Deel via

Stop de heksenjacht op belastingbetaler?

July 2013
Computer
Met deze titel begon Sennet columnist Jan Schils zijn artikel. Maar vele lezers zeggen dat de regering én de fiscus het juist gemunt hebben op de niet-belastingbetaler. Zij vinden dat er nog strenger moet worden opgetreden. Met name tegen belastingontduikers. Lezers noemen belastingontduiking een nationale sport van de Belg.

Nog strenger optreden

Deze regering doet geen jacht op belastingbetalers, neen, deze regering doet jacht op NIET-belastingbetalers. En ik wil er als goede belastingbetaler nog aan toevoegen dat ze voor mij nog strenger mogen zijn. Want hoe meer belasting er binnen komt, hoe meer de lasten gespreid kunnen worden."
Johan V. (61) Brugge

Waarom de fiscus argwanend is

Dus als je de som maakt, proberen we langs 2 kanten onszelf en onze medemens te bestelen. En dan de schuld bij de fiscus leggen? Goed idee dat er een wettelijk kader wordt vastgelegd tussen de fiscus en de burger/ondernemer. Vraag is waarom de fiscus zo argwanend is geworden. Dit is een lang verhaal dat uiteindelijk neerkomt op ons ontduikend gedrag t.o.v. alles wat met belastingen te maken heeft. Alles voor mij, niks voor de anderen, lijkt het motto. Maar ondertussen profiteert men wel volop mee van alle sociale voorzieningen. En die kosten nu eenmaal geld. Dus als je de som maakt, proberen we langs 2 kanten onszelf en onze medemens te bestelen. En dan de schuld bij de fiscus leggen? Van arrogantie gesproken! Heeft een charter nut? Hoelang zal het duren alvorens innovatieve geesten alweer achterpoortjes hebben gevonden om het charter te misbruiken in eigen belang en om de fiscus te misleiden?
T. (59) Vorselaar

Belastingontduiking is een nationale sport

Daar ik volledig al mijn belastingen betaal, vind ik dat ik mag reageren op mensen die de nationale sport belastingontduiking beoefenen. Na het zovele jaren bijna zorgeloos en onbekommerd succesvol beoefenen van deze sport, lijkt het een verworven recht te zijn om geen of te weinig belastingen te betalen. Wij zijn heel ons leven gehoond en belachelijk gemaakt door die mensen en we hopen uit de grond van ons hart dat er eindelijk wat rechtvaardiger belastingen geïnd zullen worden. Er is crisis en hopelijk wordt er eerst van die categorie een rechtmatige belasting geheven vooraleer de anderen nog eens extra belast worden.
Elisabeth H. (68) Deurne

Tijd voor eerlijke belastingen voor hoge inkomens.

Vele achterpoortjes komen enkel ten goede aan hen die zoveel geld hebben dat ze specialisten fiscaliteit kunnen betalen, om de fiscus op te lichten. Het wordt hoog tijd dat de hoge inkomens een eerlijke belasting betalen in functie van inkomen. Ik spreek niet over legaal belastingen betalen, neen eerlijke belastingen.
Vereenvoudig daarom de belastingen op inkomen. Vele achterpoortjes komen enkel ten goede aan hen die zoveel geld hebben dat ze specialisten fiscaliteit kunnen betalen, om de fiscus ofwel op te lichten, ofwel alle hoekjes en kantjes zoeken om zo weinig mogelijk te betalen.
Er zal ook een verschuiving moeten komen naar belasting op vermogen, want de grote rijkdom wordt daar gemaakt. Of wil men de gewone mens, met bescheiden inkomen, helemaal de luchtpijp dicht nijpen, zoals nu al gebeurt in een aantal landen in Europa.
Louis W. (58) Itegem

Gebrek aan burgerzin

Jongere mensen zijn minder geneigd om te frauderen dan de oudjes, voor wie het een sport was om de fiscus te bedriegen. Het is wel een feit dat er, zelfs vandaag, weinig of geen controle gebeurt. Er zijn zelfstandigen die in 10 jaar geen enkele controle gekregen hebben. Terwijl iedereen weet dat de Belgen geen voorbeeld zijn van eerlijke belastingbetalers. Wij zijn heel wat minder scrupuleus dan de noordelijke landen in Europa, alhoewel er volgens mij beterschap in zit. Jongere mensen zijn minder geneigd om te frauderen dan de oudjes, voor wie het een sport was om de fiscus te bedriegen.
Het is maar goed dat de fiscus meer controlemiddelen ter beschikking krijgt, want het zwartwerk is nog steeds dagelijkse kost. De mentaliteit van de burger moet veranderen. Er is in ons land een groot gebrek aan burgerzin. Ontduiken van belastingen is gewoon diefstal.
Rob (56) Ninove

Correcte verdeling van belastingen

Dat het in België nog een stuk beter is dan in omliggende landen zoals Nederland (waar Ouderenzorg en Gezondheidszorg worden afgebouwd) komt o.a door de hoge belastingen. Voor de meeste mensen is het de moeite om daarvoor te betalen. Alleen zijn de belastingen slecht verdeeld: de loontrekkers betalen de volle pot. Superrijken frauderen en betalen veel te weinig. Eigenlijk is het de wereld op zijn kop: hoe rijker hoe minder belastingen men betaalt. En dan maar geld plaatsen in belastingparadijzen.
Annemie (62) Luik

Frauderen is diefstal

Moest men niet frauderen, was er minder controle nodig Trouwens, als fraude geen crimineel feit meer is, dan is diefstal dit ook niet, want wie fraudeert, pleegt toch diefstal, of niet soms? Frauderen met gemeenschapsgeld ( via BTW, zwart of boekhoudkundige trucjes) is toch diefstal van gemeenschapsgeld, dat van jou en mij is. Moest men niet frauderen, was er minder controle nodig, dus minder ambtenaren, ook minder advocaten om de fraudeurs te verdedigen voor de (verminderde) rechtbanken enz...
Indien het systeem voor de zelfstandigen dezelfde zou zijn als voor de gewone werknemers dan zou er geen sprake zijn van discriminatie. De zelfstandigen boeren maar door in het zwart, terwijl van de gewone man van de eerste tot de laatste verdiende cent gekend is bij de belastingen.
Indien de zelfstandigen een beetje meer solidair zouden zijn met hun medemensen dan zou er niet veel meer tekort zijn in de schatkist! Miljarden gaan er jaarlijks verloren door fraude van de zelfstandigen. Is dit eerlijk?
Jacques T. (68) Nieuwkerken

Dringend grote schoonmaak

In tijden van crisis is het goed om de grote schoonmaak te starten, dus laat de heksenjacht maar beginnen! Het wordt hoog tijd dat de fiscus de echte fraudeurs gaat aanpakken! Mijn hele loopbaan heb ik als kleine ambtenaar belastingen betaald volgens een opgelegd barema, dat zo doorzichtig was als bronwater. Grote ondernemers ontduiken jaarlijks miljoenen euro's aan accijnzen/belastingen door gebruik te maken van allerlei fiscale truckjes en achterpoortjes. In tijden van crisis is het goed om de grote schoonmaak te starten, dus laat de heksenjacht maar beginnen! Tegen dat men daarmee klaar is, is de begroting in evenwicht, of is er misschien zelfs overschot?
Marcel (58) Wilderen

Bankgeheim hoeft niet

Er is in ons land helemaal geen belastingcontrole, er is ook geen enkele controle naar fraude, aangezien ik alle dagen die fraudeurs met mijn eigen ogen bezig zie. Voor mij hoeft er geen charter, voor mij hoeft er geen bankgeheim. De fiscus mag van mij alles zien, ik heb niets te verbergen. Als iedereen doet wat hij moet doen dan zou er ook geen controle nodig zijn.
Geert E. (62) Geraardsbergen

Belastingen betalen met een glimlach?

Dit is geen "heksenjacht" maar het toepassen van de wetgeving. Eindelijk maakt men werk van de fiscale fraude en ook de sociale fraude en er zijn al verlichte geesten die er tegen zijn ! Dit is geen "heksenjacht" maar het toepassen van de wetgeving. Gedurende tientallen jaren hebben bepaalde belangengroepen de wetten hieromtrent trachten te omzeilen. Deze wetten werden gestemd door het parlement en zijn voor iedereen gelijk. Het is dan maar normaal dat deze wetten ook door elke Belg worden gerespecteerd en dat hierop controle wordt uitgeoefend ! Dit is geen heksenjacht, maar de plicht van de overheid om te waken over de stipte uitvoering van de wetgeving. Dit is in het voordeel van elke inwoner van dit land. Niemand betaalt graag belastingen, maar dit is de prijs die men betaalt om te leven in een land met een goede sociale wetgeving en met een ziekteverzekering waar men in de meeste landen alleen maar kan van dromen. Onze levensstandaard is goed tot zeer goed en men sterft hier niet van honger of gebrek aan medische verzorging. Wij mogen fier zijn op ons sociaal model! Geen enkel land ter wereld doet het beter! Dus laten we onze belastingen betalen met een glimlach en gelukkig zijn hier geboren te zijn, te mogen wonen en deel uit te maken van deze "Belgische" maatschappij!
U en ik, in het leven gehouden door loon of pensioen, hebben geen last van die zogezegde heksenjacht. De overheid weet tot de laatste frank wat ons inkomen is.
Joseph B. (67) De Pinte

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels