politieke partij opgericht door de senioren of hoe je ons ook al mag en kan noemen? Nu hebben wij op gen enkele manier impact op het beleid. Er zijn ouderenraden ja, maar daar wordt geen rekening mee gehouden.
23/11/21 13:35 REAGEER
wimverbeke
Ouderdom is eigenlijk vooral een getal. Uiteraard brengt de leeftijd ook ongemakken mee maar er zijn zeker voordelen aan. Denken we maar aan onze levenservaring!
24/11/21 07:34 REAGEER
GreM
Epidemioloog en ouderenarts Luc Bonneux (67)
Meer diploma's in allerlei dingen, maar iets minder in diplomatie.
Na interviews op TV en artikels in de krant houd ik wel een ambetant gevoel over.
Ach, allemaal goed bedoeld waarschijnlijk maar ook een beetje op het randje van...?
Na allerlei argumenten, vooral tegen verplichte vaccinatie omwille van allerlei ethische redenen kwam volgende afsluitertje:
' Vroeg of laat zullen we dit debat toch moeten aangaan: wat is nog redelijk op hoge leeftijd? Ik gun iedere grootmoeder een overlijden in het eigen bed omringd door haar geliefden, niet in een steriel ic-bed omringd door witte pakken".
Of, oma 'go home' en 'die happy' want ge ligt toch een beetje in de weg.
Therapeutische hardnekkigheid hoeft niet, maar het gevoel in de weg te liggen hoeft toch ook niet.
25/11/21 12:16 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels