Deel via

Een boontje voor koffie...

December 2021
Ben je ook verzot op de geur van een vers gezet kopje koffie? Niets zo heerlijk om de dag mee te beginnen, gewoon als tussendoortje of als afsluiter van de maaltijd. Maar wellicht ben je terecht echt kritisch op de kwaliteit van je koffie. Sta je bovendien open voor waarden zoals ecologisch verantwoorde, eerlijk geteelde en lokaal gebrande koffiebonen? Dan hebben we met de koffie van Ray & Jules een mooie tip voor jou: ’s werelds eerste koffie, traag geroosterd enkel met zonne-energie... Met de speciale Kerstactie krijg je bovendien de kans om zelf te proeven. Heb je ineens ook zo'n trek in koffie...

Voor velen kan de dag niet beginnen zonder koffie. Bijna een kwart (23%) van alle drankjes die dagelijks gedronken wordt is koffie.

Het mag duidelijk zijn: de Vlaming kan niet zonder zijn koffie. Het is als het ware de olie die onze motor draaiende houdt en die we op verschillende momenten van de dag kunnen nuttigen. Van de eerste oppepper bij het ontbijt over een drankje tussendoor om naar uit te kijken en het perfecte niet-alcoholische digestief na je maaltijd: er is altijd wel een gelegenheid om koffie te drinken.

Wat we 'koffie' noemen is eigenlijk een verzamelnaam van tal van soorten en bereidingswijzen. Alles begint uiteraard bij het basisproduct, de koffieboon. Voor die in ons kopje belandt heeft ze al een hele weg afgelegd. De koffie die we geserveerd krijgen is vaak een melange van verschillende soorten koffiebonen en ook in het proces van het branden van deze bonen zijn er heel wat verschillen in kwaliteit. Om nog maar te zwijgen van het uiteindelijke bereiden van de koffie: zelf malen van de bonen, gemalen bonen, oploskoffie, filters, ...

Ray & Jules

koffie1 Ray & Jules is een start-up uit het Leuvense, naar eigen zeggen "coffee freaks, people lovers en technology geeks". Dat vraagt om een woordje uitleg...

De naam 'Ray & Jules' is niet toevallig gekozen en straalt letterlijk positieve energie uit. 'Ray' is het Engelse woord voor 'zonnestraal', en 'Jules' verwijst naar 'Joule', de eenheid van energie. Ray & Jules staat ook voor een positief duo dat vreedzaam vecht voor haar droom, namelijk een nieuwe, eerlijke koffieketen. Samen met de koffiedrinker.

Als eerste stap namen ze het roosteren van koffie kritisch onder de loep: de klassieke koffiebranders verslinden immers energie en zijn verslaafd aan goedkoop petroleum en aardgas.  Zo stoten ze 15 miljoen ton CO2 per jaar uit wereldwijd.  Om dat te compenseren, zou je een bos zo groot als 25x Vlaanderen moeten planten.

Bij de pensionering van een artisanale koffiebranderij zag oprichter Koen Bosmans zijn kans: hij nam de branderij over, en met de hulp van zusterbedrijf CEE, experts in energie-efficiëntie, vonden ze de 140 jaar oude technologie voor koffiebranden opnieuw uit: 3x energie-efficiënter, enkel met zonne-energie als brandstof. 

Zijn droom: tegen 2050 de koffie-industrie 100% CO2-vrij en eerlijk maken.

Traag roosteren op lagere temperatuur en zonne-energie

koffie2 Met Sarah en Lieze Bergé heeft Ray & Jules twee vrouwelijke branders in huis. Zij waken van nabij over het proces van traag roosteren op lagere temperatuur, wat zorgt een unieke smaak- en aromaontwikkeling.

Dit proces verschilt duidelijk van de klassieke industriële koffie, waarbij de bonen omwille van schaal kort op hoge temperatuur geroosterd worden. Het zogenaamde branden van de bonen is daar eigenlijk eerder 'bakken'. De bittere toets in de smaak van commercieel gebrande koffie is in tegenstelling tot wat velen denken dus niet van de boon zelf maar van het industrieel branden afkomstig.

Uniek rijker smaakpalet

Door de klassieke manier van snel en op hoge temperatuur roosteren door de klassieke producenten heeft heel wat koffie een (volgens sommigen eentonige) uniforme smaak. Hierbij zijn we vergeten dat koffiebonen 800 verschillende smaken en aroma’s kunnen hebben. Door het roosteren op lagere temperatuur en aan een veel trager tempo blijven deze typische smaken en aroma's behouden. Omdat bij dit proces de warme lucht hergebruikt wordt, blijven de smaken en etherische oliën in de lucht hangen, wat de smaken en aroma's in de bonen alleen nog maar versterkt. Dit zorgt voor een uniek, rijker smaakpalet.

Solidariteit met het zuiden...

Ray & Jules is meer dan zomaar een koffiefabrikant. Zo is 'solidariteit' het sleutelwoord, in eerste instantie door eerlijke handel met het zuiden. Naar schatting 80% van de klassieke koffieplantages zoals we ze nu kennen zal in 2050 verdwenen zijn door de gevolgen van de klimaatopwarming, en het is belangrijk om die telers die met zorg voor kwaliteit en ecologie bezig zijn te ondersteunen.

In het aanbod heeft Ray & Jules grote aandacht voor koffie van single origin (koffiebonen van één bepaald gebied of soms zelfs één plantage). In het aanbod vanuit de hele wereld vinden we naast 8 single origin koffie ook 2 blends. Al deze koffies hebben trouwens een naam om het persoonlijk karakter uit te stralen.

... en met de (klein)kinderen

De beoogde solidariteit reikt ook de hand naar de toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen. Zo werden ze door de Verenigde Naties erkend als één van de pioniers in de voedingssector die strijden tegen de klimaatverandering.  De waarden van duurzaamheid, ecologie en smaak doorgeven aan de volgende generaties zal zeker de grootouders onder ons aanspreken!

Met respect voor traditie, met het oog op de toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen.

Lokaal

Ray & Jules is het schoolvoorbeeld van een lokaal bedrijf, ondergebracht in een oude wijnwinkel in het pittoreske dorpje Hamme-Mille nabij Leuven. Omdat het bedrijf geen grote fabriek nodig heeft en geen CO2 uitstoot kon het in de dorpskern gevestigd worden vlakbij een school. De vliesjes die bij het roosteren vrijkomen worden trouwens gebruikt voor de droge toiletten van dit schooltje of voor de moestuin...

Online makkelijk bestellen

De koffiebonen van Ray & Jules worden tweemaal per week ter plaatse vers geroosterd. Het bestellen van de verschillende formules (bonen of gemalen zoals je dat wenst) is enkel online mogelijk. Gemakkelijker kan niet: gewoon thuis aan de computer of via de smartphone bestellen, en je krijgt je koffie enkele dagen later vers thuis geleverd! Ook hier wordt aan het milieu gedacht. Zo streeft Ray & Jules er naar om de levering in België zoveel mogelijk met elektrische voertuigen te doen. Ook wordt de koffie geleverd in recycleerbare verpakkingen.

Koffie Kerstpakket

koffiepakket  Nieuwsgierig om de koffie van Ray & Jules te proeven? Maak dan gebruik van deze actie met SenNet Magazine om het Koffie Kerstpakket te bestellen aan de prijs van € 20,00 (normaal € 22,35 of een besparing van 11%).  Met een extra cadeau: een reep fairtrade chocolade van Tony’s Chocolonely. Gratis thuis geleverd.

Verras je vrienden en familie (of verwen jezelf) met 3 heerlijke koffiesmaken uit Ethiopië, Guatemala en Peru. 3x 250gr. Biologisch en fairtrade. Traag geroosterd op zonne-energie in de lokale koffiebranderij vlakbij Leuven.

Het pakket bevat:

  • 250 gr. Powerful Peter uit Guatemala 'Toffee & Dark Chocolate'. Heerlijke koffie, met stevige body en zacht aroma. Vol van smaak met aantrekkelijk karakter.
  • 250 gr. Sunny Joe 'Special Edition' uit Peru 'Raisins & Nutty Chocolate'. Een smakelijk, zachtfruitige koffie. Biologisch. Lekker rond van smaak, om de hele dag van te genieten.
  • 250gr. Fruity Franny uit Ethiopië 'Apricot & Wild Roses'. Een unieke koffie met een delicaat lichtfruitige smaak. Voor de fijnproever.
  • Een reep chocolade van Tony's Chocolonely, de chocoladefabrikant die instaat voor het maken van 100% slaafvrije chocolade.

 

Je kan het Kerstpakket hier bestellen.

 

 

Auteur: Stefaan Van Laere

3 reacties

wimverbeke
Ons dagelijks bakje troost...
13/12/21 15:44 REAGEER
Nimue
Deze ondernemers mogen bovenaan in het lijstje van milieu-bewuste producenten. Ik ben zelf ook grote fan van koffie. De machines om koffie te zetten hebben we niet meer. Bijgevolg ook geen massa afval aan plastic dopjes of pads. Hier is het nu een herbruikbare koffiefilter en met de hand koffiezetten. En dat geurtje van verse koffie , nostalgisch... mmm.. Het kost een minuutje meer aan tijd , maar die heb ik graag over voor dat heerlijk bakje koffie. Bovendien zijn de restjes koffie herbruikbaar in de tuin.
14/12/21 11:25 REAGEER
Cyper
Ik zet meestal koffie in mijn Bialetti (zo'n automatische Italiaanse koffiekan met diamantvorm), of in de French press, zo'n kannetje waar je de koffie gewoon in het hete water gooit, door mekaar roert en er een persje doorheen duwt. Voor beide systemen heb je zélfs geen herbruikbare filter nodig.
Dat gedoe met die koffiepads heeft me nooit aangetrokken.
15/12/21 02:32 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels