Deel via

Sociaal vaardiger worden in 5 stappen

December 2021
Ben je soms ook jaloers op mensen die sociaal vaardig zijn? Ik betrap mij er ook wel eens op... Maar geen nood, onze lifecoach Wim Annerel duikt weer in zijn trommel met nuttige tips die je kunnen helpen om op een eenvoudige manier je sociale vaardigheden te vergroten.

 Mensen zijn sociale wezens. En sociale vaardigheden horen dan ook bij de belangrijkste vaardigheden die je kunt leren, op elke leeftijd.

 En dan heb ik het niet alleen over een basisprincipe als oogcontact maken. Nee, ik heb het over leren om een meester in sociale contacten te zijn.

Ik wil je dit leren met behulp van de wetenschap.

Hier zijn mijn vijf favoriete wetenschappelijk onderbouwde tips voor het vergroten van jouw sociale succes: 

1. Begin positief 

Zat je vast in het verkeer onderweg? Vond je maar met veel moeite een parkeerplaats? Stress? Vermeld het niet meteen!

Veel mensen realiseren zich niet dat negatief starten de toon zet voor de hele interactie. Voor de best mogelijke interactie start je beter positief.

Een studie onderzocht de fooien voor de roomservice in hotels. In deze studie brachten obers het ontbijt naar kamers in hotels zonder ramen, zodat de gasten het weer buiten niet konden zien. Ze testten verschillende scenario’s. Raad eens wie de beste fooi kreeg:

#1: De ober begroette de gast, “Goedemorgen, ik heb uw ontbijt voor u.

#2: De ober begroette de gast: “Goedemorgen, ik heb uw ontbijt voor u. Het ziet er naar uit dat het vandaag geweldig weer wordt.

#3: De ober begroette de gast: “Goedemorgen, ik heb uw ontbijt voor u. Het ziet er naar uit dat het vandaag geen goed weer zal zijn.

Welnu, nummer 2, de ober die goed nieuws bracht, kreeg een hogere fooi. Maar liefst 26,65% hoger! Of je nu in contact komt met klanten of met eender wie: begin altijd met het positieve.

2. Gebruik jouw gelijkenis-radar 

Hoewel tegengestelden elkaar soms kunnen aantrekken, houden we vooral van mensen die op ons lijken. Dit wordt het Similarity Attraction Effect genoemd. Deze theorie, onderzocht door Ellen Berscheid en Elaine H. Walster zegt dat we ons aangetrokken voelen tot mensen met dezelfde eigenschappen en waarden. 

Als je voor het eerst met iemand begint te praten, maak het dan jouw doel om uit te zoeken wat je gemeenschappelijk hebt. Denk aan dezelfde sportteams waarvoor je supportert, hetzelfde favoriete restaurant of gemeenschappelijke kennissen. Dit zal niet alleen je sympathie vergroten, maar het geeft je ook meer om over te praten!

3. Wees nieuwsgierig 

sociaal Nieuwsgierig zijn maakt je sociaal onweerstaanbaar. Zoals de vermaarde Dale Carnegie altijd zei: “Om interessant te zijn, moet je geïnteresseerd zijn“. Als je met mensen praat, hou dan deze vragen in je achterhoofd:

Wat motiveert deze persoon? 
Wat is belangrijk voor hen? 
Wat geeft hen energie? 
Waarover praten ze graag? 
Wat waarderen ze? 

Maak het jouw doel om deze vragen te beantwoorden over elke persoon met wie je praat. Voor je het weet, zal deze persoon jou fascinerend vinden, ook al heb je gewoon geprobeerd om meer over hen te leren!

4. Geef zwakheden toe 

Zou je graag de gedachten van mensen kunnen lezen? Laat mij je die moeite besparen. De meeste mensen proberen de meeste tijd wanhopig hun zwakke punten te verbergen. Ze vragen zich af wat andere mensen van hen denken, ze proberen een goede indruk te maken en kwetsbaarheden te verbergen.

Maar onderzoek toont aan dat het verbergen van zwakten het omgekeerde effect heeft. In een onderzoek naar sollicitatiegesprekken ontdekten wetenschappers dat wanneer kandidaten al vroeg in het sollicitatiegesprek positieve eigenschappen of prestaties noemden, ze als minder sympathiek werden beoordeeld dan kandidaten die al vroeg in het sollicitatiegesprek toegeven dat ze zwakheden hebben.

Dat heb je inderdaad goed gelezen. Het toegeven van zwakheden, in plaats van sterke punten, maakt ons eigenlijk betrouwbaarder en menselijker. 
Het onderzoek vond ook de best mogelijke combinatie: jouw kwetsbaarheden vroeg toegeven en jouw prestaties later.

5. Leer omgaan met verschillende soorten mensen 

Mensen die ongelooflijk sociaal succesvol zijn, weten hoe ze al hun interacties soepel kunnen laten verlopen. Ze stellen mensen aan elkaar voor en leggen contacten. Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van intrigerende gespreksthema’s dopamine in de hersenen vrijmaakt. Dit zorgt ervoor dat mensen plezier hebben en het gesprek met jou even positief ervaren als het krijgen van een prijs of beloning.


En natuurlijk heeft niet iedereen jouw stijl van communiceren. Leer daarom ook omgaan met zogenaamd ‘moeilijke’ mensen.

Auteur: Wim Annerel

4 reacties

TimV
Sterke tips, dankjewel! Ga ik meteen uitproberen!
13/12/21 09:07 REAGEER
Helena van Troje
Contact leggen is niet zo moeilijk, maar zo van de ene naar de andere fladderen op een bijeenkomst van mensen vind ik niet gemakkelijk.
13/12/21 12:21 REAGEER
wimverbeke
Goede tips!
13/12/21 16:15 REAGEER
jam
Interesse hebben in de ander zonder onderdanig te zijn.
Zoek uit aan de hand van kleding en lichaamstaal wat de ander belangrijk vind of haat.
Kijk hem/haar aan zonder intimiderend te zijn.
Als de ander praat toon oprechte interesse.Je kan van elke ontmoeting iets leren.Want vergeet niet ;luisteren is belangrijk.Iedereen heeft graag dat naar hem/haar geluisterd wordt.
14/12/21 19:39 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels