Voor velen kan de dag niet beginnen zonder koffie. Bijna een kwart (23%) van alle drankjes die dagelijks gedronken wordt is koffie.
Het mag duidelijk zijn: de Vlaming kan niet zonder zijn koffie. Het is als het ware de olie die onze motor draaiende houdt en die we op verschillende momenten van de dag kunnen nuttigen. Van de eerste oppepper bij het ontbijt over een drankje tussendoor om naar uit te kijken en het perfecte niet-alcoholische digestief na je maaltijd: er is altijd wel een gelegenheid om koffie te drinken.
Wat we 'koffie' noemen is eigenlijk een verzamelnaam van tal van soorten en bereidingswijzen. Alles begint uiteraard bij het basisproduct, de koffieboon. Voor die in ons kopje belandt heeft ze al een hele weg afgelegd. De koffie die we geserveerd krijgen is vaak een melange van verschillende soorten koffiebonen en ook in het proces van het branden van deze bonen zijn er heel wat verschillen in kwaliteit. Om nog maar te zwijgen van het uiteindelijke bereiden van de koffie: zelf malen van de bonen, gemalen bonen, oploskoffie, filters, ...
Ray & Jules
Ray & Jules is een start-up uit het Leuvense, naar eigen zeggen "coffee freaks, people lovers en technology geeks". Dat vraagt om een woordje uitleg...
De naam 'Ray & Jules' is niet toevallig gekozen en straalt letterlijk positieve energie uit. 'Ray' is het Engelse woord voor 'zonnestraal', en 'Jules' verwijst naar 'Joule', de eenheid van energie. Ray & Jules staat ook voor een positief duo dat vreedzaam vecht voor haar droom, namelijk een nieuwe, eerlijke koffieketen. Samen met de koffiedrinker.
Als eerste stap namen ze het roosteren van koffie kritisch onder de loep: de klassieke koffiebranders verslinden immers energie en zijn verslaafd aan goedkoop petroleum en aardgas. Zo stoten ze 15 miljoen ton CO2 per jaar uit wereldwijd. Om dat te compenseren, zou je een bos zo groot als 25x Vlaanderen moeten planten.
Bij de pensionering van een artisanale koffiebranderij zag oprichter Koen Bosmans zijn kans: hij nam de branderij over, en met de hulp van zusterbedrijf CEE, experts in energie-efficiëntie, vonden ze de 140 jaar oude technologie voor koffiebranden opnieuw uit: 3x energie-efficiënter, enkel met zonne-energie als brandstof.
Zijn droom: tegen 2050 de koffie-industrie 100% CO2-vrij en eerlijk maken.
Traag roosteren op lagere temperatuur en zonne-energie
Met Sarah en Lieze Bergé heeft Ray & Jules twee vrouwelijke branders in huis. Zij waken van nabij over het proces van traag roosteren op lagere temperatuur, wat zorgt een unieke smaak- en aromaontwikkeling.
Dit proces verschilt duidelijk van de klassieke industriële koffie, waarbij de bonen omwille van schaal kort op hoge temperatuur geroosterd worden. Het zogenaamde branden van de bonen is daar eigenlijk eerder 'bakken'. De bittere toets in de smaak van commercieel gebrande koffie is in tegenstelling tot wat velen denken dus niet van de boon zelf maar van het industrieel branden afkomstig.
Uniek rijker smaakpalet
Door de klassieke manier van snel en op hoge temperatuur roosteren door de klassieke producenten heeft heel wat koffie een (volgens sommigen eentonige) uniforme smaak. Hierbij zijn we vergeten dat koffiebonen 800 verschillende smaken en aroma’s kunnen hebben. Door het roosteren op lagere temperatuur en aan een veel trager tempo blijven deze typische smaken en aroma's behouden. Omdat bij dit proces de warme lucht hergebruikt wordt, blijven de smaken en etherische oliën in de lucht hangen, wat de smaken en aroma's in de bonen alleen nog maar versterkt. Dit zorgt voor een uniek, rijker smaakpalet.
Solidariteit met het zuiden...
Ray & Jules is meer dan zomaar een koffiefabrikant. Zo is 'solidariteit' het sleutelwoord, in eerste instantie door eerlijke handel met het zuiden. Naar schatting 80% van de klassieke koffieplantages zoals we ze nu kennen zal in 2050 verdwenen zijn door de gevolgen van de klimaatopwarming, en het is belangrijk om die telers die met zorg voor kwaliteit en ecologie bezig zijn te ondersteunen.
In het aanbod heeft Ray & Jules grote aandacht voor koffie van single origin (koffiebonen van één bepaald gebied of soms zelfs één plantage). In het aanbod vanuit de hele wereld vinden we naast 8 single origin koffie ook 2 blends. Al deze koffies hebben trouwens een naam om het persoonlijk karakter uit te stralen.
... en met de (klein)kinderen
De beoogde solidariteit reikt ook de hand naar de toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen. Zo werden ze door de Verenigde Naties erkend als één van de pioniers in de voedingssector die strijden tegen de klimaatverandering. De waarden van duurzaamheid, ecologie en smaak doorgeven aan de volgende generaties zal zeker de grootouders onder ons aanspreken!
Met respect voor traditie, met het oog op de toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen.
Lokaal
Ray & Jules is het schoolvoorbeeld van een lokaal bedrijf, ondergebracht in een oude wijnwinkel in het pittoreske dorpje Hamme-Mille nabij Leuven. Omdat het bedrijf geen grote fabriek nodig heeft en geen CO2 uitstoot kon het in de dorpskern gevestigd worden vlakbij een school. De vliesjes die bij het roosteren vrijkomen worden trouwens gebruikt voor de droge toiletten van dit schooltje of voor de moestuin...
Online makkelijk bestellen
De koffiebonen van Ray & Jules worden tweemaal per week ter plaatse vers geroosterd. Het bestellen van de verschillende formules (bonen of gemalen zoals je dat wenst) is enkel online mogelijk. Gemakkelijker kan niet: gewoon thuis aan de computer of via de smartphone bestellen, en je krijgt je koffie enkele dagen later vers thuis geleverd! Ook hier wordt aan het milieu gedacht. Zo streeft Ray & Jules er naar om de levering in België zoveel mogelijk met elektrische voertuigen te doen. Ook wordt de koffie geleverd in recycleerbare verpakkingen.
Koffie Kerstpakket
Nieuwsgierig om de koffie van Ray & Jules te proeven? Maak dan gebruik van deze actie met SenNet Magazine om het Koffie Kerstpakket te bestellen aan de prijs van € 20,00 (normaal € 22,35 of een besparing van 11%). Met een extra cadeau: een reep fairtrade chocolade van Tony’s Chocolonely. Gratis thuis geleverd.
Verras je vrienden en familie (of verwen jezelf) met 3 heerlijke koffiesmaken uit Ethiopië, Guatemala en Peru. 3x 250gr. Biologisch en fairtrade. Traag geroosterd op zonne-energie in de lokale koffiebranderij vlakbij Leuven.
Het pakket bevat:
- 250 gr. Powerful Peter uit Guatemala 'Toffee & Dark Chocolate'. Heerlijke koffie, met stevige body en zacht aroma. Vol van smaak met aantrekkelijk karakter.
- 250 gr. Sunny Joe 'Special Edition' uit Peru 'Raisins & Nutty Chocolate'. Een smakelijk, zachtfruitige koffie. Biologisch. Lekker rond van smaak, om de hele dag van te genieten.
- 250gr. Fruity Franny uit Ethiopië 'Apricot & Wild Roses'. Een unieke koffie met een delicaat lichtfruitige smaak. Voor de fijnproever.
- Een reep chocolade van Tony's Chocolonely, de chocoladefabrikant die instaat voor het maken van 100% slaafvrije chocolade.
Je kan het Kerstpakket hier bestellen.
Auteur: Stefaan Van Laere
3 reacties
Dat gedoe met die koffiepads heeft me nooit aangetrokken.