Deel via

Zon, zee, samba en… caipirinha!

May 2022
Kan je ook zo genieten van een heerlijk warme dag? Voor velen hoort daar een cocktails bij (al dan niet met alcohol). Sterkedrankenkenner Stijn Hiers maakt ons deze week wegwijs in de geheimen van caipirinha. En geeft ook graag enkele tips mee die erg eenvoudig zijn zodat je binnen de kortste keren van een verrukkelijke cocktail kunt genieten. Santé! Smeer je alvast in en ga mee op reis naar Brazilië...

Daar is de lente, daar is de zon! En wat past er beter bij zo’n stralend weer dan een overheerlijke cocktail? Zelf cocktails maken schrikt sommigen wat af. Het is een heel gedoe waar je een heleboel ‘gereedschap’, flessen, bitters en kruiden voor nodig hebt, toch? Soms wel…maar zeker niet altijd. Er zijn gelukkig ook bijzonder lekkere cocktails die echt iedereen kan maken.

cocktail3 Zomers Braziliaans drankje

Eén van de gekendste cocktails is ongetwijfeld de caipirinha: een zomers drankje van cachaça – een Braziliaans suikerrietdestillaat waar we het een komend nummer zeker nog uitgebreid over zullen hebben, limoen, suiker en ijs.

Samba en voetbal

De caipirinha is even Braziliaans als de Cristo Redentor in Rio, het sambavoetbal van Pélé en het jaarlijkse carnaval. De origine ervan gaat minstens terug tot het jaar 1918. In de staat São Paulo wordt dan een drankje gemaakt van cachaça, limoen, honing en..look. Het was de tijd van de Spaanse griep, en het pittige drankje werd aanzien als een goede remedie. Vandaag de dag wordt de caipirinha in Brazilië nog steeds gedronken als middeltje tegen de verkoudheid. Baat het niet, het schaadt ook niet! De look verdween en de honing werd vervangen door rietsuiker.

Medicijn

cocktail4 Er bestaan echter documenten die de caipirinha verder in tijd terug plaatsen, en als geboortegrond Paraty, nabij Rio de Janeiro meegeven.  Zo verwijst een document uit 1856 naar een cocktail die gedronken kon worden om een einde te maken aan de cholera-epidemie die toen heerste. Het document bevat een recept dat wel verdacht veel lijkt op de hedendaagse caipirinha: een mix van water met aguardiente (cachaça), suiker en limoen, omdat het water zelf door de cholera-epidemie puur niet mocht gedronken worden.

Wat ook de juiste oorsprong is: een remedie tegen cholera, tegen de Spaanse griep of tegen de gewone verkoudheid, duidelijk is dat het alleszins een heilzaam en gezond drankje vol vitamine C was en is.

cocktail5 Veel variaties

Er bestaan heel wat variaties op de echte caipirinha. Zo zijn er de talrijke caipifrutas, gemaakt met mango, passievrucht, aardbei, …in plaats van limoen. Of de caipiroska, met vodka in plaats van cachaça. Maar de Braziliaanse wet (jawel, er bestaat zelfs een wet over : decreet 6.871 van oktober 2008) is duidelijk: een caipirinha bestaat enkel uit limoen, suiker, ijs en cachaça. Laat het dus eens en voor altijd duidelijk zijn: met vodka of rum – zelfs al is het rhum agricole – kan je géén caipirinha maken!

Pure eenvoud

Een echte, lekkere caipirinha maken is heus niet zo moeilijk. Je hebt er geen speciale barattributen voor nodig, noch een hele batterij aan bitters en garnituurtjes. Enkel geschaafd ijs, limoen, (riet)suiker en cachaça.

cocktail2 Begin alvast met je limoen (1 limoen per caipirinha is ruim voldoende) goed te wassen, als je niet zeker bent dat hij 100% biologisch werd geteeld. Rol hem even in je handen stevig heen en weer om de sappen goed los te maken. Snij het bovenste en onderste stukje weg, aangezien die vrij bitter zijn. Snij de limoen vervolgens in twee, en verwijder de middelste witte nerf – ook die zorgt voor bitterheid. Daarna snij je de limoen in zes of acht partjes, doet de stukjes in een glas (old fashioned glas) en voeg er twee à drie koffielepels rietsuiker aan toe.

Met een muddler pers je dan het sap uit de limoen, zodat het zich vermengt met de suiker. Pers niet te hard, want dan zal je opnieuw de bitterheid uit de schil van de limoen gaan persen. Vul je glas met geschaafd ijs, en voeg er naar smaak een 5 à 7 cl lekkere cachaça aan toe.

cocktail1 Industriële cachaça van bedenkelijke kwaliteit vind je in zowat iedere supermarkt. Maar wil je een smakelijke en smaakvolle caipirinha maken, dan kies je beter voor een ambachtelijk gestookte cachaça die je in de betere speciaalzaken kan vinden. Zelf ben ik nogal fan van bijvoorbeeld de Sapucaia Florida Cristal cachaça, gerijpt op vaten van amendoimhout, of de Morro Vermelho gerijpt op jequitiba-hout. Een goede cachaça hoeft trouwens echt niet veel te kosten: voor minder dan 30 euro kom je al een héél eind.

Auteur: Stijn Hiers

2 reacties

marina bal
Vandaag is de zon veraf, maar dit artikel kan me toch een beetje doen dromen van zonnige stranden en een heerlijke cocktail...
30/05/22 16:35 REAGEER
RDS
Wie zal dat over enkele weken nog kunnen betalen, tenzij de overheid uiterst streng ingrijpt over elke vorm van prijsvorming; Daarmee bedoel ik elke vorm van prijsverhoging onderzoeken en tot het uiterste teruggaan om de uiteindelijke oorzaak te vinden van deze prijsverhoging, die over het algemeen niet bij de handelaar ligt maar op een veel hoger niveau dat er altijd voor zorgt dat de gewone mens van alle het slachtoffer is ter ere van het aandeel en het divident!
31/05/22 12:03 REAGEER

Login Registreer

Stijn Hiers

passie voor sterkedranken
passie voor sterkedranken
Stijn Hiers is gefascineerd door de beste destillaten ter wereld. Hij geeft whisky-, rum- en cachaçadegustaties en deelt zijn passie voor sterkedranken in boeken en artikels.

Meer artikels van Stijn Hiers

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels