Deel via

Waarom lezen goed voor ons is

June 2022
Kan je ook zo genieten van het lezen van een goed boek (op papier of op het scherm)? Van de krant, van een tijdschrift? Lezen is niet alleen een bron van ontspanning en kennis, maar het is ook nog eens goed voor je gezondheid. Het vermindert bijvoorbeeld de kans dat je de ziekte van Alzheimer krijgt en er is nog veel meer. In dit artikel vind je 10 weldadige effecten die je misschien zullen aanzetten om meer te lezen.

Er is heel wat onderzoek verricht naar de weldadige effecten van lezen. Een opmerkelijke Amerikaanse studie kwam onder meer tot de conclusie dat mensen die dagelijks minstens een kwartier lezen 36% minder kans hebben op de ziekte van Alzheimer.

Neem je nog wel eens een boek ter hand? Je bent niet de enige! Velen doen het louter voor het plezier of omdat ze iets willen bijleren. Maar zonder dat je het beseft werk je op die manier aan je algemeen lichamelijk en geestelijk welzijn.

Hier zijn 10 opmerkelijke weldadige effecten van lezen:

1. Mentale stimulatie

Studies hebben aangetoond dat mentaal gestimuleerd blijven de voortgang van de ziekte van Alzheimer en dementie kan vertragen (of mogelijk zelfs kan voorkomen), aangezien het actief en betrokken blijven van je hersenen voorkomt dat het vermogen verliest.
Net als elke andere spier in het lichaam, hebben de hersenen lichaamsbeweging nodig om het brein sterk en gezond te houden. Puzzelen en spelletjes spelen zoals schaken zijn ook nuttig gebleken bij cognitieve stimulatie.

lezen2 2. Stressvermindering

Het maakt niet uit hoeveel stress je hebt op het werk, in je persoonlijke relaties of talloze andere problemen waarmee je in het dagelijks leven wordt geconfronteerd, het glijdt allemaal weg als je jezelf verliest in een geweldig verhaal.

Een goed geschreven roman kan je naar andere werelden brengen, terwijl een boeiend artikel je afleidt en je in het huidige moment houdt, waardoor de spanningen wegvloeien en je kunt ontspannen.

3. Kennisvermeerdering

Alles wat je leest vult je hoofd met nieuwe stukjes informatie en je weet nooit wanneer het kan van pas  komen. Hoe meer kennis je hebt, hoe beter je bent uitgerust om elke uitdaging aan te gaan.
Hier is nog wat stof tot nadenken: mocht je ooit in erbarmelijke omstandigheden belanden, bedenk dan dat hoewel je al het andere zou kunnen verliezen - je werk, je bezittingen, je geld, zelfs je gezondheid - kennis nooit kan worden afgenomen.

lezen2 4. Uitbreiding van je woordenschat

Hoe meer je leest, hoe meer woorden je leert kennen en ze zullen onvermijdelijk hun weg vinden naar je dagelijks taalgebruik.
Weten dat je met zelfvertrouwen met iedereen kan meepraten, kan een enorme boost zijn voor je zelfvertrouwen. Het kan zelfs helpen in je carrière, aangezien mensen die goed gelezen, goed gesproken en goed geïnformeerd zijn over verschillende onderwerpen, sneller (en vaker) promoties krijgen dan mensen met kleinere vocabulaires en een gebrek aan kennis van literatuur, wetenschappelijke doorbraken en algemene wetenswaardigheden.

5. Verbetering van je geheugen

Wanneer je een boek leest, moet je heel wat onthouden: personages, hun achtergronden, evenals de verschillende verhaallijnen, de intriges en noem maar op. Dit is positief voor het kortetermijngeheugen.

lezen3 6. Sterkere analytische denkvaardigheden

Heb je ooit een spannende roman gelezen en het mysterie zelf opgelost voordat je het boek afmaakte? Als dat zo was, kon je kritisch en analytisch denken aan het werk zetten door alle verstrekte details op te merken en ze op te lossen om te bepalen "whodunit".
Datzelfde vermogen om details te analyseren komt ook goed van pas bij het bekritiseren van de plot, bepalen of het een goed geschreven stuk was, of de personages voldoende waren ontwikkeld, of de verhaallijn soepel verliep, enzovoort.

7. Verbeterde focus en concentratie

In onze door internet beheerste wereld wordt de aandacht in miljoenen verschillende richtingen tegelijk getrokken terwijl we elke dag multitasken.
In een enkele periode van 5 minuten verdeelt de gemiddelde persoon zijn tijd tussen het werken aan een taak, het controleren van e-mail, het chatten met mensen,het in de gaten houden van Twitter en de interactie met collega's. Dit type ADD-achtig gedrag zorgt ervoor dat de stress stijgt en verlaagt onze productiviteit.
Wanneer je een boek leest, is al je aandacht gericht op het verhaal - de rest van de wereld valt gewoon weg en je kunt jezelf onderdompelen in elk fijn detail dat je opneemt.

lezen3 8. Betere schrijfvaardigheid

Dit gaat hand in hand met de uitbreiding van je woordenschat. Het regelmatig lezen heeft een merkbaar effect op iemands eigen schrijven, aangezien het observeren van de cadans, vloeiendheid en schrijfstijlen van andere auteurs altijd je eigen werk zal beïnvloeden.
Op dezelfde manier waarop muzikanten elkaar beïnvloeden en schilders technieken gebruiken die door eerdere meesters zijn vastgesteld, leren schrijvers ook hoe ze proza ​​kunnen maken door het werk van anderen te lezen.

9. Rust

Naast de ontspanning die gepaard gaat met het lezen van een goed boek, is het mogelijk dat het onderwerp waarover je leest een enorme innerlijke rust en kalmte kan veroorzaken.

Het lezen van spirituele teksten kan de bloeddruk verlagen en een enorm gevoel van kalmte opwekken, terwijl het lezen van zelfhulpboeken mensen helpt die lijden aan bepaalde stemmingsstoornissen en milde psychische aandoeningen.

10. Voor elk wat wils

lezen5 Er is een leesgenre voor iedereen. Of je smaak nu ligt in klassieke literatuur, poëzie, modebladen, biografieën, religieuze teksten, boeken voor jonge volwassenen, zelfhulpgidsen, straatverlichting of romans, er is zeker iets beschikbaar om je nieuwsgierigheid te bevredigen en je verbeelding te stimuleren.

Dit geldt uiteraard ook voor artikels uit tijdschriften en kranten of websites. de boodschap mag duidelijk zijn: het maakt niet zozeer uit wat en hoe je leest, wel dat je regelmatig doet. Het is trouwens een misopvatting dat de jeugd niet meer zou lezen. Ze doen het alleen bij voorkeur op andere dragers dan het klassieke boek op papier...

Auteur: Stefaan Van Laere

10 reacties

Camilla
Lezen is zalig, in 't bijzonder over spiritualiteit. Het is echt rustgevend
Camilla
6/06/22 12:17 REAGEER
titinne
Reeds van in het 1ste studiejaar was ik verzot op lezen en het is zo gebleven ik verslind als het ware boeken als ik op reis ga is het eerste dat ik in mijn valies leg een boek
Als je leest word je meegesleept door het verhaal je vergeet de dingen rondom jou en piekert niet meer het liefst van al lees ik in bed dan is alles stil en rustig als kind zou ik mijn ziel verkocht hebben voor een boek door het vele lezen heb ik een rijke woordenschat wat me dan toelaat mooie gedichten en korte verhalen te maken .Voor mij is een goed boek de beste therapie !
6/06/22 12:42 REAGEER
TORGAL
Moi en nuttig!!
6/06/22 13:43 REAGEER
VERSCHOOREN
inderdaad, de beste therapie en permanente scholing, gym voor de hersenen.
6/06/22 18:10 REAGEER
jessie veyt
Ik probeer elke dag te lezen. Liefst 's avonds in bed in een goed boek, en na een half uur val ik dan heerlijk in slaap. Wie doet dit nog?
6/06/22 20:28 REAGEER
Nimue
Jessie , ik doe net hetzelfde. Met een uurtje lezen in een goed boek valt de spanning of de onrust van de dag vanzelf van je af. Als ik de lamp uit zet , slaap ik al bijna.
9/06/22 10:07 REAGEER
Fra Va
Ikzelf lees boeken/kranten onder de papieren- en elektronische versie. Maakt het een verschil uit, in welke vorm ook, we de positieve invloeden van lezen kunnen bekomen of gaan we ervan uit dat het een papieren boek moet zijn? Is het al wetenschappelijk bewezen dat een boek lezen op een e-reader vermoeiender is? Het kan ook zijn dat het vanzelfsprekend is dat we "iets in handen moeten hebben". Als ik punt 10 lees maakt het geen verschil en toch zweren de boekhandels nog altijd bij het klassieke boek en verkopen ze met enige tegenzin een e-boek. Is dit louter commercieel?
6/06/22 22:12 REAGEER
Nimue
Fra Va , uit mijn ervaring is het verschil nu al te zien. De jongere en jongste generatie zal meer e-boeken gaan lezen met de tijd. Ze kopen geen papieren boeken. Ze nemen een abonnement op e-boeken. Ze hebben e-reader, gsm , tablet, laptop , .. waarvan er één altijd wel bij de hand is. De 50+ en 60+ lezers zullen ook wel wel eens een e-boek lezen op e-reader of .. , maar doen dat omdat het handig kan zijn oa op de trein of op reis. Anders blijft men bij het papieren boek wat als rustiger lezen ervaren wordt. In de ogen van de oudste lezers is een e-boek lezen niet vanzelfsprekend. De e-reader leren gebruiken is moeilijker dan het papieren boek openslaan. Als de bib een e-bookenmethode aanbiedt , is deze dikwijls nogal moeilijk in het gebruik. Daar is nog werk aan.
9/06/22 10:38 REAGEER
freddy verbaere
Het maakt volgens mij geen verschil uit of je een boek op papier of op de e-reader leest . De klassieke boekhandel is ten dode opgeschreven vrees ik
6/06/22 22:17 REAGEER
Nimue
Interessant artikel en ik sta er helemaal achter : lezen is goed voor iedereen. Het helpt om geconcentreerd te blijven denken en het geeft stof om over na te denken. Boeken , in welke vorm ook , houden ons verstand bezig. Ik heb geen voorkeurthema en wissel regelmatig van genre. Soms detectiveverhalen , soms romans , soms wetenschappelijk , soms fantasie.. Er is een zeer groot aanbod aan boeken in de bibliotheek dat aan een klein prijsje kan geleend worden.
Ook kan je bij een lokale leesclub aansluiten waar je nieuwe sociale contacten en nieuwe vrienden kan maken. Gewoon samen over 1 boek praten geeft enorm veel voldoening. Je haalt zo meer uit het verhaal dat wat je op je eentje gelezen hebt.
Ik hou af en toe een dagje "shoppen" in een paar bibliotheken. Zo zie en lees je eens wat anders.
9/06/22 10:55 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels