Deel via

Reizen naar Midden-Italië

June 2022
Nog op zoek naar een goede plek om je vakantie door te brengen? Italië blijft een klassieker, maar dat heeft zijn reden. Zeker wie houdt van gerechten met lokale ingrediënten en karaktervolle wijnen vindt in de ‘Laars’ van Europa zeker zijn gading. Met de keuze voor de regio’s Abruzzen, Lazio, Marche en Umbrië (midden-Italië) zit je zeker goed.

Italië blijft voor Belgen een gesmaakte bestemming. Niet minder dan 7 op de 10 landgenoten brachten er ooit al een vakantie door, en Italië is dan ook goed voor ruim 5 miljoen Belgische overnachtingen per jaar.

De ideale combinatie

Italië is voor velen de ideale combinatie tussen historisch erfgoed, prachtige landschappen en pittoreske dorpjes in een schitterende natuur, karaktervolle steden, cultuur en natuurlijk de typische keuken met de bijhorende wijnen .

italie1 Italië liet voor corona ruim 52 miljoen toeristen optekenen, en daar namen wij Belgen een kleine 10% voor onze rekening. Dit maakt Italië tot de vijfde meest populaire vakantiebestemming ter wereld.
Bij de Belgen staat Italië steevast bij de top drie van de meest geliefde vakantiebestemmingen. Hierbij gaat de aandacht in dalende volgorde naar de grote kunststeden (36%), de badplaatsen (31%), de natuur (31%), de meren (13%) en de skigebieden. De regio’s die het hoogst aangeschreven staan zijn Veneto, Lombardije, Toscane en Trentino-Zuid-Tirol. Intussen vinden steeds meer Belgen ook hun weg naar Puglia, Friuli-Julisch Venetië aan de grens met Oostenrijk en Slovenië, of Sardinië.

Meestal op hotel

De meeste Belgen opteren hierbij voor een verblijf op hotel of in een vakantiepark (66%). Tussen 2017 en 2018 nam het aantal overnachtingen in een bed and breakfast (of ‘agriturismo’) toe met meer dan 57%.

In onze moderne samenleving neemt voeding een centrale plaats in. Eten is veel meer geworden dan enkel je honger stillen, het wordt gelijkgesteld met een zoektocht naar smaak en verfijning. Hierbij wordt de factor ‘smaak’ bepaald door een samengaan tussen onze ratio en ons gevoel.

Unieke mozaïek

Wat dat gevoel betreft, zitten we in Italië zeker op de juiste plek. Het land bestaat uit een unieke mozaïek van artistieke, culturele en omgevingsfactoren die nauw samenhangen met de lokale tradities, gewoonten en gebruiken.

Binnen dit bonte mozaïek zijn de tradities op het gebied van voeding en wijn de steentjes die de overheersende kleuren uitmaken, zeg maar de dagelijkse keuken bij de mensen thuis.  In deze vergelijking worden de details van het mozaïek bepaald door de sterrenchefs die de traditionele recepten vernieuwen en naar hun hand zetten. 

Midden-Italië

italie4 De regio’s van midden-Italië Abruzzen, Lazio, Marche en Umbrië werden getroffen door de hevige aardbevingen van 2016. Intussen is de middenstrook van Italië in volle heropbouw en zijn toeristen er meer dan ooit welkom. Deze regio’s zijn met elkaar verbonden door gemeenschappelijke ‘sapori e seperi’ (smaken en kennis), om het anders uit te drukken de culturele en culinaire bagage van het gebied.
We zouden deze vier regio’s kunnen zien als de ingrediënten van eenzelfde recept, die door de kundige toepassing van de natuurlijke, historische en artistieke rijkdom, samen het kloppend ‘hart van Italië’ vormen.

Ruraal en wijntoerisme

In deze regio’s kent het ruraal toerisme steeds meer succes. Hieraan is het aanbod aan authentieke producten geteeld door ervaren producten in ongerepte gebieden zeker niet vreemd. Voedsel, en alles wat hiermee verbonden is, vormt dan ook een van de belangrijkste redenen om dit deel van Italië als vakantiebestemming te kiezen.
italie5 Het zogenaamde ‘enoturismo’ (wijntoerisme) zit hier eveneens in de lift. Hierbij wordt de bestemming van de reis gekozen op grond van de alhier geproduceerde wijnen. Bij deze – al dan niet georganiseerde – wijnreizen kan je wijngaarden en wijnhuizen bezoeken en wordt vooral veel geproefd van de lokale wijnen in combinatie met plaatselijke specialiteiten.

Voor de betere klasse

Wijn heeft zeker een grote aantrekkingskracht op buitenlandse toeristen die Italië bezoeken. Over het algemeen, zo leren ons de cijfers van het Agenzia Nationale Turismo, zijn het toeristen uit de betere welstandklassen, die doorgaans goed geïnformeerd zijn over de bijzonderheden van de invloed van het lokale landschap en terroir op de wijnen, de lokale keuken en kunst.
De markering DOC staat sinds 1963 wettelijk voor ‘Denominazione di origine controllata, en garandeert een bepaalde kwaliteit. De wijnen moeten komen uit een begrensd gebied en voldoen aan vastgestelde productie-eisen. Midden-Italië scoort hier bepaald hoog met 12 DOC-wijnen in Abruzzen, 20 in Lazio, 10 in Marchi en 13 in Umbrië.

Wijn en gastronomie

De ‘enogastronomia’ (wijn en gastronomie) van deze macroregio gaat terug in de tijd naar culinaire gebruiken en gerechten uit het verleden. Om deze culinaire tradities in ere te houden, worden tal van evenementen georganiseerd met deze tradities als uitgangspunt. Deze evenementen richten zich niet tot de grote massa, maar op een bepaalde niche van toeristen. Dit type van toerisme is uitgesproken duurzaam van karakter en vaak gelinkt aan cultureel toerisme.

Voor elk wat wils

Het is onmogelijk om alle traditionele gerechten, producten en specialiteiten van midden-Italië op te sommen. De regio staat zelfs bekend als de regio met de meeste lokale specialiteiten ter wereld.
Er zijn tientallen producten met een DOP- of IGP-status, DOCG-, DOC- en IGT-wijnen, talloze soorten olijfolie, ambachtelijke bieren, vleeswaren, kazen, likeuren, broodsoorten, banketspecialiteiten en desserts.

italie3 Plaatselijke specialiteiten

Een groot deel van deze plaatselijke specialiteiten wordt nog steeds op ambachtelijke wijze geproduceerd, maar met gebruik van nieuwe technieken uitgevoerd door ambachtslieden die aan vooraanstaande instituten hun opleiding genoten.

Erfgoed

Dit geheel van uitzonderlijk goede, ambachtelijke en lekkere producten vormt de echte expressie van de rijkdom van midden-Italië. Het buitengewone enogastronomisch erfgoed is dan ook een levend en tastbaar onderdeel van de lokale cultuur en vormt een toenemende mate een belangrijke reden om het gebied in al haar facetten te ontdekken.

Auteur: Stefaan Van Laere

4 reacties

Annie111
Juist terug ( deze nacht) uit Italië maar dan uit de teen nl. Calabria . Hier weinig of niet gekend maar meer dan de moeite waard. Italië is nog steeds een land waar je alles kunt vinden lekker eten en drinken ( en 20x goedkoper dan hier gemiddeld 4 euro voor een prosecco met amuse, echte pizza euro wel geen frieten met stoverij!!), cultuur, zon, zee strand, bergen, heuvels ......
6/06/22 13:07 REAGEER
elvee
Calabria is inderdaad een mooie streek, met gezellige stadjes zoals Tropea, en Pizzo, waar men het lekkere tartuffo-ijs kan proeven. Deze regio is ook zeer geschikt om te ontdekken met de huurauto.
Ook Puglia komt meer en meer in de belangstelling. Maar hier heb ik geen ervaring mee. Naar het schijnt ook de moeite waard om te ontdekken.
Maar als men een pakketreis met het vliegtuig kiest naar deze streken, wordt men misschien wel geconfronteerd met lange overstaptijden in Lamezia Terme (Calabria) of in Brindisi (Puglia). Toch het overwegen waard natuurlijk.
6/06/22 18:47 REAGEER
Annie111
Wij hadden zelf een hotel geboekt in Zambrone Blu Tropical ( = een aanrader) en via Charleroi naar Lamezia gevlogen. Zoals altijd met Ryanair vertraging. Een auto gehuurd van thuis uit en rondgetoerd en via de haven van Tropea naar Stromboli, Liparie en Vucano gevaren. ook een aanrader . Al met al een prettig verlof.
10/06/22 19:08 REAGEER
Calamity
Mijn man is Italiaan. Met Pasen zijn wij er even onderuit gegaan naar Puglia voor onze 20-jaar huwelijk. Zalig !! Het was ginder al +/- 19° ! Wij hebben de streek van Bari ontdekt, en geloof mij, sinds 25 jaar dat ik nu naar Italië ga, ginder heb ik de beste pizza ooit gegeten in een klein restaurantje. Wij zijn ook naar Alberobello getrokken waar allemaal dezelfde huisjes liggen waarin je trouwens ook kunt eten of overnachten en souvenirs kopen. Ze noemen die huisjes "Trullis". Ga maar eens kijken via Internet. Prachtig !!
6/06/22 23:05 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels