Deel via

Hoe slaapapneu herkennen

June 2022
Heb je soms last van slaapapneu, of denk je dat je hier aan lijdt? Deze aandoening valt niet te onderschatten. Bij slaapapneu gaat het om een nachtelijke verstoring van de ademhaling. Er zijn vormen van deze slaapziekte die in vele gevallen als een ernstige medische aandoening omschreven wordt en die ook voor de partner heel wat hinder kan opleveren.

Slaapapneu is een potentieel ernstige slaapstoornis waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en begint. Als je luid snurkt en zelfs na een volledige nachtrust moe bent, kan je last hebben van deze aandoening.

De belangrijkste soorten slaapapneu

  • Obstructieve slaapapneu, de meest voorkomende vorm die optreedt wanneer de keelspieren ontspannen
  • Centrale slaapapneu, die optreedt wanneer de hersenen geen goede signalen sturen naar de spieren die de ademhaling regelen
  • Complex slaapapneusyndroom, ook bekend als tijdens de behandeling optredende centrale slaapapneu, die optreedt wanneer iemand zowel obstructieve slaapapneu als centrale slaapapneu heeft

Raadpleeg je arts

Raadpleeg je arts als je ook maar vermoedt dat je slaapapneu hebt. Behandeling kan je symptomen verlichten en kan hartproblemen en andere complicaties helpen voorkomen. Breng je arts op de hoogte van elk slaapprobleem dat je vermoeid, slaperig en prikkelbaar maakt.

 Symptomen

De tekenen en symptomen van obstructieve en centrale slaapapneu overlappen elkaar, waardoor het soms moeilijk is om te bepalen welk type je hebt.

De meest voorkomende tekenen en symptomen van obstructieve en centrale slaapapneu zijn:

  • Luid snurken
  • Momenten waarbij je tijdens de slaap stopt met ademen - die door een andere persoon zouden worden gemeld
  • Naar lucht happen tijdens de slaap
  • Wakker worden met een droge mond
  • Ochtendhoofdpijn
  • Moeilijk doorslapen (slapeloosheid)
  • Overmatige slaperigheid overdag (hypersomnie)
  • Moeite om op te letten terwijl je wakker bent
  • Prikkelbaarheid

Oorzaken

apneu2 Obstructieve slaapapneu

Dit gebeurt wanneer de spieren in de achterkant van je keel ontspannen. Deze spieren ondersteunen het zachte gehemelte, het driehoekige stukje weefsel dat aan het zachte gehemelte (huig) hangt, de amandelen, de zijwanden van de keel en de tong. Wanneer de spieren ontspannen, vernauwt of sluit uw luchtweg terwijl u inademt.

Je krijgt niet genoeg lucht, waardoor het zuurstofgehalte in je bloed kan dalen. Je hersenen voelen je onvermogen om te ademen en wekken je even uit de slaap, zodat je je luchtweg weer kunt openen. Dit ontwaken is meestal zo kort dat je het je niet herinnert. Je zou kunnen snuiven, stikken of naar adem snakken.

Dit patroon kan zich de hele nacht vijf tot dertig keer of vaker per uur herhalen, waardoor je niet meer in staat bent om de diepe, rustgevende fasen van de slaap te bereiken.

Centrale slaapapneu

Deze minder vaak voorkomende vorm van slaapapneu treedt op wanneer de hersenen geen signalen doorgeven aan de ademhalingsspieren. Dit betekent dat je gedurende een korte periode geen moeite doet om te ademen. Je kan wakker worden met kortademigheid of moeite hebben om in slaap te komen of door te slapen.

Risicofactoren

Slaapapneu kan iedereen treffen, zelfs kinderen. Maar bepaalde factoren verhogen je risico.

Obstructieve slaapapneu

Factoren die het risico op deze vorm van slaapapneu verhogen, zijn onder meer:

Overgewicht. Obesitas verhoogt het risico op slaapapneu aanzienlijk. Vetafzettingen rond uw bovenste luchtwegen kunnen uw ademhaling belemmeren.

Nekomtrek. Mensen met een dikkere nek kunnen smallere luchtwegen hebben.

Een vernauwde luchtweg. Misschien heb je een nauwe keel geërfd. De amandelen kunnen ook de luchtwegen vergroten en blokkeren, vooral bij kinderen.

•  Mannen hebben twee tot drie keer meer kans op slaapapneu dan vrouwen. Vrouwen verhogen echter hun risico als ze te zwaar zijn, en hun risico lijkt ook te stijgen na de menopauze.

Ouder zijn. Slaapapneu komt significant vaker voor bij oudere volwassenen.

Familiegeschiedenis. Het hebben van familieleden met slaapapneu kan je risico verhogen.

apneu3 • Gebruik van alcohol, sedativa of kalmeringsmiddelen. Deze stoffen ontspannen de spieren in je keel, wat obstructieve slaapapneu kan verergeren.

Rokers hebben drie keer meer kans op obstructieve slaapapneu dan mensen die nooit hebben gerookt. Roken kan de hoeveelheid ontsteking en vochtretentie in de bovenste luchtwegen vergroten.

Verstopte neus. Als je moeite hebt met ademhalen door je neus - of het nu gaat om een ​​anatomisch probleem of allergieën - heb je meer kans om obstructieve slaapapneu te ontwikkelen.

Medische omstandigheden. Hartfalen, hoge bloeddruk, diabetes type 2 en de ziekte van Parkinson zijn enkele van de aandoeningen die het risico op obstructieve slaapapneu kunnen verhogen. Polycysteus ovariumsyndroom, hormonale stoornissen, eerdere beroertes en chronische longziekten zoals astma kunnen ook het risico verhogen.

Centrale slaapapneu

Risicofactoren voor deze vorm van slaapapneu zijn onder meer:

Ouder zijn. Mensen van middelbare leeftijd en ouderen hebben een hoger risico op centrale slaapapneu.

 • Gebruik van verdovende pijnstillers. Opioïde medicijnen, vooral langwerkende medicijnen zoals methadon, verhogen het risico op centrale slaapapneu.

Hartinfarct. Als je een beroerte hebt gehad, verhoogt het risico op centrale slaapapneu of tijdens de behandeling optredende centrale slaapapneu.

Complicaties

Slaapapneu is een ernstige medische aandoening. Complicaties kunnen zijn:

Vermoeidheid overdag. Het herhaaldelijk ontwaken geassocieerd met slaapapneu maakt een normale, herstellende slaap onmogelijk, waardoor ernstige slaperigheid, vermoeidheid en prikkelbaarheid overdag waarschijnlijk wordt. Je kan je wellicht moeilijk concentreren en je merkt dat je in slaap valt op het werk, terwijl je tv kijkt of zelfs tijdens het autorijden. Mensen met slaapapneu hebben een verhoogd risico op auto- en arbeidsongevallen.Je kan je ook opvliegend, humeurig of depressief voelen. Kinderen en adolescenten met slaapapneu kunnen slecht presteren op school of gedragsproblemen hebben.

Hoge bloeddruk of hartproblemen. Plotselinge dalingen van het zuurstofgehalte in het bloed die optreden tijdens slaapapneu verhogen de bloeddruk en belasten het cardiovasculaire systeem. Het hebben van obstructieve slaapapneu verhoogt het risico op hoge bloeddruk (hypertensie). Obstructieve slaapapneu kan ook het risico op terugkerende hartaanvallen, beroertes en abnormale hartslagen, zoals atriale fibrillatie, verhogen. Als u een hartaandoening heeft, kunnen meerdere episodes van zuurstofgebrek in het bloed (hypoxie of hypoxemie) leiden tot een plotselinge dood door een onregelmatige hartslag.

apneu4Type 2 diabetes. Als je slaapapneu heeft, verhoogt het risico op het ontwikkelen van insulineresistentie en diabetes type 2.

Metaboolsyndroom. Deze aandoening, die hoge bloeddruk, abnormale cholesterolwaarden, hoge bloedsuikerspiegels en een grotere middelomtrek omvat, houdt verband met een hoger risico op hartaandoeningen.

Complicaties met medicijnen en operaties. Obstructieve slaapapneu is ook een probleem met bepaalde medicijnen en algemene anesthesie. Mensen met slaapapneu hebben meer kans op complicaties na een grote operatie, omdat ze vatbaar zijn voor ademhalingsproblemen, vooral wanneer ze verdoofd zijn en op hun rug liggen.

Vertel je arts voordat je een operatie ondergaat over je slaapapneu en hoe deze wordt behandeld.

Leverproblemen. Mensen met slaapapneu hebben meer kans op abnormale resultaten bij leverfunctietesten en hun lever vertoont meer kans op tekenen van littekens (niet-alcoholische leververvetting).

Partners met slaaptekort. Luid snurken kan ervoor zorgen dat iedereen die bij je in de buurt slaapt, niet goed kan uitrusten. Het is niet ongewoon dat een partner naar een andere kamer moet gaan, of zelfs naar een andere verdieping van het huis, om te kunnen slapen.

Auteur: Stefaan Van Laere

13 reacties

Willem
Meestal heb je de symptonen al een tijd voor je jezelf ervan bewust wordt. Na onderzoek werd bij mij ernstig hartfalen vastgesteld. Twee ablaties (ingrepen via de lies naar het hart) brachten voor mij de oplossing.
13/06/22 10:22 REAGEER
Harry17
Mocht je er last van hebben en ook niet zo'n nare apneu machine willen, volg dan de ademtraining van Buteyko! Ik ben er helemaal van af, zonder hulpmiddelen! Vreemd dat het niet vergoed wordt, dat wel.
13/06/22 10:54 REAGEER
marieke 57
Eindelijk eens een artikel over slaapapneu.
Hier in België is er weinig informatie te bekomen. In Nederland is er een betere begeleiding.
Na het vaststellen van slaapapneu , kreeg een toestel mee en verder kon ik mijn plan trekken.
Ik ben ondertussen bijna een jaar bezig en nog altijd zoekende en maar klooien met dat masker.
Ik kan niet zeggen dat mijn slaapkwaliteit erdoor verbetert is.
Ik heb vaak depressieve gevoelens door heel de situatie.
13/06/22 14:33 REAGEER
jessie veyt
Inderdaad, eindelijk aan artikel over apneu! Veel mensen hebben hier last van en weten niet goed wat ze er moeten aan doen. En voor je partner is het ook niet bepaald prettig.
13/06/22 17:17 REAGEER
Eddy Desmet
Slaapapneu moet je ernstig nemen. Het kan een symptoom van een serieuze aandoening zijn. Zeker laten onderzoeken!
13/06/22 17:34 REAGEER
Troyka
En....? Hoe geraak je er vanaf ?, wat moet er gedaan worden ?, Hoe wordt het opgelost ?
graag een woord hierover
13/06/22 18:27 REAGEER
Minidom
Jaren geleden ook slaapapneu gehad, een nachtje naar de slaapkliniek en dan te horen krijgen dat je "bijna" een risico-patient bent, dus geen recht op een beademingstoestel van de ziekenkas, alleen zelf aankopen, toen 60.000 Bfr en eens uitproberen was er ook niet bij.
De hoofdarts zei me zelfs dat er niets abnormaals was vastgesteld, dus ik moest me geen zorgen maken, dat ik geen normale nachtrust meer had en in slaap viel op het werk was bijzaak.
Gelukkig heb ik een Chinese Professor leren kennen die accupunctuur beoefend en die mij met een aantal behandelingen heeft geholpen ( zonder medicijnen of beademingstoestel ).
Ik heb hiervoor geen tussenkomst van de ziekenkas kunnen krijgen ( behandeling niet herkent bij ons ) maar na een zevental behandelingen (wekelijks) sliep ik terug normaal en dat betekende voor mij veel meer en het heeft me trouwens veel minder gekost dan dat vervelende beademingstoestel dat je dan voortdurend moet blijven gebruiken, want dit is maar een lapmiddel, het heeft geen genezende functie, net als medicijnen tegen hoofdpijn of migraine die enkel de pijn tijdelijk onderdrukken.
Ook hier weet die Chinese Professor raad mee, zonder pillen, enkel behandeling met accupunctuur en soms ook samen met Chinese kruiden.... resultaat gegarandeerd !!!
Let wel indien je dit ook wil proberen, zeker niet bij een dokter van hier bij ons gaan, die "beweert" accupunctuur te "kunnen" toepassen, want dan kom je meestal niet tot het gewenste resultaat.
14/06/22 08:49 REAGEER
Jacson
Beste, Hoe kom ik in contact met die Chinese Professor?
15/06/22 22:07 REAGEER
CecileGalle
Graag meer weten over de Chinese behandeling.
Heb ook apneu, slaap nu toch wat beter met de resmed.
Groetjes
16/06/22 06:25 REAGEER
youri
Goed dat dit thema eindelijk eens aan bod komt in de media, want het is een zwaar onderschat probleem. Het is niet gemakkelijk om van apneu af te geraken.
14/06/22 17:18 REAGEER
freddy verbaere
Mijn echtgenote kampt al jaren met apneu. Het is onder controle en we hebben er mee leren leven. Ik slaap redelijk goed en af en toe ga ik in de logeerkamer slapen.
15/06/22 07:18 REAGEER
marina bal
Mijn partner leed jarenlang aan slaapapneu. Klassieke behandelingen hielpen niet, en hij wende zich tot de Chinese geneeskunde. Na een korte behandeling van enkele maanden was hij er van af, dus het kan wel! Tot ieders opluchting, uiteraard vooral van hemzelf maar ook ik kan nu eindelijk weer gewoon slapen.
15/06/22 18:32 REAGEER
Hildover
Vorig jaar heb ik er bij mijn man op aangedrongen om via de longarts een slaaptest te doen in een slaapcentrum. Het resultaat was dat hij 16 slaapstops had in 1 uur. Hij slaapt nu met een cpap masker en is op 6 maand tijd een heel ander mens geworden. Weg met het constant in slaap vallen overdag en met de concentratieproblemen. Staat nu ook veel positiever in het leven, omdat hij weet wat de oorzaak was van zijn depressief zijn. Bij de laatste slaaptest had hij zelfs geen enkele slaapstop meer. Hijzelf was zich 's nachts van niets bewust, het is meestal de partner die het opmerkt.
19/06/22 21:41 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels