Deel via

Zo fiets je de mooiste routes via fietsknooppunten

July 2013
Fietsknooppunter
Fiets jij al routes via fietsknooppunten? Neen, de naam heeft niets met 'in de knoop' te maken. Deze plaatsen knopen prachtige routes om met de tweewieler te ontdekken aan elkaar. Het leuke en praktische fietsroutesysteem geeft je alle vrijheid om zelf de afstand en de route van je tocht te bepalen. En je weet dat je onderweg zeker een leuke plaats tegen komt om te genieten van een natje en een droogje. Wist je dat de uitvinder een Vlaming is!

Ken je Hugo Bollen?

Het knooppunten-systeem is gestart in Limburg en heeft zich als een olievlek verspreid. De bedenker van het knooppunter-systeem zou eigenlijk dé held moeten zijn van de recreatieve fietsers. Hij heet Hugo Bollen en is een Vlaamse mijningenieur. Zijn inspiratie haalde hij dan ook bij de koolmijnen.

Knooppunter

Ondergrondse knooppunten

In het labyrint van onderaardse mijngangen vindt men zijn weg met behulp van knooppunten. Na de teloorgang van de mijnbouw en de opkomst van het fietstoerisme bracht dat Bollen op het idee dat zo'n netwerk van knooppunten ook bovengronds kan werken. En inderdaad, het komt bij fietsroutes even goed van pas als in de mijngangen. Volgens luisteraars van Radio2 verdient het netwerk zelfs de kwalificatie van 'Achtste Wereldwonder'. Dat lijkt ons een tikkeltje overdreven. Maar we zijn het eens dat 'knooppunten' fietsers talloze mogelijkheden bieden.

Hoe werken de fietsroutenetwerken?

Dat vraagt een woordje uitleg. De traditionele fietsroutes met de zeshoekige routebordjes (de themaroutes) hebben als nadeel dat ze een vaste afstand hebben en een vast traject volgen. Jij als fietser moet dat (als je wilt natuurlijk) gewoon volgen. De fietsroutenetwerken aan de hand van knooppunten geven fietsers juist alle vrijheid om zelf de afstand en de route van de tocht te bepalen.

Elk knooppunt heeft een nummer.

Het idee is even simpel als briljant. De mooiste fietspaden en autoluwe wegen in een regio worden in kaart gebracht en vormen samen een netwerk. Waar twee of meer paden van dit netwerk elkaar kruisen, is een knooppunt. En elk knooppunt heeft een eigen nummer.

Bordjes geven aan wat de route naar de aansluitende knooppunten is. Linksaf naar nummer 42, rechtdoor naar 6, rechtsaf naar 72. De beschrijving van een route voor je fietstocht hoeft daardoor niet langer te zijn dan een briefje dat je op je fietsstuur plakt of in zo'n handige knooppunter houder stopt. Zo is de het rijtje 26 – 46 – 49 -48 – 44 43 – 45 – 26 goed voor drieëntwintig kilometer fietsplezier rond Genk, om maar een voorbeeld te noemen.

Knooppunter

Kaart niet nodig, wel gewenst.

Een wegenkaart is dus nu niet meer echt nodig om je weg te vinden op de fiets. Maar... het is toch een aanrader om altijd een fietsnetwerkkaart van de regio bij te hebben (te koop in alle toeristische infokantoren). Het is altijd mogelijk dat een bordje verdwenen is of dat wegenwerken roet in het eten gooien. Of misschien wil je op zo'n zonnige dag wel wat kilometer extra doen. Met de kaart bij de hand kan je meteen je route bijsturen.

Kant-en-klaar voor fietsgenieters!

Je hebt het ook al wel eens meegemaakt: thuiskomen na een dagje fietsen zonder één terrasje gezien te hebben. Een oplossing hiervoor zijn de vele kant-en-klare fietsroutes die aangeboden worden. Zij bieden de garantie dat je al de mooie plekjes, de toffe cafeetjes en terrasjes van een regio op je traject tegen komt. Lekker fietsen? Dat mag je letterlijk nemen!

Straks ook in Wallonië.

Het idee van Hugo Bollen kreeg al snel navolging in de andere provincies, in Nederland en zelfs een stukje van Duitsland. Volgend jaar zal je ook in Wallonië 'point-noeuds' kunnen volgen. Er wordt een begin van netwerk gemaakt in de regio 'Wallonie Picarde' dat zal aansluiten met dat van West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Geen twijfel aan dat wij Vlamingen deze knooppunten heel snel zullen gaan verkennen.

Al gehoord van Knooppunter? We leggen het je uit in vijf luikjes:

  1. De Knooppunter fietsrouteplanner
    Gedaan met potlood, papier en rekenmachine om kilometers te berekenen. Met deze online routeplanner is een route in enkele minuten gemaakt. Je geeft met enkele kliks je route in en de kaartjes komen er gebruiksklaar, met vermelding van de tussenafstanden uit je printer.
  2. De Knooppunter houder
    De 'flintstone-gps', zo noemde iemand dat handige houdertje dat steeds meer fietsers op hun stuur meedragen. Het is in drie seconden geplaatst op om het even welk fietsstuur. De kaartjes die je met de fietsrouteplanner maakt passen perfect in deze houder, net als alle routes die Knooppunter zelf aanbiedt. Zo heb je altijd alle informatie voor de route voor je neus staan, op het stuur.
  3. De Knooppunter Fietspocket Knooppunter
    Dit is zonder meer de meest praktische en compacte fietsgids (past in broek- of jaszak). In zo'n pocket zijn tien van de mooiste trajecten in een provincie verzameld, telkens in een korte en lange versie. Je fietst er langs de verborgen plekjes van de streek en ontdekt gezellige terrasjes en toffe eethuisjes. In de pocket zitten handige uitneembare routekaartjes.

    De pocket is beschikbaar voor West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant of Limburg.
  4. De lekkerste fietsboxen van Vlaanderen
    Je fietst met de aanwijzingen uit deze box als het ware van het ene toffe terras naar het andere, van restaurant tot charmante eethuisje.
    Elke box bevat vijf routes (telkens kort en lang) met tal van originele terrastips. De box bevat ook gebruiksklare routekaartjes en de handige houder voor op je fietsstuur.
    Je kan kiezen uit deze twee lekkere boxen:
    Knooppunter Lekker fietsen! – De Westhoek
    Fietsend genieten in en rond Diksmuide, Ieper, Poperinge, Veurne en Zonnebeke

    Knooppunter Lekker fietsen! – Het Brugse Ommeland
    Fietsend genieten in en rond Beernem, Brugge, Damme, Tielt en Torhout
  5. Knooppunter Fietsbox Kust
    Op vakantie naar de Belgische kust? Dan mag deze box zeker niet ontbreken in je bagage. De box bevat immers de mooiste fietsroutes (telkens kort en lang) vanuit elke kustgemeente, met onderweg heel wat toffe terrasjes en verrassende plekjes. In de box steekt ook een gids met alle mogelijke info voor de kustfietser en niet te vergeten de handige Knooppunter houder, waarin alle bijhorende routekaartjes passen.

    De box Westkust met fietsroutes vanuit De Panne, Koksijde/Oostduinkerke, Nieuwpoort, Middelkerke/Westende en Oostende.

    De box Oostkust met fietsroutes vanuit Oostende, Bredene, De Haan/Wenduine, Blankenberge, Zeebrugge en Knokke-Heist.

Info over dit alles vind je op www.knooppunter.com. De Knooppunter producten vind je bij Standaard Boekhandel, AS Adventure en de betere boekhandel. Je kan ook bestellen via de online shop.

 

Driemaal voordeel voor leden OxyTime

Nog dit: leden met een OxyTiME krijgen een korting van 10% op alle Knooppunter producten.
Daarnaast zijn er nog speciale aanbieden voor de Knooppunter Set Fietspocket en de Knooppunter Fietsbox Kust

Nuttige links:
Fietsrouteplanner:
http://www.knooppunter.com/nl/Routeplanner/

Melden van problemen i.v.m. signalisatie: http://www.knooppunter.com/nl/Extra/Routedokter/

Fietsinfo West-Vlaanderen:
http://www.westtoer.be/westtoer/fietsen.aspx?id=100062

Fietsinfo Oost-Vlaanderen
http://www.tov.be/landing.aspx?banid=6&coll_id=11&taxid=731&rid=114

Fietsinfo Vlaams-Brabant
http://www.toerismevlaamsbrabant.be/wat-wil-je-doen/overzicht.jsp?rootthema=02_Fietsen

Fietsinfo Limburg
http://www.toerismelimburg.be/nl/fietsen

Fietsinfo Antwerpen:
http://www.toerismeprovincieantwerpen.be/be-nl/info/164/Fietsen.html

Overzicht fietsnetwerkkaarten:
http://www.knooppunter.com/nl/Producten/Fietsnetwerkkaarten/

1 reactie

jeanfestraets
Hallo,

Klopt het dat je tegenwoordig ook via fietsknooppunten kunt fietsen met een fiets app? Ik zag zoiets namelijk voorbij komen op Fietsnetwerk.nl.

Mvg,

H. Bleijendekker
8/03/17 09:00 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels