Deel via

55-plussers voelen zich beter in hun vel dan jongeren

June 2022
Een jaartje meer op de teller hebben betekent niet dat je je minder goed in je vel voelt. Integendeel zelfs, blijkt uit een onderzoek van Zespri Kiwifruit. En er is nog meer goed nieuws: 8 op de 10 wil in de (nabije) toekomst zijn of haar leefgewoontes verbeteren. Voel je je ook aangesproken?

bewegen4-1140

Onderzoek wijst uit:

* 64% van de Belgische 55-plussers voelt zich goed in zijn vel, 65% is gelukkig.
* Ouderen eten gezonder dan jongeren maar bewegen minder.
* Bevraging van Zespri Kiwifruit toont ook aan dat meer dan 8 op 10 ouderen hun eetgewoontes willen verbeteren.

 

 

 

 

 

Meerderheid van de 55-plussers voelt zich gelukkig

De meerderheid van de Belgische 55-plussers voelt zich goed in zijn of haar vel en is gelukkig.

Hoewel die leeftijdsgroep op dat vlak beduidend hoger scoort dan jongere leeftijdscategorieën, is er nog marge voor verbetering. Onder andere via betere eetgewoontes, meer beweging en meer buitentijd. Dat blijkt uit nationaal onderzoek bij 2.000 Belgen, waaronder 729 55-plussers, dat Zespri Kiwifruit voerde samen met onderzoeksbureau iVox*.

Slechts 51% aan de bevolking tussen 25 en 54 jaar is gelukkig

Op de vraag of ze zich goed in hun vel voelen en gelukkig zijn, antwoordt respectievelijk 64 en 65 procent van de 55-plussers positief. Bij jongere mensen ligt dat een pak lager (resp. 51% en 58% tussen 25 en 54 jaar, en 48% en 55% jonger dan 34).

Meer gemotiveerd

Ouderen hebben ook minder issues op het vlak van motivatie: op maandag start 60 procent (twee keer meer dan jongeren) met plezier aan de weektaken.

In het algemeen scoort deze leeftijdsgroep hoger dan andere op de belangrijkste algemene geluksfactoren. Toch legt onze Nationale Vitaliteitscheck ook ruimte voor verbetering bloot, en die brengen we graag onder de aandacht. (Kirsten Pint, Marketing Manager Benelux bij Zespri Kiwifruit)8 op 10 wil gezonder eten

Het is bekend dat gezonde voeding en voldoende beweging een grote impact hebben op ons fysieke welzijn.

En hoewel respectievelijk 71 procent van de 55-plussers dagelijks groenten en 60 procent dagelijks fruit eet – ook die cijfers liggen hoger dan het nationale gemiddelde – wil 8 op de 10 toch gezonder gaan eten.

bewegen1-1140

De sleutel ligt bij het ontbijt

'De sleutel daarvoor ligt grotendeels bij het ontbijt: dat is de maaltijd die het vaakst door 55-plussers wordt overgeslagen. 80 procent ontbijt dagelijks, terwijl 83 procent elke middag en 89 procent elke avond een maaltijd nuttigt. Goed nieuws is wel dat 81 procent van de ontbijtende ouderen daar wel ruim de tijd voor neemt.'

De helft van de 55-plussers sport nooit en 13 procent doet nooit aan lichaamsbeweging. Samen maakt dat een heel grote groep mensen die weinig bewegen.

55-plussers bewegen lager dan gemiddeld

Op het vlak van beweging scoren 55-plussers dan weer relatief lager dan gemiddeld. “De helft van hen sport nooit en 13 procent doet zelfs nooit aan lichaamsbeweging. Samen maakt dat een heel grote groep mensen die te weinig bewegen. Ook hier zien we bij velen (50%) de ambitie om beter te doen, maar een aantal drempels weerhouden hen daarvan, zoals slecht weer (39%), geen energie (26%) en geen sportbuddy (23%).”

Minder tijd buiten

Los van de beweging spenderen 55-plussers ook niet zoveel tijd buiten: slechts 64 procent doet dat meer dan een uur per dag. Extra opvallend: wie werkt, is meer buiten dan wie niet werkt – tijdsgebrek blijkt dus geen doorslaggevende factor.

bewegen2-1140  

Het belang van sociale interacties

Uit het onderzoek blijkt ook dat 86% energie krijgt van sociale interacties, maar dat bijvoorbeeld maar 23 procent wekelijks afspreekt met vrienden. En hoewel 55-plussers doorgaans meer tijd voor me-time hebben dan jongeren, neemt slechts een minderheid op geregelde momenten tijd voor zichzelf. 29% doet dit zelfs enkel wanneer het past.

Eenvoudige tips om meer te bewegen

Sommige mensen lopen graag op een loopband in de sportschool. Anderen vinden dat soort activiteiten saai. De sleutel tot het vasthouden aan lichaamsbeweging is om het interessant en plezierig te maken.

Wees creatief.

Doe dingen die je leuk vindt, en verhoog langzaam het tempo. Doe oefeningen voor je uithoudingsvermogen, kracht, balans en flexibiliteit. De afwisseling houdt het interessant!

Probeer 's ochtends als eerste activiteit al wat te oefenen. Combineer fysieke activiteit met een taak die al deel uitmaakt van je dag, zoals de hond uitlaten of huishoudelijke klusjes doen.

Als je geen 30 minuten hebt om actief te zijn, zoek dan drie perioden van 10 minuten. Naarmate je vordert, kun je meer sessies van 10 minuten toevoegen totdat je je doel hebt bereikt.

bewegen5-1140

Er zijn veel manieren om fysieke activiteit in je normale schema in te passen, zelfs als je aan het werk bent of gewoon thuis rondloopt.

Zoek naar eenvoudige manieren om fysieke activiteit aan je normale schema toe te voegen:

Neem de trap in plaats van de lift.

Maak een wandeling met collega's tijdens je lunchpauze. Een oefenmaatje kan je helpen bij je plan om actiever te zijn.

Loop door de gang en praat met een collega in plaats van een e-mail te sturen.

Parkeer een beetje verder van je kantoor of de winkel, en geniet van de wandeling.

Sluit je aan bij het fitnesscentrum van je bedrijf als dat er is.

Veel mensen zijn het erover eens dat een 'oefenmaatje' hen motiveert om meer te bewegen Maak een wandeling tijdens de lunch met collega's. Probeer een dansles - salsa, tango, square dancing - het is aan jou. Gebruik familiebijeenkomsten als een tijd om teamsporten te spelen of buitenactiviteiten te doen.

Test je eigen vitaliteit

Belgen die hun vitaliteit willen berekenen en nieuwsgierig zijn naar wat ze (nog) beter kunnen doen, kunnen terecht op de gloednieuwe vitaliteitswebsite Fit en Vol Pit van Zespri. Je kan er jouw resultaten vergelijken met die van het nationale onderzoek. Bovendien vind je er ook inspiratie om zelf aan de slag te gaan, zoals tips & tricks van experts die je uitleggen wat je kan doen om je mentale en fysieke welzijn te verbeteren. 

Doe hier de test.

 

Auteur: Stefaan Van Laere

20 reacties

Cyper
Het is heel begrijpelijk dat de ouderen gelukkiger zijn dan de jongeren. Als je jong bent, maak je veel meer drukte om dingen, waarover je na een halve eeuw achter bent dat het de moeite niet waard is om je slaap te laten. Leren relativeren is een kunst die met ouder worden vanzelf groeit.

Maar ik begin er zo langzamerhand tabak van te krijgen dat mensen, die "nooit aan sport" doen beschreven worden als ten dode opgeschreven, en er zich om zouden moeten schamen bovendien. Ik doe niet (meer) aan sport, en honni soit qui mal y pense, zeg ik. Het lijkt wel alsof je tegenwoordig MOET, en liefst zo hard en zo fanatiek mogelijk. Wel, ik niet, dus. Geen zin in blessures, stress, belachelijke sportkostuums, vieze sportdrankjes, nutteloze hartslagtechnologie en tijdverlies. Mijn fiets is er om ergens naartoe te rijden, niet om Wout Van Aert te spelen.
27/06/22 18:41 REAGEER
Hugoo
Inderdaad. Het is de commercie die ''sporten'' zo in de richting duwt van een miljoenenindustrie. Het is niet om gezondheid te doen maar om centen. En wie niet meedoet is naruurlijk ''een mislukkeling''.
27/06/22 19:40 REAGEER
jam
Inderdaad.Mat je niet af ,maar geniet van het leven,maar doe het matig.
Bewegen,Toon Hermans wist het ook.Je moet niets,je moet alleen bewegen anders voel je het wel.Een gezegde van mijn moeder.Wat moet je doen om oud te worden: blijven ademen.
29/06/22 07:52 REAGEER
Hugotse
Om te sporten heb ik de commercie helemaal niet nodig.
In deze periode is het toch heerlijk om 's morgens vroeg(tussen 6 en 8 uur) een wandeling te maken in de natuur : gewoon kijken naar bomen, bloemen, vogels...en intussen goeie lucht inademen.
Je maakt de wandeling zo lang je zelf wil. Ik kies meestal voor een 3-tal km.

En zo mogelijk in de voormiddag(of de namiddag) een fietstocht te maken langs fietsvriendelijke wegen en hier en daar een terrasje meepakken. Mijn fietstochten duren meestal een uurtje.

Dat is allemaal wel geen grote sport, maar is beslist goed voor lichaam en geest !
27/06/22 19:56 REAGEER
Hugoo
Toch eindelijk een artikel waar ik het volkomen mee eens ben. Tenminste, met de titel.
Als ''ervaringsdeskundige'' (zoals wij senioren allemaal zijn) kan ik bevestigen dat 55 plussers zich heel goed in hun vel voelen. Jawel, beter dan jongeren. Maar ook beter dan 65 plussers, 75 plussers en allen die langer op de wereld zijn...
27/06/22 20:04 REAGEER
jam
Wandelen is de goedkoopste sport die er bestaat.Iedereen kan het met de gepaste schoenen.
Alleen of in groep.Voor iets langere wandelingen,zoek inspiratie via een kaart of internet met de wandelknooppunten.Sluit aan bij wandelsport Vlaanderen.Of kijk op de website UItinvlaanderenom een activiteit te zoeken.Is een terras te duur ,neem eten en drinken mee.
27/06/22 20:05 REAGEER
RDS
Jammer dat corona 'wandelsport vlaanderen' volledig heeft kapot gemaakt! Als 70+, met rugbeperking, ben ik aangewezen op de vroegere afstand van 6 à 7 km met rustpost. Die bestaat nu nog bij amper 20% van de inrichtingen. Wat kunnen wij nog kiezen : ofwel gewoon
4 km zonder rustpost (per 1000 te vinden op internet) ofwel ,indien men een rustpost wenst, wordt het direct 8 à 10 km, te veel is! Dus wandelsport vlaanderen noodgedwongen afgeschreven.
28/06/22 09:18 REAGEER
Dr A Clarysse
Ik citeer uit mijn memoires ‘Dr. Albert Clarysse. Ongecensureerd’ (2018 pg 162): “In de veronderstelling dat men gezond is, is men goed op weg om gelukkig te zijn als men tevreden is met het werk dat men doet en met wat men bezit’. Toevallig zag ik in een krant van 17 juni 2022 dat Mr Paul De Grande, antiekhandelaar te Snellegem, precies dezelfde ervaring had: ”Rijkdom is tevreden zijin met wat je doet en wat je hebt, zeker ook op familiaal vlak”. Dr. Albert Clarysse.
27/06/22 20:56 REAGEER
Elsa999
Ik denk dat het niet zo zeer van de leeftijd afhangt, maar wel van het feit dat je eindelijk niet meer moet werken. Dus: dat "55-plus" zal binnen afzienbare tijd opschuiven naar 65-plus of zelfs 67-plus.
Natuurlijk ben je gelukkiger als je niet meer zo moet rennen van hier naar ginder.
28/06/22 08:09 REAGEER
marina bal
Ik ben zelf 69 en voel me prima in mijn vel! Mijn kleindochter van 15 daarentegen kampt met een depressie. Ik probeer haar bij te staan maar ze heeft het moeilijk. Ze wordt gepest op school en kan daar moeilijk mee omgaan. De jongeren hebben het nu echt niet gemakkelijk.
28/06/22 08:24 REAGEER
youri
Het is niet hoe oud je bent maar hoe oud je je voelt wat telt. Ouder worden heeft het voordeel dat het allemaal niet meer zo moet.
28/06/22 08:32 REAGEER
Hugoo
Ter herinnering: ''Iedereen wil oud worden, maar niemand wil het zijn...''
28/06/22 11:45 REAGEER
jam
Als het enigszins kan,volg de leuze van Pallieter.Uit de boeken van Felix Timmermans.
God schept de dag en ik stap erdoor.
28/06/22 12:01 REAGEER
Cindy007
Oud maar nog niet versleten, zo voel ik mij...
28/06/22 18:50 REAGEER
jam
Zo moet je denken.
28/06/22 22:02 REAGEER
Nimue
Als al een tijdlang 65+er voel ik me zeer goed in m'n vel. Het leven is een stuk eenvoudiger als je niet meer hoeft te stressen elke dag. Een goede planning van noodzakelijke en plezierige zaken maakt het gewoon aangenaam. Vrije tijd geeft rust; mag het een keertje een baaldag zijn voor mij ? JA!
Ook de hype van het bewegen, sporten en fitnessen laat ik voor de andere 65+ers als ze er nood aan hebben. Het gevoel dat het 'moet' is er me teveel aan.
Als je in je eentje een huishouden bestiert en met 2 honden dagelijks uit wandelen gaat heb je wel genoeg aktiviteiten gedaan om je goed te voelen denk ik.
Bovendien is er nu eindelijk tijd om werkjes te doen waar vroeger geen tijd voor was : knutselen , schilderen , spulletjes pimpen en vooral ook tuinieren. Een tuin is de beste plek om je goed in je vel te voelen zelfs in je eentje. Bloemetjes , bijtjes , vogels en kevertjes bekijken vanuit een luie stoel. Heerlijk !
29/06/22 11:55 REAGEER
jam
Het leven.De kunst van het leven is weinigen gegeven.En zij die de kunst bezitten kunnen het niet verklaren.Dat noemt men talent.Geniet van kleine dingen ,zo heb je minder nood aan grote dingen.
30/06/22 07:17 REAGEER
freddy verbaere
Inderdaad!
30/06/22 11:24 REAGEER
Alfiesenior
Alfie;
Iedereen doet wat hij of zij kan dat is al een goed begin .Met een zere rug wordt het ook afgeraden in de zetel te blijven zitten of al dan niet te liggen (beweeg in de mate van het mogelijke) en je bent goedbezig. En nee dus ge moet Wout Van AART NIET EVENAARDEN , en nee het hoeft geen geld te kosten wat betreft kleding of nieuwe technologiën dus geen uitvluchten Go FOR IT We zijn bijlange nog niet afgescherven he
1/07/22 17:24 REAGEER
jam
Alfiesenior is eigenlijk Alfiejunior want je hebt jonge ideeen
1/07/22 21:31 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels