Deel via

Geheimzinnige plekken

January 2022
In de wereld zijn er heel wat plaatsen die ons voor raadsels stellen. Plekken waar de oudheid haar geheimen nog lang niet heeft prijsgegeven en andere gebieden waar de overheid zeer geheimzinnig over blijft doen. Het zijn deze plekken die tot onze verbeelding spreken en bij momenten onze fantasie op hol doet slaan. Mysteriekenner Carl Bries neemt ons mee op ontdekkingstocht.

Wat voor dingen liggen er nog verborgen voor ons? Waarom mogen we niet precies weten wat er zich heeft afgespeeld op die plaatsen? Houden sommigen zaken voor ons verborgen die niet mogen bekend geraken? Laten we even kijken naar sommige van die geheimzinnige plekken.

1. Area 51

mysterie2 Een zeer mysterieuze plaats in de VS is Area 51. Dit gebied in de Nevada-woestijn ten noorden van Las Vegas roept bij velen een gevoel van verborgen agenda’s en geheimzinnige projecten op. Sommigen leggen direct een link met Roswell, de plek waar in 1947 een ufo zou zijn neergestort en spreken beide gebieden bijna in één en dezelfde zin uit. Maar dat is ten onrechte, want Area 51 heeft eigenlijk niks met ufo’s te maken. Met de Amerikaanse luchtmacht des te meer.

Spionage en ultramodern tuig

De luchtmacht gebruikte Area 51 als basis voor zijn spionagevliegtuigen. Onder meer de Lockheed U-2 werd er getest. Dat vliegtuig werd jarenlang gebruikt tot er in 1955 eentje werd neergehaald boven het grondgebied van de Sovjet-Unie, op dat moment de grote vijand. Toen ging men beseffen dat de U-2 niet meer voldeed en werden er allerlei tests uitgevoerd op en boven Area 51 met nieuw ultramodern tuig.

Dit soort projecten werden ‘Black Projects’ genoemd. De ultramoderne geavanceerde militaire vliegtuigen zoals de SR-71 en de F-117 bommenwerper werden er getest. Er werden ook topgeheime militaire projecten en hardware begraven. Zaken zoals satellietonderdelen en dergelijke. Ook zaken voor de ruimtevaart werden er getest. Maanlanders bijvoorbeeld. Of zuurstofsystemen voor astronauten. Daarbij komt dat het gebied afgebakend is en streng bewaakt wordt. Ze is niet voor buitenstaanders, die het gebied ook wel Dreamland noemen, toegankelijk. Vandaar dat Area 51 voor zoveel geheimzinnigheid zorgt.

Op 15 augustus 2013 gaf de CIA officiële documenten vrij waarin uitleg wordt gegeven over de tests die er werden uitgevoerd op Area 51. Volgens kenners stond er niet echt iets nieuw in de papieren, maar werd voor het eerst wel officieel de naam Area 51 genoemd.

2. RAF Menwith Hill

mysterie3 Nabij Harrogate in het graafschap North Yorkshire kan je vreemde ballonen zien die blijkbaar aan de heuvel vasthangen. Het gaat om Menwith Hill, een gebied dat in gebruik is genomen door de RAF ofwel de Britse luchtmacht. Die verleent op haar beurt de Amerikanen er toegang toe om mee van daar uit geheime operaties te houden. Zowel de Amerikaanse luchtmacht als de NSA zou er bezig zijn. Het station werd gebouwd in 1954 en dient om de bondgenoten van het VK informatie te verschaffen. Zo zouden er in de loop van de geschiedenis geheime vergaderingen worden afgeluisterd door mensen die zich op de basis van Menwith Hill bevonden.

Echelon

Het station zou voor dergelijke praktijken het systeem Echelon gebruikt hebben. Met dat systeem kan men personen lokaliseren en afluisteren. Het werd in de jaren 1960 vervaardigd door 5 landen: de VS, het VK, Canada, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland. Het doel was om geheimen van de Sovjet-Unie te ontfutselen via afluisterapparatuur. Omdat het door 5 landen werd goedgekeurd heette Echelon ook wel ‘de 5 ogen’.

Wellicht was het voor dit systeem dat de ballonachtige structuren dienst deden. Die zijn bestendig tegen alle weertypes en beschermen radar antennes. Ook in bijvoorbeeld Japan vind je zulke machtige ballonen. 

Vandaag de dag wordt het systeem dat destijds Echelon heette gebruikt voor meerdere doeleinden zoals massa surveillance en het intercepteren van private en publieke commerciële communicatie.

3. Oaxaca

mysterie4 Gaan we een pak terug in de tijd, dan komen we op onze volgende geheimzinnige plek. Het gaat om de stad Monte Alban in de Mexicaanse staat Oaxaca. In die stad maakten de Zapoteken, de oorspronkelijke inwoners van Mexico, tekeningen van vreemde heersers. Volgens de oude bewoners en hun naaste buren de Olmeken gaat het om een verloren beschaving die op een dag aankwam in Mexico en de lokale bewoners er onderwees en verder hielp overleven. 

Mengelmoes

mysterie5 Wetenschappers leiden uit beeldhouwwerken en tekeningen af dat deze vreemdelingen een mengelmoes waren van blanken en Afrikanen. En dat terwijl er normaal gesproken geen van deze types voorkwamen in Amerika tot de tijd van Columbus. Maar de bewijzen zijn duidelijk: de lokale bewoners van Mexico toonden deze fiere vreemdelingen af met hoofdtooien en sieraden. Het ging dus duidelijk niet om blanken die Afrikaanse slaven bij zich hadden, maar om gelijken die hun kennis wilden overdragen op de Olmeken en Zapoteken.

Vanwaar deze mannen kwamen, is nog steeds een raadsel. De laatste afbeeldingen van deze mensen toont echter een dramatische afloop. Er wordt getoond hoe zij sneuvelden in een strijd tegen een onbekende vijand. Die tekeningen zijn te zien op de site van Monte Alban. Streden ze tegen een geheimzinnige vijand of tegen zichzelf? En waar kwamen ze vandaan? Het zijn vragen die ons nog steeds bezighouden vandaag.

4. Elephantine

mysterie7 In de Nijl is er een eiland gelegen dat toebehoort aan Egypte en Elephantine heet. Het is zo’n 1,2 km lang en was bij de oude Egyptenaren bekend als Abu of Yebu. Het is een deel van de Egyptische stad Aswan en was perfect gelegen ter verdediging van die stad. Verder was het ook populair bij handelaars die via de Nijl landinwaarts voeren.

Op het eiland werd de god Chnoem vereerd, een god met het hoofd van een Ram. Hij hield de Nijl in bedwang vanuit zijn grotten onder het eiland. Toen Duitse archeologen in de 20ste eeuw opgravingen uitvoerden op het eiland, dachten ze dan ook vooral artefacten te vinden die verwezen naar Chnoem. Dat gebeurde ook, maar op een gegeven moment stootten de Duitsers ook op iets totaal anders: een tempel die geen enkel verband hield met de Egyptische godheid, maar wel met de oude Joden!

Theologisch raadsel

mysterie8 Dat er Joden in Egypte woonden destijds, wist men vanuit oude papyrusrollen die vroeger werden gevonden. Daarin staan wetsontwerpen vastgelegd omtrent de samenleving van de Joodse soldaten die er gestationeerd waren, want het ging om huurlingen die de Egyptische zuidgrens bewaakten. Dat er daar een tempel werd gebouwd, kon volgens velen maar op één ding wijzen: de Ark des Verbonds moet na zijn mysterieuze verdwijning uit Israël zijn weg naar Elephantine hebben gevonden.

Volgens schrijver Graham Hancock kon de Ark maar op één manier op Elephantine zijn geraakt, met name door Joodse vluchtelingen die het heilige voorwerp uit handen wilden houden van een dictator die in die periode over Israël heerste en die de Ark kwijt wilde. Een handvol vluchtelingen zou de Ark mee hebben genomen richting de kolonie Joodse huurlingen op Elephantine. Daar richtten ze een Derde Tempel op om de Ark te huisvesten en te aanbidden.

Dat ging allemaal nog redelijk goed totdat Egypte onder de heerschappij van Perzië kwam en de soldaten hun wapens van de Perzen kregen. Voor de Egyptenaren was dit je reinste verraad. Bovendien hekelden de Egyptische priesters en aanhangers van Chnoem al langer het feit dat de Joden rammen offerden aan hun god Jahweh. Toen Egypte in opstand kwam tegen Perzië grepen de priesters hun kans en zetten het volk op tegen de Joden, die werden weggejaagd. Daarna werd de Joodse Tempel deels verwoest en werd het een heiligdom voor Chnoem. 

 

Tevreden over onze nieuwsbrief? Vertel het verder

Lees je onze artikels regelmatig? Dat kan online via de website van Seniorennet of via onze wekelijkse gratis nieuwsbrief. Ben je nog niet geabonneerd, of wil je familie, vrienden of kennissen ook een gratis abonnement cadeau doen? Schrijf je hier gratis in voor onze digitale nieuwsbrief SenNet Magazine.

Auteur: Carl Bries

1 reactie

freddy verbaere
Intrigerende verhalen...
26/01/22 08:17 REAGEER

Login Registreer

Carl Bries

Mysteriekenner
Mysteriekenner
Carl Bries (1983) is een sociaal werker uit de Kempen met een passie voor mysteries over heel de wereld. Hij neemt in zijn vrije tijd allerhande mysteries, waar (bewust) weinig over gesproken wordt, onder de loep. Het is aan jou om samen met hem deze mysteries te ontrafelen of ze te laten voor wat ze zijn.

Meer artikels van Carl Bries

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels