Deel via

Waarom moeten we meer betalen voor onze voeding?

November 2021
Het leven wordt duurder, dat merken we elke dag opnieuw wanneer de rekeningen van elektriciteit, gas, water en noem maar op binnenkomen. Ook voor voeding moeten we beduidend meer betalen dan een jaar geleden. Econome Carole Dembour van de federatie van de Belgische voedingsindustrie Fevia gaat dieper op dit fenomeen in.

Een stijging van de productiekosten, maar met hoeveel?

Achter de vraag van deze economiste, schuilt eveneens de vraag van de consument: kunnen voedingsbedrijven zelf niet instaan voor de stijging van hun productiekosten? Helaas niet. Hieronder geef ik aan waarom.

Vandaag zien we een ware explosie van de prijzen van voedingsgrondstoffen. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) liggen de groothandelsprijzen nu meer dan 30% hoger dan in dezelfde periode in 2020. Dat is het hoogste inflatieniveau van de afgelopen tien jaar. Niet alleen voor grondstoffen, maar ook voor energie en transport betalen producenten aanzienlijk meer. Twee voorbeelden: tussen september 2020 en september 2021 is de prijs van aardgas verzesvoudigd (TTF Nederland - IMF) en zijn de kosten van het vervoer van een container verviervoudigd (world container index). Ondertussen zijn de verpakkingen ook niet achtergebleven. De kostprijs voor houten, plastic en kartonnen verpakkingen is met respectievelijk 133%, 22% en 17% gestegen (NBB).

Die prijsexplosie is het gevolg van een schaarser wordend aanbod op de wereldmarkt, vooral door klimatologische omstandigheden en slechte oogsten, veranderende consumptiegewoonten na de coronacrisis en een duidelijke stijging van de vraag door het herstel van de wereldeconomie. Maar ondanks deze enorme kostenstijging, die niemand had kunnen voorzien en waarvan de toekomstige ontwikkeling moeilijk te voorspellen is, moeten onze bedrijven voeding blijven leveren en kunnen zij hun grondstoffen, ingrediënten en verpakkingen niet zomaar vervangen.

Lees hierover onze Food & Figures Stijgende voedselgrondstoffenprijzen (+28%): stoppen of doorgaan?

De uitleg van de economiste...

voeding2 Voorlopig blijft de consument gespaard van de stijgende productiekosten. Sterker nog: in september 2021 daalde het indexcijfer van de consumptieprijzen voor voeding en niet-alcoholische dranken met 1% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Hoe is dat mogelijk? Het is belangrijk om te weten dat, in de contracten die worden afgesloten tussen voedingsproducenten en de grootwarenhuizen, de prijzen doorgaans voor het hele jaar worden vastgelegd. Zoals hierboven aangegeven, was de stijging van de productiekosten, de omvang en de duur ervan echter niet voorzien en werd er dus geen rekening mee gehouden in de contracten voor 2021. Onze bedrijven moesten dit een heel jaar lang ondergaan en hebben ondertussen de stijging van de productiekosten zelf moeten opvangen, wat echter onhoudbaar is. 

We gaan nu de periode van contractonderhandelingen voor het komende jaar in. Onze bedrijven zullen jammer genoeg geen andere keuze hebben dan hun verkoopprijzen te verhogen. Hun rentabiliteit, die al meer dan vijftien jaar daalt, bereikt dit jaar wellicht een historisch dieptepunt. Het is dan ook onvermijdelijk dat de consument meer zal moeten betalen voor zijn voedingsproducten en dranken.

Lees hierover onze Food & Figures Operationele marge bijna op een historisch dieptepunt (2,7%)

... voldoet aan de belangen van de consument

Enerzijds nemen de financiële middelen van onze bedrijven af en anderzijds nemen de eisen die we aan voeding stellen toe. Als consumenten willen we immers allemaal lekker, kwalitatief, betrouwbaar, veilig, gevarieerd, evenwichtig en duurzaam eten op ons bord. En dat is waar onze bedrijven en onze food heroes elke dag aan werken. Met de investeringen van vandaag, produceren onze bedrijven voeding die voldoet aan de wensen van de consument van morgen. Zonder voldoende rentabiliteit komen er geen investeringen. En zonder investeringen is er geen innovatie en ook geen werkgelegenheid. En iedereen, ook de consument, zou er nadeliger uitkomen. 

Conclusie?

Het is van essentieel belang dat de prijs die de consument betaalt, de juiste prijs voor voeding en dranken weerspiegelt. Dat wil zeggen: een prijs die elke schakel in de voedingsketen in staat stelt om kwaliteitsvolle, veilige en duurzame producten aan te bieden. En wanneer de productiekosten stijgen, zeker in zo’n aanzienlijke mate, is het economisch onvermijdelijk dat de consument dit merkt aan zijn kasticket. 

 

Bron: Fevia

Auteur: Stefaan Van Laere

7 reacties

annyvl
Wij als bejaarden worden over het hoofd gezien. De prijzen stijgen de pan uit, voor de Poetsdienst met cheques betaal je 80 euro( entree) wat ik niet goed snap . Idem voor de strijkatelies. De gas De verlichting … maar waar blijft de index? Sinds corona niet een euro opslag gehad. Vergeten generatie!!!
29/11/21 09:07 REAGEER
mapo
Dat prijzen stijgen weten we ondertussen allemaal,
maar wie doet er iets aan, wie houdt het tegen?
29/11/21 17:02 REAGEER
Jipi
Beste Annyvl, ik ben het totaal niet eens met u.
Wij gepensioneerden kregen wel 2% index opslag (ergens in september dMAAR wat bleef ervan over?
29/11/21 17:29 REAGEER
Moremajorum
Beste Jipi,

2% Index aanpassing in september maar wat is dit in vergelijking met de in dezelfde maand torenhoge stijging van energieprijzen, brandstofprijzen, voedselprijzen. Alle belastingen en verzekeringen worden berekend aan het huidig indexcijfer, uitkeringen zoals pensioenen worden slechts aangepast wanneer de spilindex met 2% wordt overschreden . Dit proberen de bevoegde diensten zo lang als mogelijk uit te stellen of door heel wat essentiële en noodzakelijke producten uit de spilindex te nemen. Maw men heeft reeds al heel wat wat meer betaald voor men aanpassing krijgt , inkomen daalt levensduurte stijgt !
29/11/21 18:20 REAGEER
wimverbeke
Als je naar de winkel gaat zie je meteen dat het leven veel duurder geworden is.
29/11/21 19:54 REAGEER
Familieandre
Het is al lang geweten dat de indexsamenstelling niet de weerspiegeling is van de levensduurte. Alles evolueert en het zou maar normaal zijn dat de samenstelling van de gezondheidsindex waarvan de lonen en wedden afhangen regelmatig bekeken wordt in hoeverre deze nog actueel is. Een ministriële prijzencontrole is al lang verleden tijd ! Uiteraard moet er ook in de voedingsnijverheid winst gemaakt worden om te kunnen investeren. Maar zijn het niet de tussenschakels die te hoge winsten nastreven ten koste van de producent ?
30/11/21 15:07 REAGEER
denardenees
niets nieuws onder de zon de echte prijs verhogingen moeten nog komen eens ze hun kosten hebben berekent .....en zoals altijd de verbruiker betaald het gelag
en vooral de ouderen die nog een spaarcentje hebben daar is alleen waarde vermindering vast te stellen .... en de pensioenen zijn niet meer van deze tijd
voor de meeste werknemers
1/12/21 12:20 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels