Deel via

Wat wordt 'het nieuwe normaal' in 2022?

January 2022
Nu we de eerste blaadjes van de almanak voor het nieuwe jaar al in de vuilnismand hebben gegooid is het hoog tijd om even vooruit te blikken op wat 2022 ons zal brengen. We steken hiervoor ons licht op bij ipsos.com, een internationaal platform dat al ruim veertig jaar de trends wereldwijd niet alleen analyseert maar ook voorspelt. Kijk snel met ons even mee in de glazen bol voor 2022...
 

Wereldwijde voorspellingen voor 2022

Na een uitdagend 2021 zijn mensen over de hele wereld optimistisch dat 2022 een beter jaar zal worden. Het is weer een jaar dat wordt beïnvloed door Covid-19 en mensen kijken uit naar wat 2022 zal brengen, volgens een nieuwe Ipsos' Global Advisor-enquête in 33 landen.

Van de negen vragen waarvoor we trendgegevens hebben sinds 2020, laten vier significante veranderingen zien, wat een optimistischer beeld geeft van wat 2022 zal brengen. Desalniettemin blijven de zorgen over het milieu en de stijgende prijzen bestaan. En hoewel de meesten hogere COVID-vaccinatiepercentages over de hele wereld verwachten, verwacht de helft (47%) dat er een nieuwe dodelijke virusstam zal verschijnen.

Covid-19

Meer dan de helft van de mensen (56%) gelooft dat meer dan 80% van de wereldbevolking in 2022 ten minste één dosis van een Covid-19-vaccin zal krijgen. Latijns-Amerikanen zijn zeer optimistisch, met cijfers die oplopen tot 81% in Peru, 76 % in Brazilië en 69% in Chili. Europeanen zijn sceptischer over een bredere distributie van vaccins, waar de cijfers dalen tot 42% in Frankrijk, 38% in Zwitserland en 33% in Duitsland.

 

Omgeving

 
De meeste mensen over de hele wereld geloven dat we in 2022 meer gevolgen van de klimaatverandering zullen zien, waarbij 60% zegt dat er in 2022 waarschijnlijk meer extreme weersomstandigheden in hun land zullen zijn dan in 2021. Verschillende Europese landen worden in 2021 getroffen door overstromingen , is het geen verrassing dat deze cijfers oplopen tot 72% in Nederland, 69% in Groot-Brittannië en 66% in België. 45% verwacht dat mensen minder zullen vliegen dan in 2019. De Aziatische bevolking heeft er meer vertrouwen in dat dit waarschijnlijk het geval zal zijn, met 68% in China, 67% in Singapore en 66% in Maleisië.

Samenleving

 
71% verwacht dat de stadscentra in hun land weer druk zullen worden naarmate mensen weer regelmatig op kantoor gaan werken. Negen op de tien (87%) in China zegt dat dit waarschijnlijk zal gebeuren. Mensen in Zuid-Amerika hebben vergelijkbare verwachtingen: vier op de vijf (78%) in Argentinië, Brazilië en Colombia verwachten dat hun stadscentra weer druk zullen zijn. Wereldwijd zegt ongeveer drie op de tien (28%) dat het waarschijnlijk is dat mensen in hun land toleranter naar elkaar zullen worden. Terwijl dit in India oploopt tot 60%, denkt slechts 9% van de Fransen dat dit waarschijnlijk zal gebeuren.


Technologie

 
Meer dan de helft (57%) zegt dat het waarschijnlijk is dat veel meer mensen hun leven in een virtuele wereld zullen leven. Dit cijfer stijgt tot bijna acht op de tien (77%) in Turkije, maar daalt tot 43% in Groot-Brittannië, 36% in Saoedi-Arabië en slechts 18% in Japan. Vier op de tien (38%) denkt dat het waarschijnlijk is dat de overheid in hun land strenge regels zal invoeren voor grote technologiebedrijven, en uit onze Global Trends Survey 2021 weten we dat 83% vindt dat socialemediabedrijven te veel macht hebben.

Wereldwijde bedreigingen

 
Vier op de tien verwachten dat een grote stad in hun land door een natuurramp wordt getroffen. Dit loopt op tot 63% in de VS en 58% in Turkije. Scandinaviërs daarentegen zijn optimistischer en slechts een minderheid verwacht dat er een natuurramp zal plaatsvinden in respectievelijk Zweden (24%) en Denemarken (21%). Vier op de 10 (38%) zegt dat het waarschijnlijk is dat hackers van een buitenlandse overheid een wereldwijde IT-shutdown zullen veroorzaken. Armageddon? Een op de drie (34%) wereldwijd denkt dat het waarschijnlijk is dat ergens ter wereld kernwapens zullen worden gebruikt in een conflict. Dit cijfer loopt op tot de helft (52%) van de mensen in Turkije. Een op de zeven (14%) verwacht dat buitenaardse wezens de aarde in 2022 zullen bezoeken, maar zoals altijd verwachten Indiërs het meest waarschijnlijk bezoekers uit de ruimte.

 

Vooruitzichten 2022

 
Zoals normaal verwacht driekwart (77%) een beter jaar in 2022, variërend van 54% van de Japanners die zeggen optimistisch te zijn dat 2022 een beter jaar voor hen zal zijn dan in 2021 tot 94% van de Chinezen. 2021 leek voor de meeste landen een beter jaar te zijn dan 2020. Gevraagd in 2020 zei 90% dat 2020 een slecht jaar was voor hun land. Dit jaar (in 2021) is dit, wanneer gevraagd naar 2021, wereldwijd gedaald tot 77%. Slechts 56% zegt dat 2021 slecht was voor hen en hun families - een daling ten opzichte van 90% vorig jaar. Zoals in de meeste jaren zegt drie op de vier dat ze in 2022 persoonlijke voornemens zullen maken om bepaalde dingen voor zichzelf of voor anderen te doen. Japan (44%) en Zweden (23%) zijn de enige ondervraagde landen waar slechts een minderheid voornemens zal maken voor het nieuwe jaar. Over het algemeen is er meer optimisme over de wereldeconomie. Drie op de vijf over de hele wereld zijn het erover eens dat de wereldeconomie volgend jaar sterker zal zijn, vergeleken met 54% in 2020.

 

Bron: www.ipsos.com

Auteur: Stefaan Van Laere

3 reacties

wimverbeke
Wat heet in deze bizarre tijden nog ´normaal´...
3/01/22 07:18 REAGEER
denardenees
wat is nog normaal ???? de is de vraag van vandaag !!!!
3/01/22 14:55 REAGEER
rdckx
Normaal ?

Het nieuwe normaal ?

Oorlog, armoede rampen,

niets is veranderd

Is iets ooit normaal ?

elk moment heeft iets speciaal,

uniek en apart

De wereld draait door

ten goede of ten kwade
met de mens aan kop.


Niets méér normaal dan
ego versus alter ego !
Verandert dat ooit ?

Voortschrijdend inzicht :
abnormaal nieuwe moraal.

Wordt de wereld woke ?


Schouwtoneel ten top,

hypocrisie als winnaar

het oude normaal .

Maar wij doen ons best,

meer kunnen wij toch niet doen ?

Wie doet er de rest ?
4/01/22 14:42 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels